Ako môžete prekonať pocity, kvôli ktorým sa cítite bezcenní?

Veľa vecí vzniká v našich myšlienkach a tie sa potom môžu prejaviť aj v našom správaní. Čiže, ak chcete zmeniť pocit, že váš život je bezcenný, v prvom rade je potrebné zmeniť nastavenie vašej mysle.
Veľa vecí vzniká v našich myšlienkach a tie sa potom môžu prejaviť aj v našom správaní. Čiže, ak chcete zmeniť pocit, že váš život je bezcenný, v prvom rade je potrebné zmeniť nastavenie vašej mysle. / Foto: Bigstock

V predchádzajúcom článku ste sa mohli dočítať o tom, prečo sa niektorí ľudia cítia bezcenní. Dnes si povieme o tom, ako tieto pocity odstrániť a zmeniť svoj pohľad na seba.

 

Veľa vecí vzniká v našich myšlienkach a tie sa potom môžu prejaviť aj v našom správaní. Čiže, ak chcete zmeniť pocit, že váš život je bezcenný, v prvom rade je potrebné zmeniť nastavenie vašej mysle. Zamerajme sa teda na to, čo môžete urobiť, aby ste zmenili svoj osobný príbeh a učte  sa rozpoznať signály, ktoré vám našepkávajú, v ktorých oblastiach ste úžasní a nenahraditeľní. Na ceste tohto spoznávania môžete využívať nasledujúce kroky:

 

Zmeňte svoj  program v hlave

Počas života ste počuli veľa názorov o tom, ako má vyzerať dokonalý život. Rodičia, médiá, kolegovia, kamaráti, tí všetci vám chcú len „dobre“, a tak vám neustále radia, ako máte žiť. Nech je to čokoľvek, čomu prikladajú hodnotu, ak to pre vás nie je veľmi dôležité, nechajte to tak. Veci, na ktorých vám najviac záleží a ktoré majú vo vašich vlastných očiach najväčšiu hodnotu, sú veci, na ktoré by ste sa mali zamerať. Snažte sa odhaliť všetky vaše pozitíva a to, čo vás najviac baví a venujte sa tomu na sto percent. Takto sa postupne stanete sami sebou a začnete cítiť skutočné šťastie. Záleží len na vás, či si to dokážete uvedomiť a následne nasmerujete svoje myšlienky požadovaným smerom. V takomto nastavení vás dokáže len málokto  zmanipulovať.

 

Začnite si plniť sny

Nedovoľte, aby vám obmedzené predsudky iných ľudí bránili robiť veci, ktoré robíte radi a ktoré ste si stanovil ako svoj cieľ. Ak má niečo hodnotu pre vás, ale nie pre nikoho iného, ​​potom je to ich problém. Nie váš.

 

Kráčajte svojou vlastnou cestou bez ohľadu na to, čo si ostatní myslia

Aké sú vlastnosti, ktoré na druhých najviac obdivujete a rešpektujete? Ktoré povolania vo vás rezonujú na úrovni duše? Kto sú vaši osobní hrdinovia a prečo ich tak zbožňujete? Okrem toho, čo by bolo potrebné na to, aby ste sa im viac podobali? Odpovede na tieto otázky vám veľa napovedia o tom, kto ste a kam smerujete. Keď budete kráčať smerom, ktoré vám naznačili vaše odpovede, podarí sa vám začať žiť autentický život. Všetci by sme sa mali neustále učiť vnímať svoj vlastný prameň života, lebo život je hľadanie seba samého. Bez hĺbky človek potrebuje neustále úteky a nie je vôbec autentický. Dnes nechceme spoznávať sami seba, lebo je to pomalý proces. Svet nás obklopuje rýchlosťou, ktorá nám bráni spomaliť. Kvôli veľkej rýchlosti sme roztrieštení, nemáme čas skúmať vlastnú cestu, a preto kopírujeme ostatných alebo to, čo je nám zo všetkých strán podsúvané. Len keď je človek sám, dokáže sa vyčistiť od balastu dnešnej doby. Kedykoľvek pociťujeme úzkosť alebo depresiu z nejakej témy, naše telo a duša na nás kričia, že toto nie je pre nás tá správna voľba. Pomerne často tieto výkriky zablokujeme a zvolíme cestu, o ktorej iní ľudia hovoria, že bude pre nás lepšia. Môže to byť lukratívnejšia alebo vysoko uznávaná kariéra alebo bohatý partner, s ktorým necítime žiadne spojenie. Tieto možnosti môžu zvonku vyzerať príťažlivo, ale nakoniec budú prázdne a bez radosti.  Naopak, keď robíte to, čo milujete a po čom volá vaša duša, vám dáva obrovský pocit šťastia a úspechu. Autentický život, ktorý vám prináša radosť, obohatí a naplní váš život bez ohľadu na okolnosti. Keď sa váš život skončí, môžete sa obzrieť späť na svoju cestu a usmiať sa, namiesto toho, aby ste ľutovali cestu, ktorú ste neprešli. Je takmer nemožné cítiť sa bezcenne, keď je váš život plný radosti a svetla. Dôležité je tiež vedieť, že niektorí z najväčších a najslávnejších ľudí z minulosti boli zosmiešňovaní a urážaní, kým boli nažive. Bolo to  preto, že boli verní svojej ceste a presvedčeniu. O niekoľko rokov ale začali byť uctievaní za odkaz, ktorý po sebe zanechali. 

 

Robte, čo môžete, s tým, čo máte k dispozícii

Ak sú vaše pocity hodnoty neoddeliteľne spojené s úspechom, vytvorte scenáre, v ktorých môžete niečo dosiahnuť pomerne ľahko. A keď to nejde v jednej oblasti, sústreďte sa na nejakú inú, v ktorej môžete byť prospešní. Buď môžete živiť sebanenávisť kvôli tomu, čo nemôžete robiť, alebo dosiahnuť pocit uspokojenia v niečom, čo momentálne môžete a viete robiť. Vždy sa niečo nájde. Ak môžete dosiahnuť čokoľvek s energiou a schopnosťami, ktoré máte k dispozícii, urobte to. Zažijete šťastný dopamínový nával, keď si túto položku začiarknete zo svojho zoznamu úloh a budete vedieť, že sa vám podarilo darovať svetu niečo dobré. Uvedomte si svoju prirodzenú hodnotu ako jednotlivca jednoducho preto, že existujete. A uvedomte si tiež, že hodnota človeka nespočíva len v tom, čo robí, koľko zarobí, čo vlastní, nakoľko je zdatný alebo atraktívny alebo aké dedičstvo po sebe zanechá. Okrem materiálnych hodnôt máme na svete ešte hodnoty duchovné. Síce sa o nich hovorí málo, ale sú podstatnejšie, ako si mnohí ľudia myslia. Vaša skúsenosť so svetom je úplne jedinečná a máte schopnosť zažiť veľkú radosť i zvedavosť a veľa radosti dokážete odovzdávať aj iným. A často ide hlavne o to, ako sa ľudia vo vašej blízkosti cítia.

 

Čo najmenej sa stretávajte s ľuďmi, ktorí vám vedome zhoršujú život

Hodnoty a ideály, ktoré majú iní ľudia, sú presne také, ako oni chcú. Nemusia byť totožné s vašimi. Ak vás okolie bude považovať za človeka, ktorý má hodnotu len vtedy, keď vyzerá podľa ich predstáv, správa sa alebo dosahuje veci, ktoré považujú oni za dôležité, zvážte, do akej miery sa chcete stretávať s týmito ľuďmi. Títo ľudia sú väčšinou zameraní len na seba a nemajú snahu vás vidieť takých, akí v skutočnosti ste. Nechcú v skutočnosti spoznať vašu hodnotu, váš intelekt, vaše tvorivé schopnosti ani vlastnosti, ktoré z vás robia veľkolepého človeka. Všetko, čo od nich dostanete, je väčšinou len  kritika a odsúdenie za vaše domnelé nedostatky a neschopnosť dosiahnuť to, čo považujú za váš potenciál. Ak sa vám naozaj nepáči znášať zlé pocity prameniace z ich názorov, možno si od nich budete chcieť držať odstup. Ak ich úplné odstránenie z vášho života neprichádza do úvahy kvôli rodinným väzbám, trávte s nimi čo najmenej času. Ak máte možnosť výberu, rozhodnite sa prežívať svoj život s tými, vďaka ktorým sa cítite úžasne, pokojne a ktorí vás dokážu inšpirovať. Skutoční priatelia sú tí, po stretnutí s ktorými sa cítite šťastne a ste naplnení pozitívnou energiou.

 

Trávte čas so zvieratami

Zvieratá patria medzi najväčších priateľov a spoločníkov života. Nielenže sú zábavné, prítulné a inšpiratívne aj v tých najsmutnejších dňoch, ale majú schopnosť, ktorú má len málo ľudí. Majú schopnosť bezpodmienečne milovať. Okrem toho, ak máte zvieracieho spoločníka, ktorý s vami žije, toto malé stvorenie je úplne závislé od vás, pokiaľ ide o jeho nepretržitú pohodu. V skutočnosti jeho život závisí od vás. Čas, ktorý s ním strávite a starostlivosť, ktorú mu venujete, môže byť súčasťou vašej každodennej rutiny, ale pre toto zviera ste základným kameňom ich života. Bez vás by nemali jedlo ani vodu. Nemali by lásku, fyzickú náklonnosť, spoločnosť, čas na hranie, nič. Nikdy sa nebudete cítiť bezcenní, ak ste pre inú živú bytosť celý svet . Na oplátku dostanete spomínanú bezpodmienečnú lásku. Tiež vernosť, náklonnosť a nesmiernu radosť, ktorá pochádza z trávenia času so stvorením, ktoré žije úplne v prítomnom okamihu a má neopísateľné potešenie z tej najmenšej hračky alebo maškrty. Ak nemôžete mať domáceho maznáčika, vydajte sa do miestneho parku alebo lesa a spoznajte tam niektoré zvieratká. Nakŕmte niekoľko veveričiek alebo alebo rozsypte semená pre voľne žijúce vtáky. Ak je nablízku ZOO, choďte tam. Budete prekvapení, že aj vďaka zvieratám v ZOO sa budete cítiť lepšie.

 

Nebojte sa požiadať o pomoc

Väčšinou ľudia chcú všetko vyriešiť  bez pomoci a nechcú sa  spoliehať na iných. Keď sa zmietate v depresii a zúfalstve alebo sa vyrovnávate s chudobou, hladom alebo traumou, nezostávajte sami a poproste niekoho o pomoc. Verte tomu, že vždy sa nájde niekto, kto vám pomôže. Ak sa práve nachádzate v ťažkej situácii, vedzte, že vždy existujú zdroje, z ktorých môžete čerpať. V skutočnosti na v mnohých mestách existujú skupiny a organizácie, ktoré boli špeciálne vytvorené na pomoc ľuďom, ktorí sa zaoberajú presne tými vecami, s ktorými teraz zápasíte. Terapeuti, sociálni pracovníci, terénne programy  či komunity založené na viere sú len niektoré zo zdrojov, ktoré máte k dispozícii. Väčšina z týchto ľudí pomáha rada a vďaka pomoci iným prežívajú svoje vlastné pocity šťastia a naplnenosti. Vďaka pomoci iným ich život má zmysel. Je medzi nimi množstvo milých a láskavých ľudí. Môžu vám pomôcť prekonať najťažšie situácie v živote a postaviť sa na vlastné nohy. Okrem pomoci vám dodajú vieru v seba a nádej do ďalších dní. Žijeme v dualite. Tam, kde je zlo, existuje vždy aj dobro. Nebojte sa ho hľadať a nachádzať.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie, Šťastie
Zdieľať na facebooku