Kedy je vhodné navštíviť manželskú poradňu?

Rozvod dnes nie je ničím nezvyčajným. Niekedy sa však oplatí predtým, než hodíte všetko za hlavu, prehodnotiť vaše rozhodnutie a zamyslieť sa, či by sa predsa len nedal vzťah opraviť.
Rozvod dnes nie je ničím nezvyčajným. Niekedy sa však oplatí predtým, než hodíte všetko za hlavu, prehodnotiť vaše rozhodnutie a zamyslieť sa, či by sa predsa len nedal vzťah opraviť. / Foto: Bigstock

Nevera, žiarlivosť, rôzne formy závislosti, hnev, nedostatok financií, problémy v komunikácii, odlišná výchova, zasahovanie svokrovcov a rodičov do vzťahu... To všetko je len zlomok toho, čo dokáže v partnerskom vzťahu vyvolávať stres, napätie, hádky, konflikty a dlhodobé problémy. Cieľom manželských poradní je pomôcť vyriešiť konflikty a zmierniť napätie v rodinách.

 

Existuje veľa dôvodov, prečo majú páry problémy. S problémami môžu pomôcť psychológovia alebo odborníci v manželských poradniach. Práve odborníci na vzťahy dokážu naučiť ľudí lepšie viesť diskusiu, efektívnejšie komunikovať a vyhýbať sa škodlivému správaniu. Učia páry aj predchádzať hádkam. Vo vzťahoch dochádza k hádkam, je to normálne a obvykle na tom nie je nič zlé. Len páry nevedia, ako úspešne argumentovať. Neznamená to, že jeden musí zvíťaziť. Úspešný konflikt vedie k riešeniu. Manželské poradne nepomáhajú len párom, ktoré sa ocitli v problémoch. Môžu pomôcť aj v prípade, že sa v živote  manželov zmenilo niečo zásadné. Môže to byť aj odchod detí z domu,  tiež v prípade, keď jeden z manželov začne dochádzať za prácou a zrazu sa musí riešiť vzťah na diaľkuAlebo jeden z manželov zostane nezamestnaný. Toto sú situácie, keď manželom dobre padne, keď im poradí niekto tretí. Dôležité však je, aby obidvaja partneri priznali, že ich vzťah má problém a že ho chcú riešiť. Až keď pár prizná problém, vtedy sa dostáva do situácie, ktorá sa bude dať reálne riešiť. V súčasnosti už existujú aj páry, ktoré sa zúčastňujú tzv. predmanželskej terapie, kde sa snažia ešte pred svadbou doladiť určité formy svojho správania a komunikácie. Čoraz častejšie sa terapeuti stretávajú aj s rodinnou terapiou, v rámci ktorej po rozvode sa snažia manželia doladiť svoje vzájomné pôsobenie na deti v pôvodných i v nových rodinách.

Preto ak máte čo i len trošku pocit, že vo vašom vzťahu nie je niečo v poriadku, určite vyhľadajte pomoc odborníka. Manželská poradňa rozhodne nie je miesto, kde vás bude niekto súdiť a viniť. Psychológ, ktorý poskytuje poradenstvo, sa vás bude snažiť pochopiť, porozumieť vášmu vzťahu a následne vám pomôcť nájsť spoločnú cestu životom bez väčších konfliktov a kríz.  Kedy je ten správny čas navštíviť manželskú poradňu, aby už nebolo neskoro? 

 

1. Máte problémy v oblasti komunikácie

Počas spolužitia sa často môže stať, že s partnerom takpovediac stratíte spoločnú vlnu. Komunikácia viazne a je čím ďalej tým ťažšie naviazať na stratenú niť. Niekedy sa ľudia vo vzťahu spávajú nie ako partneri, ale ako súperi či protihráči. Zabúdajú vidieť to dobré, vidia len zlé stránky. Tie prenášajú do slovnej zásoby, ktorá možno niekedy obsahuje viac vulgarizmov, nevhodných narážok, ponižovania, ako by bolo potrebné. Nenápadne nútia aj druhú stranu pristúpiť na túto hru. Degradujú tak seba aj partnera. Znehodnocujú vzťah. Ak je komunikácia zlá, povrchná, negatívna a ubližujúca, v takomto vzťahu sa dýcha veľmi ťažko. A možno jedna strana už nechce komunikovať vôbec. Dôležité je v správnej chvíli hodiť spiatočku, začať vnímať situáciu reálne, zmeniť prístup, slovník a začať do vzťahu vnášať niečo pozitívne. Treba to urobiť skôr, než vzťah úplne vychladne. Zlá komunikácia vie urobiť v miestnosti veľmi ťaživú atmosféru, a tak náladu treba zmeniť skôr, ako bude už úplne neskoro. Potrebné je však aj vedieť, čo spôsobuje najčastejšie problémy v komunikácii. Najviac vzťahov končí preto, že ľudia oveľa viac času venujú opovrhovaniu, zameriavaniu sa na nedostatky toho druhého než poukazovaniu na jeho silné stránky. Treba si však uvedomiť, že čas vo vzťahu stále plynie a je len na ľuďoch, či ho využijú na svoje napredovanie vzájomným sa povzbudzovaním alebo sa rozhodnú pre podceňovanie, či urážanie partnera.  Manželský poradca vám môže pomôcť dostať sa opäť na rovnakú komunikačnú vlnu.

 

2. Často sa hádate

Možno sa snažíte akokoľvek, každý rozhovor nakoniec skončí hádkou. Takáto negatívna komunikácia vždy zanechá jedného partnera s pocitom nepochopenia, neistoty a potrebou konverzáciu ukončiť. Nejde však vždy len o tému konverzácie, ale tento prístup môže v človeku zanechať na dlhú dobu negatívne pocity, ktoré potom následne spôsobujú ochladnutie vo vzťahu.

 

3. Vidíte partnera/partnerku ako nepriateľa

Ak sa vám začne zdať, že už so svojím partnerom nemáte skoro nič spoločné, každý si viac-menej žije svoj život,  je lepšie vyhľadať pomoc skôr, ako sa od seba už úplne odlúčite. Odborníci vás poučia o tom, ako si budovať zdravý vzťah, ktorý si vyžaduje neustálu pozornosť a prepojenie na fyzickej, emocionálnej a psychickej úrovni, pričom sa rešpektujú potreby každého človeka.

 

4. Nechávate si pre seba veľmi veľa tajomstiev

Ak váš manžel/manželka nechce hovoriť o viacerých veciach a tvári sa, že je to len jej/jeho tajomstvo, niečo nie je v poriadku. Samozrejme, každý človek môže mať v živote niečo, o čom nikdy nechce hovoriť, ale ak je už tých vecí veľa a sú závažného charakteru, nastal čas na riešenie tejto situácie. Týkať sa to môže napríklad aj financií. Ak jeden z partnerov jednoznačne drží informácie o finančnom stave domácnosti v tajnosti, je tento stav potrebné riešiť, pretože v hre je dôvera. Ak to robí skutočne úmyselne, je vhodné vyhľadať pomoc. 

 

5. Snívate o niekom inom

Predstavy o tom, že máte iný vzťah či inú lásku, je jedným zo signálov, že už to nie je váš partner/partnerka, po kom túžite. Takéto predstavy poukazujú na fakt, že netúžite po tom, čo máte doma. Ak chcete ešte vzťah zachrániť, musíte to začať riešiť čo najskôr.

 

6. Stráca sa dôvera

Dôvera je základom každého jedného vzťahu, či už partnerského, priateľského alebo pracovného. Bez dôvery by tieto vzťahy ani existovať nemohli. Dôvera je jedným zo zásadných pilierov šťastného a pevného manželstva. Keď vo vašom manželstve chýba tento zásadný prvok alebo je vážne oslabený, je ťažké žiť v manželstve šťastný život. Čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú alebo daná osoba nedôveruje im. Chýbajúca dôvera stojí tiež často za rozpadmi vzťahov. 

 

7. Každý si žije svoj život

Ak žijete vo vzťahu len podľa vlastných predstáv, a to bez ohľadu na partnera či partnerku, dá sa takýto vzťah nazvať skôr spolubývaním ako partnerstvom. V tomto prípade ide už o veľmi silné narušenie spolužitia. Avšak i tento stav je možné zvrátiť a vrátiť sa do harmónie.

 

8. Ľahostajnosť

Hovorí sa, že ľahostajnosť vo vzťahu je horšia ako nenávisť. A je to tak. Ak je vám ten druhý úplne ľahostajný, ak vám už nezáleží na jeho šťastí, nešťastí, ak už jednoducho vôbec necítite nič pri pohľade či myšlienke na neho, zrejme je to už skutočný koniec. Pokiaľ ale ešte stále máte pocit, že tam vnútri niečo je, že ešte čosi z tej vašej pôvodnej lásky zostalo (a ten druhý to cíti tiež), máte na čom stavať. Keď sa pri spomienkach na spoločne prežité chvíle a zážitky vo vás ešte stále niečo pohne, je to dobré znamenie a odborníci vám dokážu vzťah nanovo naštartovať.

Na vzťahu treba pracovať neustále. Potrebné je predovšetkým zdokonaľovať komunikáciu, vnímať potreby partnera/partnerky, vzájomne si pomáhať, počúvať sa a citlivo vnímať svet toho druhého. Vzťah, ktorý sa nerozvíja a upadá do stereotypu, býva skôr či neskôr vystavený vzťahovej kríze. Ak sa problémy vyskytujú často alebo sa akýkoľvek iný problém vyskytuje v pravidelných intervaloch,  mali by ste vyhľadať pomoc psychológa alebo navštívte manželskú poradňu. Môže to zachrániť váš vzťah. Aby bolo možné manželstvo zachrániť, obaja partneri musia byť ochotní investovať nejakú energiu a snahu do práce na sebe i na vzťahu. Jednou z možností je už spomínaná manželská poradňa. Pokiaľ obaja z vás majú ochotu niečo pre záchranu manželstva urobiť, je to dobré znamenie a oplatí sa to skúsiť.

 

Rozvod dnes nie je ničím nezvyčajným. Niekedy sa však oplatí predtým, než hodíte všetko za hlavu, prehodnotiť vaše rozhodnutie a zamyslieť sa, či by sa predsa len nedal vzťah opraviť. Páry, ktoré prekonajú vážne krízy, sú si v konečnom dôsledku často oveľa bližší než na začiatku a zvládnutie týchto problémov ich vzťah posilní.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Rozvod
Zdieľať na facebooku