10 spôsobov, ako sa zbaviť perfekcionizmu počas sviatkov

Uvoľnenie sa z perfekcionizmu počas sviatkov vám pomôže odbúrať stres. Stanovením realistických očakávaní, praktizovaním súcitu so sebou samým a pestovaním vďačnosti si môžete skutočne vychutnať tieto sviatky so spokojnosťou.
Uvoľnenie sa z perfekcionizmu počas sviatkov vám pomôže odbúrať stres. Stanovením realistických očakávaní, praktizovaním súcitu so sebou samým a pestovaním vďačnosti si môžete skutočne vychutnať tieto sviatky so spokojnosťou. / Foto: Pexels

Ľudia si sviatky často spájajú s radosťou, smiechom a milými spomienkami. Toto  obdobie však môže byť pre tých, ktorí majú sklony k  perfekcionizmu, zdrvujúce a stresujúce. Všetok tlak na splnenie nerealistických očakávaní môže spôsobiť zbytočný stres.

 

Vianoce v 21. storočí sprevádza často stres, naháňanie sa za všetkým možným a nemožným, dokonca naháňanie sa samého so sebou a dokazovanie si, čo všetko sme stihli. Z Vianoc akoby sa za posledné roky vytratilo ich čaro. Mnohí sa snažia, aby nakúpili čo najviac, aby  bolo pod stromčekom veľa darčekov.  Pramení to často z toho, že sa porovnávajú s inými, a tak často robia aj to, čo by za iných okolností ani nerobili. Toto nastavenie mysle potom môže hraničiť až s perfekcionizmom a ten  namiesto pohody vyvoláva stres. Perfekcionizmus, ktorý je charakterizovaný neúnavným úsilím o dosiahnutie vysokých štandardov, môže byť vyčerpávajúci a jeden z výskumov ukazuje, že môže mať hlboký vplyv na všetky aspekty života. Tým, že sa počas sviatkov dokážete zbaviť perfekcionizmu, vaša duševná pohoda sa zlepší. Existuje spôsob, ako si užiť sviatky šťastne a spokojne. Stačí zmeniť myslenie. Ako to zvládnuť? Pozrime sa na 10 spôsobov, ktoré vám pomôžu naladiť sa tak, aby ste pociťovali pokoj, lásku, pohodu a šťastie.

 

1. Rozpoznajte ilúziu dokonalosti 

Perfekcionizmus niekedy predstavuje cieľ, ktorý často vedie ku sklamaniu. Sociálne siete často umocňujú v ľuďoch perfekcionizmus, no takmer nič nie je bezchybné. Neustále vystavovanie sa starostlivo upraveným, zdanlivo dokonalým životom na sociálnych médiách, núti ľudí veriť, že perfekcionizmus je možný, ba dokonca očakávaný. Takýto pretlak informácií prispieva k pocitom nedostatočnosti. Aby ste to zvládli, zvážte digitálny detox na určité časové obdobie. Môžete ho uplatniť  práve v predvianočnom období a vďaka nemu pocítite väčší pokoj.

 

2. Stanovte si realistické očakávania

Namiesto snahy o dokonalosť stanovte realistické očakávania pre seba a ostatných. Pochopte, že každý má svoje limity. Je v poriadku, ak veci nejdú presne podľa plánu. Zamerajte sa skôr na vytváranie atmosféry lásky a spojenia s ľuďmi a nežeňte sa za každú cenu len za dokonalosťou.

 

3. Precvičujte si súcit so sebou samým

Buďte k sebe láskaví a praktizujte súcit so sebou samým, a to najmä počas sviatkov. Začnite sa o seba emocionálne, fyzicky a finančne starať tak, ako by ste sa starali o niekoho, koho milujete. Preukázanie lásky k sebe vo svojich myšlienkach, činoch a rozhodnutiach povedie k vyššej sebahodnote a sebadôvere. Dajte si tiež povolenie robiť chyby.

 

4. Uprednostňujte to, na čom skutočne záleží

Na chvíľku sa zastavte a zamyslite sa nad tým, na čom vám počas Vianoc skutočne záleží. Je to dokonale zariadený dom? Extravagantné darčeky? Alebo je to príjemne strávený  čas s blízkymi a vytváranie radostných spomienok? Pripomeňte si svoje priority a upustite od zbytočného tlaku na splnenie nereálnych vecí.

 

5. Prijmite existenciu nedokonalosti

Nedokonalosť môže často skrývať nečakanú krásu. Nedokonalosť sa môže ukrývať napríklad v tom, že niečo po prvýkrát vyrobíte sami a ten výrobok nebude stopercentný. Získate však vďaka tomu veľa skúseností a nových poznatkov či pocitov. Užite si počas sviatkov jedinečnosť ručne vyrábaných dekorácií, domácich pochúťok a nedokonale zabalených darčekov. Tieto nedokonalosti dodajú veciam osobný nádych a pripomenú iným vašu lásku a úsilie vytvoriť pre nich niečo vlastné.

 

6. Precvičujte si vďačnosť

Pestujte si počas sviatkov vďačné myslenie. Každý deň si nájdite chvíľku, aby ste sa zamysleli nad tým, za čo ste vďační, či už je to teplo vášho domova, smiech blízkych alebo jednoduché radosti v živote. Vďačnosť posúva vašu pozornosť od toho, čo vám chýba k tomu, čo máte, podporuje spokojnosť a pocit naplnenia.

 

7. Prestaňte sa porovnávať s ostatnými

Sociálne siete a neustále prezentovanie dokonalosti môže viesť k nezdravému porovnávaniu. Pamätajte si, že to, čo sa zobrazuje online, je často veľmi premyslene a zámerne vybrané. Realita môže byť úplne iná. Namiesto porovnávania sa s ostatnými sa sústreďte na svoje vlastné jedinečné zážitky a vážte si chvíle, ktoré vám prinášajú radosť.

 

8. Myslite aj na seba

Počas vianočného obdobia nemyslite len na iných, ale myslite aj na seba a vytvárajte si sami pre seba pohodu. Vyhraďte si čas na relaxáciu, meditáciu alebo na aktivity, ktoré vám prinášajú radosť. Keď sa o seba budete starať, budete lepšie nastavení na to, aby ste si sviatky užili s vďačnosťou, spokojnosťou a zároveň ste boli príjemnými spoločníkmi v rodine.

 

9. Prijmite spontánnosť a flexibilitu

Buďte otvorení neočakávaným momentom a prijímajte nečakané situácie v pokoji. Niekedy sa stávajú najkrajšími momentami tie, ktoré neboli precízne naplánované. Prijatie spontánnych zážitkov a flexibilita vo vašich očakávaniach vám umožní užiť si Vianoce s pocitom dobrodružstva a ľahkosti.

 

10. Šírte láskavosť

Namiesto snahy o dokonalosť v sebe sa zamerajte na šírenie lásky a láskavosti k ostatným. Zvážte dobrovoľníctvo v organizácii, ktorá nejakým spôsobom pomáha iným. Skutočná podstata sviatočného obdobia spočíva v duchu dávania, súcitu a spojenia. Prijatím nedokonalosti a pestovaním myslenia vďačnosti vytvárate prostredie radosti a spokojnosti pre seba a ľudí okolo vás.

 

Uvoľnenie sa z perfekcionizmu počas sviatkov vám pomôže odbúrať stres. Stanovením realistických očakávaní, praktizovaním súcitu so sebou samým a pestovaním vďačnosti si môžete skutočne vychutnať tieto sviatky so spokojnosťou. Pamätajte, že skutočné kúzlo Vianoc nespočíva v dokonalosti, ale v láske, spojení s najbližšími a radosti z prítomnosti.

 

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku