Knihy pre deti: Škriatok v pyžamku (Zuzana Kubašáková)

Knihy pre deti: Škriatok v pyžamku (Zuzana Kubašáková)
Knihy pre deti: Škriatok v pyžamku (Zuzana Kubašáková) / Foto: Z. Gránska

Kniha Škriatok v pyžamku a iné rozprávky sa začala predávať len pred pár dňami. Napísala ju nová slovenská autorka Zuzana Kubašáková. Jej knihu tvorí 13 rozprávok, ktoré sa snažia svojím príbehom pomôcť rodičovi pri výchove jeho dieťaťa.

Väčšina príbehov rieši určité úskalia, s ktorými sa malé deti bežne stretávajú ako je obdobie vzdoru, zbytočné kričanie, nechuť ráno vstať z postele, strach z neznámeho a pod. "Každé dieťa túži byť skvelé, aj keď práve prežíva ťažšie chvíle. Verím v silu príbehu v kombinácii s rodičovským umením," hovorí autorka.

Príbehy sú kreatívnym nástrojom, ako sa pozrieť na to, čo práve prežívajú ich deti, prostredníctvom rozprávky. Hlavným hrdinom je zväčša malý nezbedný chlapček alebo dievčatko.

Stretnete sa tu napríklad s príbehom o pani Zlosti, ktorá sa prebudila, keď sa malému Jankovi nedarilo hrať so svojím plastelínovým panáčikom. „Joj, ty pajko jeden nemožný,“ hneval sa na svojho panáčika. No a ako to už býva, keď sa skutočná zlosť prebudí, ani v tomto príbehu sa pani Zlosť svojej obete len tak nechcela vzdať a vyspevovala si:

„Hop sem, hop tam,

pozri, čo pre teba mám,

za lyžičku slzičiek,

hnev do tvojich očičiek!"

 

Foto: Z. Gránska / Ilustrácia: Jana Luptáková


Ak sa u vás doma trápite s umývaním zúbkov, možno sa vám zapáči príbeh o neposlušnom zúbku, ktorý sa nechcel umývať, až si v ňom nakoniec našiel miesto zubný kaz a museli ho opravovať u zubára.

Každý príbeh má morálny alebo náučný odkaz pre dieťa a na jeho konci autorka pre rodičov poskytuje inšpirácie na aktivity, ktoré s príbehom súvisia.

 

Foto: Z. Gránska / Ilustrácia: Jana Luptáková

Príbehy jednej mamy pred spaním

Škriatok v pyžamku bol pôvodne nápad jednej obyčajnej mamy. Tá spísala rozprávočky, ktoré rozprávala svojmu synovi. Nechcela, aby sa na ich spoločné príbehy, ktoré rekapitulovali momenty z ich prežitých chvíľ, zabudlo. Autorka Zuzka Kubašáková hovorí, že tieto rozprávky písal život sám. Rozprávky sa stali kreatívnym nástrojom pre rodičov, ako poukázať na neželané správanie formou príbehu. Postupne knižka nadobudla krásny fotografický a ilustračný materiál a obohatila sa o konkrétne tipy pre rodičov, ako môžu k problému v príbehu pristupovať a premýšľať o ňom spolu s dieťaťom. Príbehy neponúkajú univerzálne riešenia, ale dávajú rodičovi vhodný priestor na komunikáciu s dieťaťom a spoločné hľadanie riešenia. V láskavých rukách dospelých, ktorí chcú uvidieť zmenu v správaní svojho dieťatka, môže byť knižka veľmi nápomocná,“ hovorí Zuzka Kubašáková. Samotné príbehy sú poučné a inšpiratívne. Ponúkajú humor, napätie a silné prežívanie. Všetky boli písané s láskou k deťom a s dobrou vôľou pomôcť dospelým.

 

Foto: Lucia a Peter Turňovci/lupephotography.com

Ilustrácie: Jana Luptáková-Ďurjáková

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku