Posilnite svoju kreativitu pomocou týchto tipov

  Foto: Unsplash

Niekedy sa môže zdať, že niektorí ľudia sa narodili ďaleko kreatívnejší ako iní - majú vždy na požiadanie zaujímavé nápady a sú schopní ich chrliť kedykoľvek. Iní ľudia zase môžu mať pocit, že kreativitou natoľko neoplývajú a nedokážu s tým nič spraviť, aj pokiaľ by veľmi chceli. Kreativita je však rovnako ako iné schopnosti tvarovateľná a rozvíjateľná. Znamená to teda, že s trochou snahy a práce na sebe môže byť kreatívny ktokoľvek.

 

Ak patríte medzi tých, ktorí by na svojej kreativite chceli zapracovat, mali by ste vedieť, že tvorivosť nie je pasívny proces. To znamená, že ak budete sedieť doma v obývačke, inšpirácie k vám neprídu len tak z ničoho nič. Zvýšiť vlastnú kreativitu môžete vďaka rôznym aktivitám, ktoré môžu pozitívne vplývať na jej rozvoj. Vyhľadajte veci, ktoré vás inšpirujú a pokúste sa ich následne zakomponovať do vášho života. Môžete pri tom využiť niektoré z nasledujúcich tipov.

 

Kreatívnym aktivitám sa venujte pravidelne

Čím viac sa budete venovať kreatívnym aktivitám, tým kreatívnejší budete. Zistil to výskum publikovaný v Journal of Positive Psychology. Podľa výskumu každý jeden deň, kedy sa venujeme kreatívnej aktivite, tak nasledujúci deň naša kreativita vzrastie. Vzniká tak reťazová reakcia, ktorá vyústi do kreatívnejšch výstupov a špirály pozitívnych emócií. V štúdii vedci spomínali napríklad tvorivé písanie, maľovanie, vytváranie receptov alebo háčkovanie či pletenie. 

 

Pýtajte si spätnú väzbu

Občas sme až príliš spätí s problémami, ktoré máme riešiť a nevieme sa na ne pozrieť z nadhľadu. Pýtať sa na názor priateľov, známych či nadriadených neznamená, že sme neschopní, ani to, že musíme prijať riešenie, ktoré nám iní ľudia navrhnú. Vďaka ich myšlinekam ale môžeme vygenerovať nové, ktoré v danej situácii dokážeme použiť omnoho efektívnejšie. 

 

Choďte na prechádzku

V štúdii z roku 2014 vedci zistili, že ľudia majú tendenciu byť kreatívnejší, keď kráčajú, než keď sedia. Výskum dokázal, že pravidelný pohyb a akákoľvek fyzická aktivita zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní a ochrane kognitívnych schopností, pričom daná štúdia zistila, že samotné kráčanie má výrazný vplyv na myslenie. Ak sa teda snažíte pri sedení za stolom prísť na najrôznejšie nápady, choďte sa namiesto toho prejsť. Podľa výskumníkov by to mal byť omnoho efektívnejší spôsob, ako prísť na inšpiráciu a nové nápady.

 

Hľadajte inšpiráciu v iných odvetviach či okruhoch ľudí

Všetci žijeme v určitej bubline. Prechádzame zo zamestnania do zamestnania, ale väčšinou v tom istom odvetví. Zotrvávame v obklopení rovnakých priateľov a len ťažko sa zúčastníme eventu, ktorý nám nijako nie je blízky. Noví ľudia, iné pohľady na život či oblasť, v ktorej pracujeme, nám môžu priniesť práve takéto vybočenia z našej každodennej rutiny. Vystúpiť z času na čas z bubliny, v ktorej žijeme, nás môže podporiť v tvorbe nových nápadov a riešení.

 

Obklopte sa inšpiráciou

V tvorivom procese hrá dôležitú úlohu aj okolie. Stimulujúce prostredie môže ovplyvniť tvorivý myšlienkový proces. To znamená, že ak sa nachádzate v prostredí, ktoré je inšpiratívne, môže to mať priamy vplyv na vašu kreativitu. Inšpiratívne prostredie si môžete vytvoriť nielen doma, ale aj v práci. V podstate kdekoľvek, kde sa nachádzate a potrebujete tam zapojiť svoju kreativitu.  

 

Vytvorte si obmedzenia

Pri riešení najrôznejších problémov vychádzajú ľudia väčšinou z toho, čo je zrejmé. Z už existujúcich nápadov, riešení a podobne. Spoliehajú sa na overené metódy, aby tak prišli k spoľahlivým záverom. Vedie to síce k dobrým výsledkom, ale aj k podpore stereotypných vzorcov myslenia, čo následne spôsobuje, že je ťažké prísť na kreatívne riešenia alebo teda myslieť v novom rozmere. Jedným zo spôsobov, ako tomu predísť, je nastaviť si vo svojej mysli určité obmedzenia. Znamená to, že ak budete v budúcnosti chcieť riešiť problém, obmedzte svoju myseľ v tom, aby pri riešení zvolila známe postupy. Keď si spravíte sami pred sebou obmedzenie, zistíte, že viete prísť na inovatívne riešenia, na ktoré by ste inak neprišli.

 

Snívajte aj počas dňa

V dnešnom technologickom svete človek veľmi ľahko stratí pozornosť a nechá sa rozptýliť okolitými podnetmi. Keď má chvíľku čas, zaručene siahne po svojom mobilnom telefóne a surfuje na interne. Skúste namiesto toho vyťažiť z tohto okamihu čo najviac. Vedci zistili, že nuda dáva ľuďom priestor na denné snenie, čo ich následne vedie k väčšej kreativite. Nuda podporuje kreatívne myslenie, pretože vysiela signál, že súčasná situácia alebo prostredie má určité nedostatky, ktoré môžu novými nápadmi napraviť a prekonať. Nuda nemusí predstavovať len nečinné vysedávanie. Nudu pre mozog a následné snívanie si zabezpečíte napríklad aj počas plávania, rannej chôdze do práce či obede osamote.

 

Buďte emocionálni

Výskumníci si doposiaľ mysleli, že tvorivosť je napojená na pozitívne emócie. V štúdii z roku 2007 však vedci zistili, že silné emocionálne stavy, pozitívne aj negatívne, majú rovnako veľké prepojenie s tvorivosťou. Samozrejme, neznamená to, že sa máte dostať za každú cenu do negatívnej nálady len preto, aby ste prišli na inšpiráciu. Znamená to skôr, že keď sa v podobnom emocionálnom rozpoložení budete nachádzať v budúcnosti, skúste sa počas neho zamerať na vyriešenie určitého problému než sa len utápať v negatívnych pocitoch. Negatívne emócie sú v skutku nepríjemné, ale môžete ich lepšie zvládnuť, ak budete pracovať na niečom produktívnom.

 

Obklopte sa modrou farbou

Psychológia farieb naznačuje, že rôzne farby môžu mať rozličné účinky na náladu, emócie a správanie. Štúdia z roku 2009 zistila, že modrá farba má tendenciu ľudí prinútiť k tomu, aby mysleli kreatívnejšie. Ako je to možné? Podľa výskumníkov modrá farba ľudí motivuje, aby sa na veci pozerali z viacerých uhlov pohľadu. Pretože je modrá farba silno spojená s prírodou, pokojom a harmóniou, farba má tendenciu navodiť v ľuďoch pocity bezpečia, kedy môžu zapojiť svoje kreatívne myslenie.

 

Meditujte

Ako posledný tip na podporu kreatívneho myslenia vám môžu slúžiť niektoré formy meditácie. Meditácia sa dlho používa ako relaxačná technika, ale nedávny výskum ukázal, že jej prínosy siahajú ďalej, než je len relaxácia. V štúdii z danej oblasti zistili, že pri použití tzv. meditácie s otvoreným monitorovaním, v ktorej jednotlivec vníma akékoľvek myšlienky a pocity bez zamerania sa na konkrétny predmet alebo myšlienku, môže zvýšiť rozdielne myslenie a produkciu nových myšlienok. Skúste preto nájsť spôsoby, ako začleniť meditačné techniky do vášho života. Jednoduché zameranie na vaše skúsenosti a myšlienky by mohlo teda posilniť vašu tvorivosť.

Čítajte viac o téme: Kreativita
Zdieľať na facebooku