Ako zvýšiť motiváciu detí k učeniu?

Dajte dieťaťu tisíce možností, dôvodov, prečo by malo na sebe pracovať, prečo by sa malo učiť.
Dajte dieťaťu tisíce možností, dôvodov, prečo by malo na sebe pracovať, prečo by sa malo učiť. / Foto: Shutterstock

Vynikajúci študent, roky učenia sa, driny a silnej vôle. Ak chcete, aby bolo vaše dieťa výborným študentom, neobmedzujte ho zákazmi, príkazmi či vyhrážaním, ale motivujte. Motivácia je u nás všetkých, ale obzvlášť u detí, veľmi dôležitá. Dajte dieťaťu tisíce možností, dôvodov, prečo by malo na sebe pracovať, prečo by sa malo učiť. Otvorte mu svet tých najúžasnejších myšlienok, motivujte ho, pomáhajte mu intelektuálne a sociálne rásť. Vzdelávať sa dá aj za bránami školy.

 

Čítajte spolu

Čítanie je kľúčom k úspechu. Rozvíjať spoločne lásku k čítaniu, je ako rozvíjať lásku k učeniu. Deti, ktoré bojujú s čítaním, bojujú aj s učením. Čítanie im pomáha rozvíjať slovnú zásobu, mozog lepšie spracováva koncepty a formálnu komunikáciu. Zručnosti nadobudnuté vďaka čítaniu sú oveľa bohatšie, ako tie, ktoré získali v škole obyčajným učením. Dôležité je, aby ste čítali aj vy, ak vás dieťa vidí čítať, poženie ho to vpred, tak ukážete aké je čítanie dôležité.

Čítanie by malo byť zábavou, nie námahou. Ak sa dieťa rozhodne, že je čítanie nudné, dokonca až frustrujúce a nechce čítať, jeho schopnosť učenia sa zníži. Nechajte preto deti, aby si vyberali knihy podľa seba, také ktoré ich zaujmú už na prvý pohľad.

 

Podporujte rôzne štýly učenia

Každé dieťa má iný štýl učenia, ktorý mu najlepšie vyhovuje. Niektoré môžu mať len jeden dominantný štýl, zatiaľ čo iné dávajú voľnosť viacerým kombináciám. Neexistuje jeden správny, ak vám dieťa povie, že sa mu nedá dobre učiť pri stole, nech sa skúsi prechádzať a opakovať si učivo nahlas. Je nespočetné množstvo spôsobov, ktoré fungujú na každé dieťa inak. Môžete mu pomôcť, ale nie vnucovať - nechajte ho vybrať si ten najlepší.

 

Zamerajte sa na jeho záujmy

Učenie sa neznamená len sedieť doma nad množstvom kníh. Deti sa učia hlavne formou zábavy. Podporujte záujmy svojho dieťaťa, nech preskúma témy a veci, ktoré ho zaujímajú. Napríklad, ak má dieťa rado rastliny, dajte mu rôzne knihy s takou tematikou, môžete chodiť do prírody a ono vám ich môže opisovať a pritom sa tak množstvo vecí naučiť. Mnoho rodičov využíva na nenápadné učenie tiež cesty autom či prechádzky s rozhovormi o veciach, ktoré deti zaujímajú.

 

Dbajte na dostatok spánku

Deti by mali spať každý deň  približne 10 hodín v závislosti od veku. Telo potrebuje na svoje zotavenie dostatok spánku. Deti, ktoré chodia do školy nevyspaté môžu byť frustrované a cítiť sa tak menej pripravené a koncentrované na celý deň. Kvalitný spánok je základným predpokladom na úspešný deň. Aj viaceré štúdie tvrdia, že spánok pomáha deťom zlepšovať známky a rodičia by ho mali u svojich detí stanoviť ako prioritu. Je to ľahká a lacná cesta, ako zlepšiť ich výsledky.

 

Podporujte otvorenú komunikáciu

Povzbuďte svoje dieťa, aby vyjadrilo svoj názor nato, čo sa deje s jeho vzdelávaním. Vytvorte otvorenú atmosféru, v ktorej sa bude cítiť pohodlne. Keď dieťa povie svoje pocity, to čo sa mu páči a nepáči, podporte ho, aj keď nesúhlasíte a diskutujte o tom. Deti musia vidieť, že na ich názore záleží. Dobrí študenti vedia, že ich názor je dôležitý a cítia sa sebavedomejšie.

 

Zorganizujte si domácnosť

Deti, ktoré žijú v nezorganizovanej domácnosti, sa nedokážu sústrediť. Hlučné, špinavé a preplnené domy priamo prispievajú k zlému zdravotnému stavu a tým aj k horšiemu učeniu. Plánujte si čas tak, aby ste mali pokojné ráno a zdravé raňajky. Pomôžte dieťaťu udržiavať školské povinnosti organizované a jasné v ich mysli. Staršie deti učte, ako sledovať  svoj čas, plánovať a nakladať so svojimi peniazmi.

 

Oslavujte úspechy

Oslávte úspechy bez ohľadu nato, aké sú veľké. Každé jedno pochválenie pokroku dieťa posunie vpred. Bude vidieť, že sa zaujímate a ono sa bude viac snažiť. Za odmenu mu môžete upiecť napr. koláč, ktorý má tak rado.

 

Poskytnite mu príležitosť na hranie

Poskytnite dieťaťu príležitosť na hranie, ktoré podporuje rôzne štýly učenia – od počúvania a vizuálneho učenia až po triedenie. Hry, ktoré riešia rôzne problémy, podporujú vyjadrovanie. Dôležité je, aby ste si našli na dieťa čas a podporili jeho nápady.

 

Nechajte ho organizovať

Keď sa dieťa cíti veľmi pod rodičovskou kontrolou a tlakom, môže sa zhoršiť v učení. Či už doma alebo v škole, je dôležité aby získali deti samy kontrolu nad vlastným učením. Ponúknite deťom možnosti – keď idú písať projekt, nechajte ich, nech si samy vyberú tému, aká sa im páči. Poproste ich o naplánovanie výletu s rodinou. Môžu sa cítiť vďaka tomu výnimočne a posilníte tak ich samostatnosť a zodpovednosť. Tiež nechajte deti, aby si vybrali svoje mimoškolské aktivity samy.

Čítajte viac o téme: Motivácia
Zdieľať na facebooku