Zdravý vzťah vyžaduje prepojenie na fyzickej, emocionálnej a psychickej úrovni

Takmer každý by chcel žiť vo vzťahu, ktorý je postavený na zásadách dôvery, spoľahlivosti, realistických očakávaniach, hlbokej starostlivosti a pozitívnom pohľade na toho druhého.
Takmer každý by chcel žiť vo vzťahu, ktorý je postavený na zásadách dôvery, spoľahlivosti, realistických očakávaniach, hlbokej starostlivosti a pozitívnom pohľade na toho druhého. / Foto: Bigstock

Zdravý vzťah si vyžaduje neustálu pozornosť a prepojenie na fyzickej, emocionálnej a psychickej úrovni, pričom rešpektuje potreby každého človeka. Čo robiť, aby sme dokázali takéto vzťahy budovať?

 

Drvivá väčšina z nás chce mať zdravý vzťah, ktorý uspokojí oboch partnerov rovnako. Takmer každý by chcel žiť vo vzťahu, ktorý je postavený na zásadách dôvery, spoľahlivosti, realistických očakávaniach, hlbokej starostlivosti a pozitívnom pohľade na toho druhého. Ale často nevieme, ako dosiahnuť taký vzťah, po akom túžime. Je to aj tým, že takmer v žiadnej škole sa o vzťahoch neučí. Dozvedáme sa o nich  od ľudí, ktorí žijú okolo nás.  Väčšinou od rodiny, priateľov, spolužiakov a kolegov. Pozorujeme, ako ostatní pôsobia vo vzťahoch. Niekedy si vytvárame predstavy na základe filmov a kníh. Často je to niečo, čo sa učíme pokusom a omylom. Každý z nás je jedinečnou entitou s vlastnou hĺbkou a komplexnosťou. Predstavte si teda, aké je to ťažké, keď sa stretnú dvaja jedineční ľudia a pokúsia sa spojiť svoj život do jedného celku. Je to veľmi náročné. Nemôžeme byť potom prekvapení, že veľa vzťahov nevyjde. Niekedy sa aj stane, že sa dvaja ľudia k sebe veľmi dobre hodia, nestačí to však na prežívanie bezproblémového vzťahu počas dlhých rokov. Aj táto dvojica musí pracovať na zdokonaľovaní a uvedomovať si, že v priebehu rokov sa veľa vecí môže zmeniť.

 

Pozrime sa na 10 spôsobov, ktoré mnohým ľuďom pomáhajú udržiavať dlhodobý a pevný vzťah. 

 

1. Buďte naplno prítomní

V súčasnosti o našu pozornosť súperí veľké množstvo vecí a ľudí. Často sa tak veľmi ponoríme do každodenných výziev a povinností, že zabudneme byť pozorní k tým, ktorých máme najradšej, teda aj k svojmu partnerovi alebo partnerke. Niekedy sa stáva, že sa v našom živote vyskytnú udalosti, ktoré vyžadujú viac času a úsilia. Ale okrem týchto udalostí, ktoré si vyžadujú osobitnú a mimoriadnu pozornosť, je nevyhnutné byť plne prítomný pre nášho partnera či partnerku a nepretržite sa precvičovať v tomto prístupe.

 

2. Urobte si každý deň čas na rozhovor

Je dobré každý deň si urobiť čas na rozhovor, ktorý presahuje rámec všedných fráz. Dôležitý je úprimný rozhovor o pocitoch z bežného dňa. Nevyžaduje to až tak veľa úsilia a niekedy aspoň pár minút venovaných vzájomného spojeniu cez slová a vety, dokážu vzťah posúvať pozitívnym smerom.  Jedným z hlavných problémov v dlhodobom vzťahu môže byť, keď sa obaja partneri prestanú spolu rozprávať. Šťastný pár sa spolu rozpráva o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto medzi vami. Rozprávajte mu o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa nevideli, o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Partnerovi venujte maximálnu pozornosť, potvrdzujte jeho myšlienky, pýtajte sa ho na podrobnosti, aby vedel, že ho skutočne počúvate a vnímate. Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Kde začína pochybnosť, tam končí vzťah. Vzťah bez dôvery totiž nemôže existovať. Dôvera znamená dať druhému možnosť, aby aj zlyhal, ale pritom dúfať, že to neurobí. Ak partner (partnerka) nezlyhá, tak je to super. Ak zlyhá, aspoň zistíte, s kým máte tú česť. Dôležité je čo najskôr odhaliť charakter, a to hlavne vtedy, ak chcete s dotyčným človekom prežiť celý život. Buďte úprimní a rozprávajte aj o tom, čo vás trápi. Vypovedaná radosť je dvojnásobnou radosťou a vypovedaná starosť je polovičnou starosťou. Najvyšším prejavom dôvery je prezradiť si navzájom tajomstvá. Verte jeden druhému.

 

3.  Snažte sa komunikovať aj po hádke

Niekedy v nepríjemných situáciách alebo po hádke sa človek uzatvára do seba a myslí si, že bude  ešte zaujímavejší a príťažlivejší. Opak je pravdou. Najhoršie je mlčanie, lebo druhá strana si myslí, že už nie je o ňu záujem. Začína chladnúť. A ak vaše mlčanie neskončíte včas, o vaše slová už nemusí byť záujem. Vždy je lepšie konštruktívne sa pohádať, ako dlhú dobu len mlčať. Mlčaním a ignorovaním učíte druhú stranu žiť bez vás. A tak ak nechcete partnera stratiť úplne, nemlčte. Zlé pocity nemôžeme vyhnať tým, že budeme používať zlé slová. Naopak. Bude ich stále viac. Milé a dobré slová otvárajú komunikáciu. Zlé a agresívne slová komunikáciu uzatvárajú. A tým pôsobia aj proti tomu, aby sa vzťah rozvíjal. Partner nevie čítať vaše myšlienky. Myslíte si možno, že ten druhý tuší, po čom túžite a čo vlastne chcete. Ale to je len predstava. Jazyk vznikol hlavne preto, aby sme zrozumiteľne vedeli vyjadriť to, po čom túžime. Dobre sa poznať, znamená nájsť si spôsob, ako sa porozprávať a riešiť problém úctivo a empaticky. Povedzte, čo cítite, najmä ak sú vaše emócie negatívne a nechajte dostatok priestoru na to, aby ste o svojich pocitoch mohli hovoriť bez prerušenia. Postupom času si s partnerom vyviniete vlastný spôsob, ako  riešiť citlivé problémy.

 

4. Nebuďte leniví

V priebehu vzťahu sa postupne ľudia začnú cítiť pohodlne a spokojne. Niektorí v tomto štádiu sa  možno prestanú starať o seba tak, ako to robili v minulosti. Ľudia sa niekedy dokonca vracajú ku svojim zlým návykom. Ak sa to stane, spomeňte si na to, kedy ste sa prvýkrát stretli so svojou láskou a čo všetko ste robili pre to, aby ste urobili dobrý dojem. Urobte znova ten dobrý dojem. Druhá strana to určite ocení.

 

5. Vymýšľajte rôzne aktivity

Kto chce na svojom vzťahu pracovať, hľadá vždy niečo, čo by dvojicu spájalo ešte viac. Môžu to byť spoločné záujmy, rôzne  spoločné aktivity alebo premyslené prístupy. Napríklad tieto:

  • Keď ste spolu, vyhnite sa technológiám. Sila prítomného okamihu silno spája ľudí.
  • Prekvapujte sa navzájom malými darčekmi alebo vymyslite spoločné aktivity.
  • Spomínajte spoločne na chvíle a okamihy, ktoré ste spolu prežili. Nájdete v nich veľa šťastia, smiechu a možno vám partner pripomenie niečo, na čo ste už dávno zabudli.
  • Dotýkajte sa jeden druhého. Dotyky liečia.
  • Neberte jeden druhého ako samozrejmosť. To, že ste sa našli je pre vás ten najväčší dar. Jeden druhého si vážte, tolerujte sa a buďte za seba vďační.
  • Nevracajte sa do minulosti a k problémom, ktoré ste prekonali. Aby ste fungovali ako harmonizovaná dvojica, vaša pozornosť by mala byť zameraná do budúcnosti.
  • Doprajte si čas aj pre seba. Tráviť čas s milovanou osobou je síce krásne, no občas jednoducho potrebujeme vypnúť a vyvetrať si hlavu.
  • Veľa sa spolu smejte.

 

Možno máte vy a váš partner veľa spoločných záujmov, ale pridanie niečoho nového do života vám umožní spoločne objavovať nové veci. Ak sa máte na čo nové tešiť, pomôže vám to ešte viac si užiť spoločné chvíle. Pridanie nových záujmov vám pomôže rozšíriť obzory vo dvojici a dodá vzťahu nový rozmer. 

 

6. Prepojte sa fyzicky

Je zrejmé, že intimita je základnou súčasťou zdravého vzťahu. Fyzické spojenie je aj o prejavovaní náklonnosti - objímanie, držanie sa za ruky, dotýkanie sa, bozkávanie, pozeranie sa jeden druhému do očí. Tieto a ďalšie prejavy pomáhajú  udržiavať lásku nažive a udržiavajú partnerov navzájom prepojených.

 

7. Oceňujte aj iné názory

Aj v tom najideálnejšom vzťahu sa stane, že na niektoré veci má partner alebo partnerka úplne odlišné názory. Zároveň existuje pokušenie, že jeden z nich sa snaží presadiť hlavne svoj názor, lebo si myslí, že len jej (jeho) názor je ten najsprávnejší. Ale namiesto toho, aby ste museli mať pravdu vy, skúste akceptovať aj názor toho druhého. V niektorých oblastiach váš partner (partnerka) môže myslieť aj iným spôsobom. Niekedy vám vyjadrenie týchto rôznych perspektív poskytne ďalší spôsob, ako preskúmať a porozumieť svojmu partnerovi (partnerke) v širšom zmysle.

 

8. Naučte sa, kedy radšej mlčať

Keby ste kedykoľvek tomu druhému povedali, čo si naozaj myslíte, môžete mu ublížiť. Preto by ste si mali rozmyslieť, čo a kedy poviete, lebo slová majú veľkú energiu. Dokážu človeka povzbudiť, zachrániť, motivovať, ale tiež zlikvidovať. Hlavne vtedy, keď ste nahnevaní, sklamaní alebo smutní, skúste chvíľku mlčať. Premyslite si poriadne, čo poviete a až potom hovorte.

 

9.Majte realistické očakávania

Vždy rozpoznajte, čo je na vašom vzťahu skvelé, čo ho drží pohromade a zároveň si uvedomte, že ani ten najlepší vzťah nemusí byť úplne bez problémov. Inými slovami, niektoré veci, ktoré chcete, nemôžete dostať dokonca ani vtedy, keď ide o ten najlepší vzťah. Váš vzťah môže mať obmedzenia. Je to v poriadku, pokiaľ ste s partnerom jednotní v najdôležitejších aspektoch spoločného života.

 

10. Buďte verní sami sebe a doprajte slobodu aj partnerovi (partnerke)

Aj v tom najlepšom vzťahu je nevyhnutné starať sa o svoje vlastné potreby. Nepredpokladajte, že váš partner (partnerka) vždy presne vie, čo chcete a potrebujete, pretože vás tak dokonale pozná. Nie je to tak. Vy sami seba najlepšie poznáte, a tak si občas urobte radosť tým, po čom tak veľmi túžite. Ani v tom najdôvernejšom vzťahu sa nikto z dvojice nestáva vlastníctvom toho druhého. Obaja sa môžu tešiť z pocitu slobodnej voľby. Je dobré, ak je človek ochotný nielen umožniť, ale aj podporiť individualitu svojho partnera bez obáv. Pri vzájomnej dôvere, úprimnosti a oddanosti nemusíte kontrolovať alebo podozrievať. Každý môže slobodne rozvíjať svoje osobné záľuby, schopnosti a svoj talent bez akéhokoľvek nátlaku zo strany partnera, aby sa prispôsobil jeho záujmom či názorom. Vzájomná dôvera je tvorkyňou slobodného a voľného prostredia. Nikto nie je nadradený nad nikým. Každý by mal mať podmienky a možnosti na rozvoj svojej vlastnej osobnosti bez akéhokoľvek nátlaku. Dôvera podporuje ovzdušie slobody. Ani jeden z partnerov sa neobáva kritiky, odsúdenia alebo nátlaku zo strany druhého.  Nikto z nich sa nebojí prejaviť svoje najhlbšie myšlienky a city, lebo vie, že budú prijaté bez odsúdenia. Sloboda je súčasťou dôvery. Dôvera sa získava postupne. Oddanosť a úcta sú základom dôvery. Kroky, ktoré vedú od nedôvery k dôvere nesmú byť unáhlené, ale postupné. Na to, aby sa vám podarilo vytvoriť vzťah, v ktorom nechýba dôvera, treba dostatok času, úsilia i vytrvalosti. Ak sa vzájomná dôvera už niekedy dôsledkom klamstiev vytratila alebo sa vytráca, budete potrebovať trpezlivosti a námahy ešte viac.

 

Intimita a emočné puto vo všetkých svojich formách, od fyzickej až po duševnú, je základom dôvery vo vzťahoch. Aby ste dokázali vo vzťahu hlbokú dôveru, vyžaduje to čas, pozornosť a starostlivosť jeden o druhého. Na prepojenie s partnerom na fyzickej, emocionálnej a psychickej úrovni je potrebné vytvoriť si dostatok času a vhodné podmienky.

 


Zdroje:
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve
Andrew G. Marshall: Ľúbim svojho partnera, ale...
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku