Chcete dobre vychovať dieťa? Toto je kľúčom, ako to dosiahnuť

Odborníci sa zhodujú v tom, že cesta k slušnosti a disciplíne spočíva v jasne stanovených očakávaniach rodičov, ktorým dieťa rozumie, a teda vie, ako sa má správať.
Odborníci sa zhodujú v tom, že cesta k slušnosti a disciplíne spočíva v jasne stanovených očakávaniach rodičov, ktorým dieťa rozumie, a teda vie, ako sa má správať. / Foto: Pexels

Aké je tajomstvo dobrej výchovy dieťaťa? Odborníci sa zhodujú v tom, že cesta k slušnosti a disciplíne spočíva v jasne stanovených očakávaniach rodičov, ktorým dieťa rozumie, a teda vie, ako sa má správať. Toto poznanie mu pomáha prevziať kontrolu  nad svojimi činmi.

 

„Môže to znieť príliš jednoducho, ale realita je taká, že ak objasňujete svoje očakávania približne od obdobia batoľaťa, deti si postupne osvoja tieto očakávania a požadované správanie začnú automaticky  očakávať aj sami  od seba,“ hovorí Sharon K. Hall, autorka knihy Raising Kids in the 21st Century . Inými slovami povedané, keďže deti prirodzene inklinujú k tomu, že chcú potešiť svojich rodičov, budú sa snažiť správať tak, ako ich to naučili, nezávisle od toho, aby ich rodičia do toho nútili. Odborníci tvrdia, že deti už vo veku 18 mesiacov sú empatické a reagujú na očakávania svojich rodičov. „Učiť malé dieťa sebadisciplíne nie je také skľučujúce, ako to znie. Ak sa zameriate na podstatné veci od veku okolo 2 rokov, vaše dieťa sa skoro s nimi zoznámi, najprv síce bude niektorým pravidlám odolávať, ale  nakoniec sa bude správať lepšie,“ hovorí Robert Brooks, spoluautor knihy Raising a Self-Disciplined Child.  Pozrime sa na  štyri základné kroky, ktoré  vám pomôžu vychovať dieťa, ktoré dokáže udržať svoje správanie na uzde.

 

1. Stanovte si pevné pravidlá a očakávajte rešpekt

Deti, ktoré veria, že môžu robiť čokoľvek, na čo majú chuť a dostanú všetko, čo chcú, majú tendenciu byť tými deťmi, ktoré často fňukajú alebo majú záchvaty hnevu, keď nie sú splnené ich požiadavky. Deti, ktoré chápu, že existujú presne definované hranice, sa učia, čo je to sebaregulácia a dokážu rešpektovať limity. 

 

Vysvetľujte dôvody určitého správania

Aby to deti pochopili a následne si aj osvojili určité pravidlá, musíte im povedať, prečo je určitá forma správania pre človeka dôležitá. Nemusíte svojim deťom dávať prepracované vysvetlenia, prečo od nich očakávate určité správanie. Ale ak vaše dieťa pochopí, že existujú jednoduché dôvody pre vaše pravidlá, uvedomí si, že nie sú svojvoľné a lepšie pochopí, prečo je dôležité ich  dodržiavať. Povedzte dieťaťu napríklad: „Musíš ísť spať o ôsmej, pretože tvoje telo potrebuje veľa spánku, aby zostalo silné a zdravé.“ Alebo mu povedzte:  „Hračky si musíš odložiť, aby sme nabudúce vedeli, kde ich nájsť, keď sa budeš chcieť hrať."

 

Pri vhodnej príležitosti dieťa pochváľte

Či si dieťa ustelie posteľ, pomôže pri prestretí stola alebo vytvára pekné vzťahy medzi deťmi, nezabudnite posilniť dodržiavanie pravidiel pochvalou vášho dieťaťa. Povedzte mu napríklad: „Je skvelé, že si si spomenul na pravidlo, ako si ustlať posteľ. Som na teba taký hrdý, keď sa takto správaš! Bol si taký slušný, keď si povedal prosím. Urobilo mi to veľkú radosť.“

 

Dodržiavajte pravidlá aj vy sami

Každú maličkosť sa snažte urobiť presne tak, ako chcete, aby to urobili aj vaše deti. Keď deti uvidia, že sa správate tak, ako to vyžadujete aj od nich, budú chcieť robiť to isté.

 

Neriešte hneď nepohodlie dieťaťa

Ak sa malé dieťa cíti zle, pretože nedodržiava pravidlá, nesnažte sa okamžite minimalizovať jeho nepohodlie. Pocit viny je nevyhnutnou súčasťou učenia sa ako rozlišovať dobro a zlo. Neriešte hneď všetko za dieťa, ale radšej mu povedzte: „Viem, že sa cítiš zle. Všetci robíme chyby, ale nabudúce sa budeš snažiť lepšie sa naučiť, ako sa správať v tejto situácii.“

 

2. Budujte u dieťaťa zručnosti, ktoré mu pomôžu riešiť problémy

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa deti správajú zle, je to, že sa cítia frustrované a bezmocné. Keď dáte deťom nástroje, ktoré potrebujú na to, aby samy vymysleli, ako riešiť určité situácie, budú sa správať lepšie, pretože budú lepšie vybavené na to, aby sa o seba postarali a nebudú vás vždy volať, keď musia riešiť nejaký problém.

