7 jednoduchých spôsobov, ako urobiť dieťa šťastnejším

Všetci rodičia túžia po tom, aby z ich detí vyrástli úspešní a šťastní ľudia. Z toho dôvodu venujú obrovské množstvo energie do výchovy a vzdelávania svojich detí.
Všetci rodičia túžia po tom, aby z ich detí vyrástli úspešní a šťastní ľudia. Z toho dôvodu venujú obrovské množstvo energie do výchovy a vzdelávania svojich detí. / Foto: Bigstock

Každý rodič túži vychovať šťastné, spokojné a úspešné dieťa. Ciest, ako to urobiť, existuje veľa. Niekedy postačia úplne jednoduché veci a dieťa sa cíti šťastne a spokojne.

 

Všetci rodičia túžia po tom, aby z ich detí vyrástli úspešní a šťastní ľudia. Z toho dôvodu venujú obrovské množstvo energie do výchovy a vzdelávania svojich detí. V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko jednoduchých spôsobov, ako môžete deti urobiť šťastnejšími bytosťami. Netreba robiť veľa. Stačí vedieť, ako slovami, mimikou alebo rôznymi spoločnými činnosťami im prejaviť lásku. Niekedy práve maličkosti dokážu deti urobiť šťastnými.

 

1. Vety, ktoré robia deti šťastnými

Láska k deťom sa dá prejaviť rôznymi spôsobmi. Napríklad aj slovami, vetami alebo len vďaka mimike či milému gestu. Existujú vety, ktoré dokážu každému dieťaťu zlepšiť  náladu a dodať radosť či pocit vlastnej hodnoty. Môžete vyskúšať napríklad tieto:

Milujem ťa, nech sa deje čokoľvek.

Milujem ťa, aj keď sa na mňa hneváš.

Milujem ťa, aj keď sa na teba hnevám.

Milujem ťa, aj keď si ďaleko. 

Ak by som si mohol vybrať ktoréhokoľvek 4-ročného (5-ročného, ​​6-ročného...) v celom šírom svete, vybral by som si teba.

Rád som sa s tebou dnes hral.

Moja najobľúbenejšia časť dňa bola, keď som bol s tebou a hrali sme sa spolu.

 

Samozrejme, existuje ešte oveľa viac nádherných viet a každá rodina má obľúbené tie svoje. Toto je len malá ukážka z veľkého množstva možností.

 

2. Príbehy, ktoré deti rady počúvajú

Pekný vzťah  k deťom môžete prejavovať aj tým, že im občas budete rozprávať príbehy, vďaka ktorým budú cítiť nielen vašu lásku, ale aj obdiv a vďaku. Ktoré príbehy deti najviac zaujímajú?

Príbeh ich narodenia alebo adopcie.
Príbehy o tom, ako ste sa spolu zabávali, keď boli bábätkom.
Príbeh o výbere ich mena.
Príbeh o sebe, keď ste boli v ich veku.
Príbeh o tom, ako sa stretli ich rodičia či starí rodičia.
Príbeh o tom, čo teraz vy najradšej v živote robíte.
Príbeh o prekonávaní vašich prekážok.

 

3. Často sa detí pýtajte na rôzne veci

Aj vhodné otázky dokážu deťom naznačiť váš záujem o ne. Nepýtajte sa ich len na to, akú dostali známku v škole alebo čo v škole robili. Snažte sa otázky orientovať hlavne na ich záujmy a oblasť citov. Môžete sa ich opýtať napríklad toto:

O čom často  premýšľaš?

Čo ťa v týchto dňoch najviac zaujíma?

Z čoho mávaš veľkú radosť?

Ktorá je tvoja najobľúbenejšia časť dňa?

Mohli by sme spolu zistiť, ako...?

Čo myslíš, ako chutí toto jedlo?

Prečo si myslíš, že sa toto deje?

Prečo bývaš občas smutný(á)?

Čo by ťa v týchto dňoch najviac potešilo?

Keby si mohol, čo by si najradšej zmenil (a)?

S kým si sa dnes najviac hral(a)?

Kto sa na teba dnes usmial(a)?

S kým si sa dnes cez prestávku rozprával(a)?

Čo najzábavnejšieho si dnes zažil(a)?

 

4. Aj neverbálne prejavy a malé pozornosti majú svoje čaro

A niekedy netreba slová a vety. Niekedy stačí milý pohľad, úsmev, keď vaše dieťa vojde do izby, láskavý dotyk, ktorý opätujete, keď sa vás vaše dieťa dotkne, objatie, bozk na dobrú noc a podobne.

 

5. Vyskúšajte aj malé potešenia

Môžete vyskúšať napríklad tieto malé potešenia:

Pripravte nečakane dieťaťu jeho obľúbené jedlo.

Vložte mu do obedára lístok s milým odkazom.

Urobte mu desiatu v tvare srdiečka alebo smajlíka.

Sadnite si k dieťaťu na zem a spolu sa hrajte.

Pozvite dieťa do bábkového divadla, do cukrárne alebo do kina.

 

6. Dieťaťu dávajte čo najčastejšie pozitívnu spätnú väzbu

Dávajte čo najčastejšie svojim deťom pozitívnu spätnú väzbu. Vďaka tomu bude v rodine prevládať dobrá nálada a postupne z detí vychováte ľudí, pre ktorých budú optimizmus a kladný prístup k životu a k celému svetu samozrejmosťou. Pravdepodobne sa z nich nestanú večne nespokojní negativisti. Povzbudzujúce slová môžu mať podľa psychológov na deti skutočne výrazný účinok, a to aj roky po tom, čo ste ich vyslovili. Preto v komunikácii s nimi používajte pokiaľ možno slová a vety, ktoré im umožnia, aby sa cítili dobre a spokojne samy so sebou. V ťažkých životných obdobiach tento pohľad na svet a seba veľmi ocenia.

 

7. Venujte dieťaťu svoj čas a aktívne vnímajte jeho svet

Čo si budú vaši potomkovia najviac pamätať, keď si v dospelosti spomenú na svoje detstvo? To, čo prežili a nie to, koľko mali autíčok, bábik alebo darčekov pod stromčekom. Hmotné veci, akokoľvek sú drahé a luxusné, im nikdy nedokážu nahradiť zážitky, dovolenky, spoločné chvíle a nové skúsenosti. A niekedy nemusíte kvôli zážitkom míňať ani veľa peňazí. Pre maličké deti je stan väčším dobrodružstvom ako drahý hotel. Doprajte svojim deťom, aby boli šťastné a veselé. Užívajte si každý deň, spomaľte a vychutnávajte si kreatívnu hru, každú chvíľku na ihrisku alebo zdanlivo obyčajnú popoludňajšiu prechádzku. Odpovedajte trpezlivo na zvedavé aj neúprosné otázky, nehnevajte sa kvôli premočeným nohaviciam a zablateným novým topánkam. Hrajte sa spolu a celý váš svet bude hneď krajší. Vďaka spoločným hrám budete mať každý deň k sebe bližšie a po čase sa na tieto spoločné chvíle budete všetci veľmi tešiť.

 


Zdroje:
Steve Biddulph: Tajemství výchovy šťastných dětí
Bruno Ferrero: Šťastní rodiče
Steve Biddulph: Proč jsou šťastné děti šťastné
100 ways to be kind to your child

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina, Šťastie
Zdieľať na facebooku