6 spôsobov, ako upokojiť nadmieru premýšľajúcu myseľ

Myšlienky majú takú moc, že keď nad niečím priveľmi premýšľame, môže to vyvolať v organizme zbytočný stres alebo aj znížiť kvalitu vzťahov. Našu myseľ však môžeme oslobodiť, hoci spočiatku sa nám to môže zdať takmer nemožné.
Myšlienky majú takú moc, že keď nad niečím priveľmi premýšľame, môže to vyvolať v organizme zbytočný stres alebo aj znížiť kvalitu vzťahov. Našu myseľ však môžeme oslobodiť, hoci spočiatku sa nám to môže zdať takmer nemožné. / Foto: Sora Shimazaki /Pexels

Premýšľanie o nejakom probléme môže vyvolať množstvo ďalších následných myšlienok. Môže sa tak vytvoriť špirála nadmerného premýšľania. Následne nadmerné premýšľanie môže v určitých situáciách vyvolávať úzkosť alebo napätie. Vedieť upokojiť myseľ je teda dôležité. Ktoré spôsoby vám môžu pomôcť?

 

Myšlienky majú takú moc, že keď nad niečím priveľmi premýšľame, môže to vyvolať v organizme zbytočný stres alebo aj znížiť kvalitu vzťahov. Našu myseľ však môžeme oslobodiť, hoci spočiatku sa nám to môže zdať takmer nemožné. Ľudia sú veľmi prispôsobivé tvory a učia sa novým zvykom a spôsobom počas celého svojho života a väčšinou sa to dá zvládnuť. Pozrime sa na niekoľko účinných spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť  upokojiť  nadmieru premýšľajúcu myseľ.

 

1. Neobviňujte sa

Bežným javom u nadmerne premýšľavých ľudí je okrem iného i to, že majú sklon vyčítať si, keď sa im niečo nedarí. Pozorujú nejakú situáciu a snažia sa ju donekonečna analyzovať a rozoberať zo všetkých strán. Robia to v snahe zistiť, čo mohli niečo urobiť inak. Psychológovia odporúčajú naučiť sa neobviňovaniu. Veci sa dejú, ako sa dejú a ak ste nespravili niečo zle zámerne, tak by ste si to nemali vyčítať. Život sa niekedy komplikuje, no nie je žiadny dôvod za tie komplikácie neustále viniť seba.

 

2. Akceptujte zmenu ako súčasť života

Zmeny sa dejú neustále a niekedy sú nevyhnutné. Nemôžete mať pod kontrolou každý aspekt vášho života a snaha o to vám môže spôsobiť len ďalšiu frustráciu. Niektoré veci pod kontrolou mať môžete a na tých by ste mali pracovať, ak chcete. Niektoré veci však budú vždy mimo vášho dosahu a trápiť sa pre ne nemá zmysel. Šťastní ľudia vedia, že zmeny prinášajú mnoho dobrého a snažia sa z nich vyťažiť len to najlepšie. Chápu, že zmena je prirodzená súčasť života a nemožno sa jej vyhnúť. Je zbytočné, nechať si z neustálych obáv pokaziť náladu. Veria, že sa akejkoľvek zmene dokážu prispôsobiť. Nájdu spôsob, ako byť v akejkoľvek situácii šťastným človekom.

 

3. Zabudnite na slová „čo ak“

„Čo ak“ je pre nadmerne premýšľavú myseľ mocný nástroj. Môže vás zviesť na cesty, ktorými by ste predtým nikdy nešli. Práve preto by ste na tieto slová mali zabudnúť. Je skvelé zvažovať možnosti, ale nie vtedy, keď vás vedú do sveta, v ktorom existujú len tie negatívne možnosti. Zamerajte sa viac na prítomnosť a nie na to, čo by mohlo byť  alebo čo už bolo.

 

4. Meditujte

Pravidelné praktizovanie meditácie  môže utíšiť myšlienky, zvýšiť sebauvedomenie a lepšie pochopenie životných situácii, znížiť stres, zvýšiť koncentráciu, sebadisciplínu a ešte oveľa viac. Niektoré formy meditácie pomáhajú ľuďom lepšie poznať samých seba a duchovne rásť do svojho lepšieho ja. Skúmanie seba má v meditácii za cieľ pomôcť človeku lepšie rozvinúť porozumenie seba samého a uvedomiť si svoj vplyv na ostatných okolo. Ľudia sa dokážu naučiť, ako rozpoznať škodlivé a sebazraňujúce myšlienky. Ak si človek dokáže viac uvedomovať svoje myšlienkové zlozvyky, môže ich potom riadiť oveľa premyslenejším spôsobom. Aj vďaka meditácii si človek lepšie uvedomuje svoju existenciu a svoje poslanie v živote. Aj vďaka nej sa môže skôr stať sám sebou a nenecháva sa ovplyvňovať inými. Žije svoj vlastný, vedomý život, neporovnáva sa s inými, neriadi sa názormi iných, kráča za svojimi snami. Existuje veľa ľudí, ktorí tvrdia, že vďaka meditácii sa ich život upokojil, ba dokonca dokázali upokojiť aj svoju nadmieru premýšľajúcu myseľ.

 

5. Učte sa odlišovať svoje myšlienky a emócie

Emócie sú evolučne staršie ako rozumové správanie, preto sú ich prejavy silnejšie a ťažšie ovplyvniteľné. Emócie vznikajú v dôsledku chemickej reakcie a často sú spojené s hormónmi. Často tiež vyvolávajú hnev, rozčúlenie, strach, neprijatie, pýchu, nadradenosť, disharmóniu a podobne. Pomerne ľahko sa prenášajú na druhých ľudí, napríklad taká panika, plač na pohreboch, neutíšiteľný smiech a podobne. Dlhodobé pôsobenie určitej emócie môže viesť k zmenám zdravotného stavu. Je dôležité naučiť sa rozlišovať svoje emócie a svoje myšlienky. Jednoduchšie je to vtedy, keď ste pokojne naladení. Dôležité tiež je uvedomiť si, že nie vždy sme tým, na čo myslíme. Samotná skutočnosť, že určité myšlienky prechádzajú do mysle, ešte neznamená, že ste dobrý alebo zlý človek. Platí jednoduché pravidlo, že neprijímajte žiadne rozhodnutia, keď je vám smutno, nehovorte, keď sa hneváte a nedávajte žiadne sľuby, keď ste šťastní. Negatívne myšlienky veľmi často neodrážajú skutočnosť. Sú to falošné alebo prehnané predstavy o tom, čo sa deje, ktoré sú navyše nafúknuté vašimi emóciami. Aby ste mali svoj život viac pod kontrolou, je potrebné si v každej chvíli uvedomovať svoje emócie a potom s nimi pracovať. Začnite napríklad tým, že sa upokojíte a v určitom okamihu sa zastavíte. Zastavenie znamená uvedomenie si, čo sa v určitom okamihu deje vo vás a tiež okolo vás. Dôležité je tiež všimnúť si, že emócie obvykle nemajú dlhé trvanie. Aby ste sa dokázali zastaviť, je potrebné ich zaregistrovať ich hneď na začiatku. Tam ich totiž môžete najlepšie regulovať. Keď ich intenzita dosiahne vrchol, už je väčšinou neskoro a človek sa dá emóciami uniesť. Keď ste už emóciami úplne pohltení, máte pocit, že situácia bude trvať večne a strácate nadhľad. Potom často ľutujete, čo ste urobili alebo povedali. Ak sa nechcete dostať až do takejto situácie, musíte sa už pri prvom náznaku, ktorý zaregistrujete, zastaviť. Emócie sa dajú dobre cítiť v tele. Hnev môžete pozorovať ako tuhnutie sánky alebo tlak na hrudníku, teplo v hlave, hromadiaca sa energia v celom tele a podobne. U každého to môže byť ináč. Aj v tomto môže veľmi pomôcť všímavosť (mindfulness), teda umenie prežívať prítomný okamžik. Emócie, ktoré zaregistrujete, hneď aj pomenujte. Keď dokážete pomenovať to, čo prežívate, oslabuje sa vaša emočná záťaž, získavate pre seba trochu času a uvedomíte si, čo máte robiť ďalej. Po určitej dobe budete hneď vedieť odlíšiť emóciu od myšlienky. Chce to len tréning.

 

6. Majte so sebou trpezlivosť

Nebuďte na seba tvrdí, keď svoju myseľ pristihnete pracovať na maximálnu rýchlosť. Spomaľte, dýchajte a sústreďte sa. Majte trpezlivosť s procesom vlastnej premeny a rozprávajte sa  so sebou láskavým a utešujúcim tónom. Na vytvorenie nadmieru premýšľajúcej mysle ste potrebovali veľmi veľa času a veľa  času budete musieť venovať aj tomu, aby ste sa naučili svoju myseľ upokojiť.

 

Ak sú vaše myšlienky pokojné, vo vašom mozgu zavládne pokoj. Nestrácajte čas staraním sa o veci, ktoré sa nedajú zmeniť. Zamerajte sa na to, čo vám môže pomôcť, aby ste sa cítili lepšie a každý deň pracujte na presmerovaní svojich myšlienok.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Eric Harrison: Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli
Mihály Csíkszentmihályi: O štěstí a zmyslu života – flow
Oli Doyl: Objavte svoj vnútorný pokoj
B.Moestl: Jak naplno využíť sílu své mysli

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku