Prečo je strečing pre deti dôležitý?

Naťahovanie svalov má pre človeka množstvo výhod.
Naťahovanie svalov má pre človeka množstvo výhod. / Zdroj: parenting.firstcry.com

Deti by mali mať pravidelne dostatok pohybu. Jeho súčasťou by mali byť hravé aktivity zamerané na vybitie si nadbytočnej energie, ale aj dôležité naťahovacie cvičenia, teda strečing.

 

Flexibilita je pre malé deti často úplne prirodzená. Mnohokrát sa na ne s úžasom pozeráme a pýtame sa, ako je možné, že niektoré pohyby dokážu robiť s takou ľahkosťou. Takáto ohybnosť im však nezostane navždy. Hlavne počas rýchleho rastu sa môže situácia zmeniť a deti len s ťažkosťami urobia hlboký predklon a dotknú sa prstami zeme. Keď kosti rýchlo rastú, svaly a šľachy sa im nestíhajú prispôsobovať a  zostávajú oslabené a skrátené. Ak sa napríklad malí športovci nevenujú dostatočne strečingu a podstupujú pravidelne veľkú fyzickú záťaž, môže byť skracovanie svalov pre nich aj značne bolestivé. Poctivý strečing je teda pre nich veľmi dôležitý a okrem toho, že naťahuje svaly, pomáha zväčšiť aj kĺbovú pohyblivosť a slúži k odstráneniu psychického aj svalového napätia. U malých športovcov slúži aj ako dôležitá prevencia pred zraneniami.

 

Zdroj: parenting.firstcry.com

 

Viesť deti ku pravidelnému poctivému strečingu je užitočná vec. Deti sa môžu naťahovať pred alebo po fyzických aktivitách, ako je napríklad beh či futbal, alebo môžu vykonávať činnosť, ktorá zahŕňa strečing, napríklad jógu alebo pilates. Cvičenia na naťahovanie si svalov by mali vykonávať najmenej trikrát do týždňa.

 

Naťahovanie svalov, teda zahrievanie pred športom by malo byť dynamické. Napríklad môžu krúžiť rukami, nohami alebo trupom. Po športe alebo fyzicky náročnejšej hre by mali naopak vykonať statický strečing, ktorý sa zameriava na tie svaly, ktoré použili pri cvičení.

 

Ukážte svojim deťom, ako sa natiahnuť do polohy, v ktorej je sval aktivovaný, cítia, že je napätý ale nebolí, dieťa by v takejto polohe malo vydržať aspoň 20 sekúnd.

 

Jednoduché aktivity na strečing s deťmi

1. Pozícia strieška

Zdroj: parenting.firstcry.com

2. Pozícia dotkni sa svojich prstov na nohách

Zdroj: parenting.firstcry.com

3. Pozícia strom

Zdroj: parenting.firstcry.com

4. Pozícia kobra

Zdroj: parenting.firstcry.com

Ďalšie aktivity:

  • Dieťa si sadne na zem, nohy dá čo najviac do písmena V, ruky ich nasledujú a hlavu si dieťa položi na zem medzi ne, pozíciu sa snaží udržať aspoň 20 sekúnd. Pozícia sa dá obmeniť tak, že ruky spolu s hlavou bude čo najviac ťahať k zemi.
  • Pomocou pásky vytvorte rôzne kruhy, štvorce, ktoré budú dokopy dávať vlastné strečingové hracie pole. Hru hrajte ako twister, ak sa ju rozhodnete hrať vonku môžete na vytvorenie kruhov použiť kriedu.
  • Choďte s deťmi do parku či do lesa a nechajte ich vyliezť na strom, pri lezení napínajú veľa svalov.

Výhody strečingu:

  • zabránenie zraneniam, ako sú natiahnuté šľachy
  • regenerácia po cvičení, predchádza sa tvorbe „svalovice“
  • udržuje flexibilitu v dospelosti
  • obratnosť
  • zníženie napätia svalov
  • lepšie zdravie kĺbov a rozsah pohybu
  • zvýšený prietok krvi do svalov

 

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku