Knihy pre deti: Danka a Janka (Ďuríčková Mária)

  Foto: R. Krafčíková

Nezabudnuteľná kniha z mojich detských čias je  Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej. Ešte je v nej vpísané, že som v čase, keď bola u mňa hitom, chodila do II.D. S mojou dcérou si ju čítavame takmer každý večer. Túto knihu našla dcéra v mojej domácej knižnici vlani a odvtedy sme si ju prečítali už asi trikrát. Sú v nej príbehy, ktoré ma vždy vrátia do mojich detských školských čias. A čo je skvelé, nápady dvojičiek Danky a Janky Botkových ma vedeli kedysi rozosmiať rovnako, ako dnes moju dcéru.

Kniha je určená pre dievčatá, ktoré začali chodiť do školy presne ako tieto dvojičky a môžu tak spoločne zažívať podobné dobrodružstvá.

 

Krafčíková/EWDanka a Janka sú navlas rovnaké. Hovoria im všade Bodky a ich učiteľka im občas povie aj Dvojbodka. Rozpozná ich v podstate iba mama a otec. Dokonca aj ich brat s tým má občas problém.

Tieto roztomilé dievčatá však nie sú žiadne neviniatka a neustále vymýšľajú nové šibalstvá. Krásna je na nich ale aj ich nezištná pomoc, ktorá deti veľa naučí.


V knihe nájdete desať veselých príbehov týchto roztomilých dvojičiek. V jednom príbehu dievčatá potrebujú peniažky, aby vyhrala ich trieda súťaž v sporení, a tak rozbijú hlinené prasiatko svojho bračeka. Inokedy sa skoro pobijú kvôli cencúliku, so spolužiakmi sa zabavia na karnevale, snažia sa zistiť, prečo ružový balónik nevzlietol a navštívia svoju starú mamu vo veľkej dedine a ďalšie iné z ich úsmevných príbehov. Je plná veselých obrázkov, ktoré sa deťom páčia a sprevádzajú ich celým dejom.


Kniha je napísaná jednoducho a hravou formou prevedie detičky všetkými príbehmi. Moja dcéra si za jeden večer dokázala prečítať až tri príbehy. Aj to svedčí o tom, že kniha je napísaná pre dievčatá v tomto veku pútavo.

Danka a Janka je kniha, ktorú čítali moji rodičia, ja a dnes ju číta moje dieťa.

Nebojte sa vrátiť čas a siahnuť s deťmi ani vy po knihách vášho detstva. Budete milo prekvapení, ako dokážu zaujať. Sestry Bodkové by vaše deti mali zažiť.

Zdieľať na facebooku