Knihy pre deti: Rozprávky o psíčkovi a mačičke (Josef Čapek)

  KM

Toto je kniha mojich detských čias. Pripomína mi fantastické leto a prázdniny u babky. Určite ju má kdesi ešte odloženú dodnes. Nedávno som však po nej siahla doma, keď si ju vybral môj syn, a tak som ju po rokoch prečítala opäť celú. Nie, nebola taká, ako keď som ju počúvala od babky pred rokmi. A hoci bola dnes pre mňa iná, výborne sme sa so synom nasmiali. Spolužitie mačičky a psíka môže mať rôzne následky. Odhryznutý chvost alebo nepekné škrabance, to všetko v príbehoch týchto dvoch zvieracích priateľov nájdete.

Ak sa trošku sa nad ich príbehmi zamyslíte, tak táto kniha je nielen vtipná, ale aj smutná a dokonca deti veľa naučí. Ich život deťom priblíži silné a krásne priateľstvo, ktoré nesprevádzajú nepekné veci, ale naopak – vzájomná pomoc a správne hodnoty.

 

Rozdelená je do 9. kapitol a ilustrovaná autorovými kresbami. Tie sú jednoduché, ale pekne vystihujú dej. V jednotlivých kapitolách vás psíček a mačička prevedú svojím mačaco-psím životom, ktorý sa nápadne podobá na život nás ľudí. Ich príbehy sú jednoduché, bez násilia a vyzdvihujú láskavé priateľstvo a porozumenie.

Nájdete tu príbehy o tom, ako psíček a mačička spolu umývali podlahu, zašívali nohavice dážďovkou alebo ako piekli čudesnú meninovú tortu podľa hesla „keď tam dáme milión dobrých vecí, ktoré nám chutia, bude miliónkrát chutná.“

 

Ich príbehy naučia deti vážiť si hračky, písať listy, správať sa pekne k zvieratkám a aj to, že si treba upratať a že deti ani ľudia sa nedelia podľa svojho oblečenia, ani toho, kto má koľko hračiek. Dôležité je, aby neboli pyšné a dokázali podať pomocnú ruku.

 

Poviem vám, že som sama bola po rokoch opäť milo prekvapená, čo všetko taká malá a na prvý pohľad jednoduchá knižka skrýva. Navyše je napísaná naozaj jednoducho a pútavo, a preto je pre deti zaujímavá a nestrácajú pri nej pozornosť. Takže, ak uvažujete, že deťom priblížite klasiku svojich detských čias, pokojne siahnite po psíčkovi a mačičke. Určite vás nesklamú.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku