15 vzdelávacích a zábavných aktivít pre batoľatá

Niekedy stačia úplne jednoduché hry a aktivity a vaše dieťatko sa naučí toho veľa.
Niekedy stačia úplne jednoduché hry a aktivity a vaše dieťatko sa naučí toho veľa. / Foto: Pexels

Niekedy nie je vôbec potrebné vymýšľať zložité aktivity, aby sme zaujali, zabavili a zároveň niečo naučili maličké deti. Deti, ktoré majú približne dva roky, sa najradšej učia pomocou činností, ktoré sú súčasťou ich každodenného života.

 

Niekedy stačia úplne jednoduché hry a aktivity a vaše dieťatko sa naučí toho veľa. Pozrime sa na niekoľko aktivít, ktoré môžete spoločne vyskúšať. Nemusíte kupovať nové  pomôcky alebo hračky. Väčšinou stačí to, čo máte už doma. Napríklad výkres, pastelky, farby, korálky, cestoviny, rôzne obaly, škatule, hračky, ktoré má dieťa doma a podobne.

 

1. Stavanie veží 

Na prvý pohľad môže mať doma kopu nepotrebných vecí, napríklad rôzne obaly či škatule z potravín. Pre vaše batoľa však môžu byť zdrojom perfektnej zábavy. Zatiaľ, čo vy budete v kuchyni variť, vaše dieťa môže z týchto predmetov stavať vežičky. Môžete mu urobiť prekážkovú dráhu, po ktorej budú jazdiť autíčka alebo vybudujte malé domčeky pre plyšové zvieratká.

 

2. Štipce

Aj pripínanie štipcov môže byť zábavné. Vezmite plastovú nádobu a ukážte dieťaťu, ako po jej okrajoch pripevňovať štipce. Určite ho to na chvíľu zaujme.

 

3. Autíčka a farby

Začnite s 2 autíčkami rôznych farieb, napríklad červeným a modrým. Chvíľu sa s nimi hrajte, potom ich zaparkujte na papieri zodpovedajúcej farby. Počas hry sa rozprávajte s dieťaťom o farbách. Ak je dieťa schopné správne priradiť tieto 2 farby, môžete začať s nácvikom ďalších.

 

4. Triedenie zvieratiek

Prichystajte si všetky plyšové zvieratká, ktoré doma máte. Pomôžte dieťaťu pri ich triedení podľa farby, veľkosti, podľa toho, kde žijú a podobne. Používajte pri rozprávaní  také slová ako malý, menší, veľký, väčší...

 

5. Farby

Ráno sa rozhodnite pre „farbu dňa“. Oblečte dieťaťu tričko tejto farby a po celý deň doma, vonku, na ihrisku, pri nakupovaní ho upozorňujte na túto farbu. Druhý deň je oddychový, na ďalší deň môžete pokračovať v učení sa novej farby.

 

6. Maľovanie cez slamku

Na papier kvapnite trochu riedkej farby. Dieťaťu dajte slamku a ukážte mu, ako má pomocou nej rozfukovať farbu po papieri. Pridajte viaceré farby a sledujte, aký obrázok vznikne.

 

7. Meno

Okolo 2 rokov vaše dieťa začne rozpoznávať písmená, z ktorých sa skladá jeho meno, takže ho napíšte na výkres a vyveste v celom dome. Napríklad  na dvere, na stoličku, v kúpeľni, na chladničku a podobne. Ukážte na písmená a hovorte ich nahlas. Potom povedzte ďalšie slová, ktoré začínajú rovnakým písmenom ako meno vášho dieťaťa.

 

8. Počítajte veci  

Niektoré dvojročné deti vedia povedať čísla od 1-10, ale schopnosť skutočne počítať pravdepodobne nadobudnú až v predškolskom veku. Napriek tomu môžete posilniť rozpoznávanie číslic tak, že budete nahlas počítať jednotlivé veci počas dňa. Napríklad pri obliekaní poviete, koľko gombíkov je na košeli, pri varení poviete koľko máte napríklad zemiakov, pri nákupe potravín môžete spočítať niektoré položky z nákupu a podobne. Pri počítaní používajte prsty a povzbudzujte dieťa, aby vašu prácu s prstami napodobňovalo.

 

9. Vytvorenie knihy tvarov

Ak chcete naučiť vaše batoľa geometrické tvary, vyrobte mu vlastnú knihu tvarov. Po nakreslení tvarov na kus papiera listujte v časopisoch alebo v  novinách a vystrihnite položky, ktoré sa k nim hodia. Potom sa vyberte na prechádzku a hľadajte ďalšie predmety s výraznými tvarmi, ktoré sa podobajú na tie v knižke. Odfoťte veci, na ktoré vaše dieťa ukáže. Napríklad štvorcové okno, okrúhlu pneumatiku, obdĺžnikovú tehlu. Po príchode domov si obrázky vytlačte a nalepte do knihy a pomenujte správne jednotlivé tvary. 

 

10. Výučba tvarov v kuchyni

Sušienky nemusia byť vždy okrúhle a nie všetky sendviče sú štvorcové. Skúmajte spoločne s dieťaťom tvary jednotlivých potravín. Mnohé obľúbené jedlá, napríklad palacinky, plátky syra a chlieb, môžete nakrájať na trojuholníky, štvorce, hviezdičky, ovály a ďalšie. Potom motivujte dieťa, aby obkresľovalo tvary vykrajovačiek na kus papiera a potom mu pomôžte každý z nich správne pomenovať.

 

11. Maľovanie prstami

Dovoľte svojmu dieťaťu ponoriť prsty do prstových farieb. Pre batoľatá je to veľmi zaujímavá aktivita. Potom spoločne pomenujte farby, ktoré prstami rozotrelo po výkrese. Keď dielko zaschne, môžete začať hľadať vo svojom dome tie  predmety, ktoré zodpovedajú farbám použitým na obrázku.

 

12. Navliekanie cestovín

Ďalšou obľúbenou činnosťou je aj navliekanie cestovín. Na navliekanie môžete použiť buď šnúrku z topánok alebo nejaký tenší povraz. Môžete začať veľkými cestovinami a postupne ich veľkosť zmenšujte. Môžete využiť aj cestoviny viacerých farieb.

 

13. Spoznávanie vlastného tela

Nechajte svoje batoľa, nech si ľahne na veľký kus papiera a obkreslite jeho telo ceruzkou. Svoje telo si môže ozdobiť fixami, farbami, pastelkami, látkou, gombíkmi alebo inými výtvarnými pomôckami. Potom jednotlivé časti tela pomenujte. Táto aktivita podporuje kreativitu a učí dieťa rozoznávať základné časti tela. 

 

14. Maľovanie ľadom

Naplňte misku na ľadové kocky vodou, pridajte nejaké potravinárske farbivo a vložte nanukovú tyčinku. Keď ľad stuhne, povedzte dieťaťu, aby použilo farebný ľad ako farbu. Palička na nanuky slúži aj ako rúčka. Takto sa naučí, že ľad sa pri určitej teplote mení na vodu.

 

15. Tvorte hudbu

Vytvárajte hudbu pomocou nástrojov. Ak po ruke nemáte gitaru ani klavír, zhromaždite nástroje na tvorbu hudby, ktoré nájdete doma. Môžu to byt’ zvončeky, zvonkohry, hrkálky, lyžice, hrnce a panvice. Uzavreté nádoby môžete naplniť kamienkami a môžete začať tvoriť.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Kreativita
Zdieľať na facebooku