Pravidelný čas odchodu do postele zlepšuje detský spánok, známky i správanie

Pravidelný čas odchodu do postele zlepšuje detský spánok, známky i správanie
Pravidelný čas odchodu do postele zlepšuje detský spánok, známky i správanie / Foto: Bigstock

Odchod do postele býva často témou, pri ktorej sa deti a ich rodičia nezhodujú. Vedci však tvrdia, že každá minúta spánku navyše je pre deti dobrou investíciou.

 

Lepší spánok i známky

Časopis Sleep Medicine publikoval zistenia 6-týždňovej štúdie, ktorá sa realizovala na 2 skupinách školopovinných detí v Montreale. Deti, ktoré si osvojili „zdravšie spánkové zvyky“ počas vzdelávacieho programu o spánku, spávali takmer o 20 minút každú noc dlhšie.

Ich známky z matematiky  a angličtiny sa zároveň zlepšili o viac ako 2 percentuálne body v porovnaní s ich predchádzajúcimi známkami.

Spánok je podľa vedcov ľahká a lacná cesta k úspechu. Ľudia by ho mali používať na zlepšenie svojho výkonu, nálady a zdravia.

Žiaci sa v štúdii zúčastnili 6 interaktívnych vyučovacích hodín počas 6 týždňov. Na každom 2-hodinovom stretnutí sa učili všetko o rutine zdravého spánku, predspánkovej hygiene, následkoch nedostatočného odpočinku a bariérach, ktoré znemožňujú dostatok spánku.

Vedci sa sústredili na deti na základnej škole, pretože nedostatok spánku v predpubertálnom veku detí je „najčastejšie spôsobený zvykmi vyplývajúcimi zo životného štýlu a kultúrne daným časom odpočinku.“ Dobrý spánkový režim je potrebné vybudovať u detí čo najskôr. Jedna z autoriek štúdie Ruth Gruberová tvrdí, že rodičia by mali spánok stanoviť ako prioritu pre ich deti. Nerobiť pri akejkoľvek príležitosti výnimku, pretože len tak môže mať spánok naozaj pozitívny efekt.

„Uistite sa, že deti chodia do postele v čase, ktorý im umožňuje dostatočne dlhý spánok, dokonca aj v čase nezlučiteľných aktivít a priorít, spoločenských a rodinných podujatí či dokonca práce do školy. Uistite sa, že sa všetko deje tak, že to neovplyvňuje ich spánok,“ povedala Gruberová.

„Buďte zásadoví. Spánok by nemalo byť niečo, o čom sa každý večer dohadujete. Mali by ste mať pevný čas odchodu do postele, ktorý bude každý večer rovnaký,“ upozornila. „Počas víkendov by nemal byť rozdiel viac ako hodinu. Ideálne, ak je aj cez víkend tento čas rovnaký, ak je to možné,“ dodala.

 

Spánkový režim deti upokojuje

Rozsiahla medzinárodná štúdia tvrdí, že pravidelný odchod do postele má vplyv nielen na ucelenosť nočného spánku, ale aj na správanie detí. Zúčastnilo sa jej takmer 11 tisíc matiek zo 14 krajín s deťmi do 6 rokov. Menej ako polovica z nich uviedla, že ich deti majú rovnaký čas odchodu do postele každý večer.

 

Aj pri tejto štúdii však vedci zistili, že zaspávať v rovnakom čase má svoje výhody. Tieto deti mali lepší spánok, trvalo im kratšie, kým zaspali, menej sa v noci budili a ich spánok trval dlhšie. Deti, ktoré mali pri zaspávaní túto pravidelnosť, spávali podľa zistení v priemere o hodinu viac ako deti, ktorých rodičia tejto záležitosti neprikladali dôležitosť. Pevný spánkový režim sa tiež podľa vedcov spája s poklesom problémov so spánkom a problémami so správaním počas dňa.

„Vytvoriť pre dieťa takýto zvyk je jednoduchý krok, ktorý dokáže urobiť každá rodina,“ povedala vedúca výskumného tímu Jodi Mindellová.

Podľa Americkej akadémie spánkovej medicíny sa pozitívny spánkový režim spája s rôznymi príjemnými a upokojujúcimi činnosťami, ktoré vedú k pokojnému spánku ako kúpeľ, umývanie zúbkov, alebo čítanie rozprávky.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Výskum
Zdieľať na facebooku