V čom je ukrytá podstata detského šťastia?

Keď rodičia snívajú o budúcnosti svojich detí, všetci si želajú, aby ich deti boli šťastné.
Keď rodičia snívajú o budúcnosti svojich detí, všetci si želajú, aby ich deti boli šťastné. / Foto: Bigstock

Keď rodičia snívajú o budúcnosti svojich detí, všetci si želajú, aby ich deti boli šťastné. Ale dá sa šťastiu naučiť? Alebo sa človek musí šťastným narodiť? Čo je to vlastne detské šťastie?

 

Anton A. Bucher, profesor pedagogiky na Univerzite v Salzburgu, v priebehu svojej kariéry urobil niekoľko ankiet medzi tisíckami detí vo veku od 6 do 13 rokov. Výskum robil v Rakúsku a v Nemecku. Chcel zistiť, čo robí súčasné deti naozaj šťastnými a kedy sa cítia šťastné a kedy nie. Odpovede detí v obidvoch krajinách boli  rovnaké. Podľa výsledkov z dotazníkov sú deti najšťastnejšie, keď trávia čas so svojimi priateľmi (98%), s rodinou (viac ako 90%) a so starými rodičmi (87%). Najmenej šťastné sú vtedy, keď trávia veľa času nad domácimi úlohami (iba 19% "šťastných") a keď sú v škole (47%). Anketa teda ukázala, akí dôležití pre šťastie dieťaťa sú priatelia a rodina, ale zistilo sa tiež to, že mnohé deti sa cítia v škole nepríjemne. Rodičia nemôžu prestať deti posielať do školy len preto, aby boli šťastnejšie. Tiež sa nedá zo dňa na deň zmeniť celý školský systém, ale aj napriek tomu existuje veľa vecí, ktoré môžu rodičia pre svoje deti urobiť, aby boli šťastné a cítili sa dobre.

 

Zaujímajte sa o školu, ktorú vaše dieťa navštevuje

Keď sa rodičia osobne zapájajú do procesu vzdelávania, keď napríklad pomáhajú organizovať rôzne akcie, ich deti sa viac cítia v pohode a šťastnejšie. Existuje mnoho rôznych typov aktivít, ktoré môžu rodičia robiť. Môžete pomôcť organizovať športové podujatia, karneval, výlety, exkurzie a podobne. Keď dieťa vidí, že jeho rodičia v škole pomáhajú, uvedomuje si, že škola pre nich veľa znamená a majú aj väčšiu chuť učiť.

 

Podporujte dieťa vtedy, keď má problémy

Ako ukázal výskum, rodina je pre šťastie dieťaťa veľmi dôležitá. Z tohto dôvodu by hlavne rodina mala dieťa podporovať a stáť za ním pri riešení jeho problémov s kamarátmi alebo v škole. Ak si učiteľ z akéhokoľvek dôvodu na vaše dieťa sťažuje, malo by byť samozrejmosťou, že sa neporozprávate len s učiteľom, ale aj s  dieťaťom. Malo by vedieť, že za ním vždy budete stáť a že s vami môže počítať, a to bez ohľadu na skutočnosť, že mu možno budete musieť doma vážne dohovoriť alebo ho nejako potrestať. Ale vedomie, že môže za všetkých okolností počítať s vami a aj s vašou podporou, a to hlavne v ťažkých situáciách, dodá dieťaťu silu a väčší pocit pohody a šťastia.

 

Snažte sa dieťa aktívne počúvať

Niekedy to môže byť ťažké, pretože v každodennom živote často nemáme dosť času alebo sily na to, aby sme aktívne počúvali niečo, čo je pre nás „len" nejaké detské bľabotanie. Sú to väčšinou príbehy o tom, čo dieťa zažilo v škôlke a pokračuje to tým, čo sa dialo v škole. Ale pre dieťa je to veľmi dôležité, je to jeho svet a cíti sa  oveľa šťastnejšie, keď má pocit, že tento jeho svet je pre jeho rodičov tiež dôležitý a zaujímavý. Aktívne počúvať znamená počúvať nielen ušami, ale aj srdcom a očami. Prikyvujte, usmievajte sa, prejavujte živý záujem. Majte priateľský výraz tváre. Na počúvanie je potrebné sa koncentrovať a venovať mu reálnu pozornosť. Pri počúvaní detí nerobte ďalšie veci. Je dobré, keď vidia, že im venujete  maximálnu pozornosť. Ak nie ste úplne pokojní, poproste dieťa, nech pár minút počká. Povedzte, že si potrebujete oddýchnuť a potom dieťaťu venujte svoj čas. Tým mu dávate  istotu, že si jeho slová vážite a  dostávajú sa na miesto určenia. Neprejavujte nervozitu či pocity prameniace z nedostatku času, ale naopak, povzbudzujte deti, nech hovoria ešte viac a podrobnejšie.

 

Zvyšujte dieťaťu sebaúctu

Snažte sa čo najlepšie naučiť svoje dieťa to, odkiaľ pochádza šťastie. Chváľte jeho úsilie a nie vlastnosti. Nepoužívajte tieto vety:

„No, ty si dnes tak krásna!"

„Ty si taký šikovný!"

Namiesto toho chváľte snahu dieťaťa tým, že mu budete hovoriť napríklad toto:

„Krásne si postavil tú vežu z kociek. Zaujala ma jej výška.“

„Ten obrázok je naozaj zaujímavý. Páčia sa mi tie veľké stromy v pozadí.“

 

Deti nemajú kontrolu nad svojím vzhľadom ani duševnými schopnosťami. Keď budete chváliť niečo, nad čím kontrolu majú, teda postavenie veže z kociek, namaľovaný obrázok a podobne, povzbudzujete ich v tom, aby sa pri činnosti viac snažili. V podstate ich učíte, ako pracovať a snažiť sa neustále zlepšovať v tom, čo ich baví. Týmto smerom vedie cesta, ktorá ich môže priviesť ku šťastiu. Aby ste ešte viac podporili usilovnosť a snahu, prideľte svojmu dieťaťu povinnosti zodpovedajúce jeho veku. Deti dokážu zvládnuť veľké množstvo domácich prác. Keď dieťa zvládne nejakú zručnosť, bude sa snažiť opäť vynaložiť nejaké úsilie a skúsiť niečo iné, čo je pre neho nové. A ten pocit, že je schopné niečo urobiť, to je to, čo mu dodáva pocit šťastia. Prázdna chvála šťastie neprinesie. Keď viete, že robíte nejaké veci dobre, ohromne to posilní vašu sebaúctu.

 

Snažte sa byť pozitívne naladení

Všetci poznáme ľudí, ktorí majú k veciam dobrý postoj. Sú pozitívni, optimistickí a plní nádeje. Ak sú takíto rodičia, tak väčšinou aj u detí vybudujú takýto postoj. Niekedy je naozaj náročné, zostať pozitívne naladený, ale ak sa to len trochu dá, pokúste sa každý deň vytvoriť takúto atmosféru v rodine. Ako sa pozerať na veci pozitívne? Napríklad ste sa chceli ísť bicyklovať a práve začalo pršať? Nebuďte smutní. Choďte namiesto toho do kina. Spadol vám tanier a rozbil sa? Nezúfajte. Veď črepy predsa prinášajú šťastie. V každodennom živote je, samozrejme, ťažké pozerať sa na všetko s úsmevom a nachádzať dobrú stránku vo všetkom, čo sa nám prihodí. Ale to je otázka zvyku. Ak sa vám podarí v dieťati posilniť pozitívne myslenie prostredníctvom vášho vlastného správania, dávate mu obrovskú výhodu. Bude zvyknuté byť šťastné, pretože bude očakávať, že sa mu prihodia hlavne dobré veci.

 

Podporujte záľuby dieťaťa

Šťastie vášho dieťaťa ovplyvňujú aj záľuby a láska k niečomu, čo ho skutočne zaujíma. Je jedno, či je to šport, kultúrne aktivity alebo čokoľvek iné. Dôležité je to, aby aspoň niečo robilo s obrovskou láskou. Vďaka záľubám, ktorým sa s láskou venuje, niečo sa naučí a môže robiť niečo vzrušujúce. Zapojenie do obľúbených aktivít robí deti šťastnými.

 

Dávajte dôraz na medziľudské vzťahy

Jedno z najvýznamnejších zistení je, že ľudia, ktorí majú pevné vzťahy s druhými, bývajú tí najšťastnejší. Príležitosť dávať a dostávať lásku, priateľstvo a podporu od rodiny, priateľov, spolužiakov a iných ľudí je základnou podmienkou šťastia. Pozitívna spätná väzba od druhých ľudí, láska, rešpekt, povzbudenie sú najväčším zdrojom šťastia. Spoločenské vzťahy tiež môžu zmierňovať stres a zvyšovať pocit istoty a vytvárať iné pozitívne emócie, a to všetko vedie k šťastiu.

 


Zdroje:
Steve Biddulph: Tajemství výchovy šťastných dětí
Bruno Ferrero: Šťastní rodiče
Steve Biddulph: Proč jsou šťastné děti šťastné
Časopis Moje psychologie, 2008
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Šťastie
Zdieľať na facebooku