 

Nechajte deti rozhodovať sa

Keď sú deti dostatočne staré na to, aby sa dokázali rozhodovať, tak im to dovoľte. Keď zvládnu malé rozhodnutia, napríklad si vedia vybrať, čo by chceli na desiatu, dovoľte im robiť aj väčšie rozhodnutia.

 

Podporujte  deti v tom, aby veci skúšali viackrát

Pre rodičov je rýchlejšie a pohodlnejšie, keď urobia veci za deti. Ale radšej skúste  byť trpezliví a povzbudzujte deti v tom, aby sa napríklad samy obliekli, obuli a podobne.

 

Nechajte ich premýšľať o veciach

Rozšírte kognitívne schopnosti svojho dieťaťa tým, že ho vyzvete, aby si samo nachádzalo odpovede na otázky súvisiace s jeho správaním. Napríklad, keď sa vaše dieťa spýta, ako niečo urobiť, odpovedzte otázkou: „Čo by si podľa teba mohol urobiť?“ Takáto odpoveď mu nakoniec dodá dôveru vo vlastnú schopnosť prísť na správne odpovede.

 

3. Pomôžte deťom precvičiť si trpezlivosť

Nikto nemá rád čakanie a najmä malé deti nie. Vývojovo a neurologicky je to ťažké, pretože malé deti dávajú okamžite najavo svoje potreby. Preto je obzvlášť dôležité, aby rodičia začali učiť trpezlivosti už v období batoľaťa. Ako to robiť?

 

Občas nechajte dieťa čakať

Nereagujte vždy hneď, ak si dieťa niečo vypýta. Dovoľte svojmu dieťaťu precítiť nepríjemnosť čakania, pretože je to skvelý prostriedok na zmenu. Napríklad tým, že mu džús nedáte okamžite, mu pomôžete získať prax v zvládaní netrpezlivosti. 

 

Povedzte dieťaťu, čo cíti

Batoľatá nedokážu vyjadriť svoju frustráciu z toho, že musia na veci čakať, ale môžete im pomôcť tým, že im o ich pocitoch niečo poviete, že im vysvetlíte, čo pociťujú a pochválite ich, keď preukážu trpezlivosť. Ak musí váš predškolák čakať, kým príde na rad, môžete povedať: „Viem, že je ťažké tu len tak stáť. Ale vykonávaš teraz úžasnú vec. Si trpezlivý, a to je skvelé!“ Keď vyslovíte súhlas s tým, že dieťa musí s niečím bojovať, je pravdepodobnejšie, že sa bude viac snažiť.

 

Zapojte dieťa  do aktivít, ktoré podporujú trpezlivosť

Povzbudzujte svoje dieťa, aby robilo veci, ktoré neprinášajú okamžité výsledky, ako je stavanie zložitých stavieb z Lega, riešenie zložitých hlavolamov,  sadenie semien kvetov a sledovanie, ako rastú a podobne. Deti by sa nemali hrať len s takými hračkami a prístrojmi, ktoré ponúkajú okamžité výsledky stlačením tlačidla.

 

4. Dávajte dôraz na empatiu

Deti sa rodia s vierou, že svet sa točí okolo nich, takže čím skôr im pomôžete pochopiť, že každý človek  má pocity a emócie, tým je menej pravdepodobné, že sa budú správať spôsobom, ktorý obťažuje alebo zraňuje iných ľudí. Ako zoznamovať deti s empatiou?

 

Oslávte skutky láskavosti svojho dieťaťa

Vo všeobecnosti je najlepšie nájsť prirodzené príležitosti na výučbu empatie. Vždy, keď vaše dieťa prejaví úctu k niekomu inému, mali by ste jeho sklon posilniť pochvalou. Ak napríklad uvidíte svojho predškoláka prikrývať bábiku prikrývkou, povedzte: „Bolo to od teba také milé, že si zabezpečila, že bábike je teplo a príjemne. Bolo jej určite chladno.“

 

Pýtajte sa

Batoľaťu nemôžete vysvetliť empatiu, ale môžete ho prinútiť premýšľať o pocitoch iných ľudí. Deti v tomto veku nerozumejú prednáškam, ale ak im položíte otázky, môžete zvýšiť ich povedomie o tejto problematike. Napríklad, ak vaše dieťa nedovolí kamarátovi hrať sa s jeho plyšovými zvieratkami, opýtajte sa ho: „Ako sa podľa teba cíti kamarát, keď sa s ním nechceš podeliťť o svoje veci?"

 

Učte dieťa čítať reč tela 

Schopnosť interpretovať gestá a výrazy tváre je jedným zo základných spôsobov, ako rozvíjať empatiu. Povedzte svojmu batoľaťu: „Pozri sa, ako vyzerala teta Janka, keď si sa s ňou podelil o svoj koláčik. Všimol si si, že sa usmievala? Vďaka tebe sa cítila veľmi dobre." Vaše dieťa to najskôr nemusí úplne chápať, ale keď pochopí reakcie iných ľudí, lepšie si bude môcť všímať, ako môže jeho vlastné správanie ovplyvniť ostatných.

 

Slušné správanie sa nedá naučiť za niekoľko dní. Niet pochýb o tom, že nastanú chvíle, keď sa dieťa bude správať zle, a to bez ohľadu na to, ako veľmi ste sa tomu snažili zabrániť. Ak však vo svojom úsilí budete naďalej pokračovať, skôr či neskôr si veľké množstvo pravidiel dieťa osvojí. 

Čítajte viac o téme: Disciplína detí, Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku