12 spôsobov, ako zabrániť u dieťaťa rozvoju poruchy príjmu potravy

Poruchy príjmu potravy sú v dnešnej dobe čoraz častejšie aj u detí.
Poruchy príjmu potravy sú v dnešnej dobe čoraz častejšie aj u detí. / Foto: Bigstock

Poruchy príjmu potravy sú v dnešnej dobe čoraz častejšie. Zároveň platí, že nimi netrpia len dospelí a tínedžeri, ale stále viac a viac deti. Dnešná doba je typická aj tým, že sa deti omnoho menej hýbu, jedia veľmi nezdravo a namiesto pohybu venujú pozornosť diétam. Samozrejme, tie pre zdravie správne nie sú. Tiež je v spoločnosti prítomný aj silný sociálny tlak, akási ilúzia dokonalosti vyskytujúca sa na sociálnych sieťach, ktorá sa týka napríklad aj štíhlosti. Ako s deťmi komunikovať ohľadne tejto otázky? Ako predísť tomu, aby sa u nich vyvinula porucha príjmu potravy?

 

U detí je otázka porúch príjmov potravy značne komplikovaná. Keď sa totiž zmieša sociálny tlak a nároky dnešnej doby s nevyspelosťou a emocionálnou nevyrovnanosťou, môže sa veľmi ľahko stať, že deti skĺznu k diétam. A od toho je už len krôčik k rozvoju niektorej z porúch príjmu potravy. Medzi najznámejšie patrí mentálna anorexia a bulímia. Štatistiky hovoria, že v Amerike až 12,5 % dievčat a 6 % chlapcov trpí týmito poruchami. Na Slovensku trpí mentálnou anorexiou 0,1 až 0,3% z celej populácie. Na Kramároch je registrovaných asi 200 detí, pričom mnoho z nich muselo byť hospitalizovaných.

 

Ako spoznáte, že vaše dieťa môže mať poruchy potravy? Tieto signály vás môžu varovať:

  • Strach z bolesti brucha
  • Averzia k chutiam alebo textúram
  • Nevysvetliteľné záchvaty hnevu   
  • Starosť a nadmerný záujem o vzhľad svojho tela
  • Vyhýbanie sa jedeniu
  • Znižovanie a zmenšovanie porcií jedla
  • Strata váhy
  • Vypadávanie vlasov
  • Spomalenie rastu
  • Oneskorenie puberty
  • Problémy so zápchou alebo trávením
  • Skrývanie alebo zhromažďovanie potravín
  • Ťažko zvládnuteľné výkyvy nálad   

 

Znakov, podľa ktorých spoznáte, že sa u vášho dieťaťa rozvíja porucha príjmu potravy je viacero. Ako s tým však pracovať? Ako rozvoju poruchy príjmu potravy zabrániť čím skôr, už na začiatku? 

 

1 | Uvedomte si postoj k vlastnému telu

Predtým, než začnete učiť svoje dieťa, aby milovalo svoje telo také, aké je, musíte to mať v hlave zrovnané vy. Veľakrát sa stane, že rodičia do svojho dieťaťa projektujú túžby o vlastnom tele. To znamená, že ak vždy túžili schudnúť a ich dieťa začne v období rastu priberať, snažia sa mu v tom zabrániť, upozorňujú ho na to a pod. To ale vonkoncom nie je zdravé! Je potrebné aby ste si svoje telo vážili a vytvorili si k nemu pozitívny vzťah, čo môžete následne učiť svoje deti. Zároveň si však uvedomte, že dieťa je vo vývine a to, ako sa mu formuje telo teraz, je zdravé a nevyhnutné. Nijakým spôsobom preto do tohto procesu nezasahujte.
 

2 | Vzdelávajte dieťa o falošnom tlaku médií

Ako už bolo písané v úvode, médiá a sociálne siete poskytujú silný tlak ohľadne toho, ako by mali ľudia vyzerať. V súčasnosti je na sociálnych sieťach prihlásených čoraz viac detí, čoraz viac detí sleduje trendy na Instragrame a Facebooku a chcú to kopírovať. Je potrebné vysvetliť deťom že to, čo vidia na týchto portáloch, čo vidia v televízii alebo na titulkách časopisov, že nie vždy je to realita. Vo väčšine prípadov to má od reality pekne ďaleko. Vysvetlite deťom, že na titulke časopisu sú ľudia, ktorý v skutočnosti vyzerajú inak, pretože ich fotka bola upravená fotografom a pod. No a v tejto súvislosti dajte deťom do pozornosti, že všetci ľudia sú krásni rovnako a že tí, ktorí sú vyzdvihovaní za ich výzor či konkrétne štíhlosť určite nie sú šťastnejší ako oni.

 

3 | Stanovte dieťaťu limity ohľadne používania internetu a televízie

V dnešnej rýchlej dobe veľa domácností skĺzne k tomu, že deti sú pri počítači či televízii odkedy prídu zo školy až do večera. Je dôležité, aby ste mali prehľad o tom, čo na internete vaše deti sledujú a regulovali čas, ktorý pred týmito médiami strávia. Pretože ako bolo spomenuté vyššie, nikdy neviete, kedy sa dieťa stotožní s niektorým nereálnym modelom, ktorého bude chcieť napodobniť. A ani nebudete vedieť ako, mentálna anorexia sa u vášho dieťa prejaví v takmer všetkých jej znakoch.  

 

4 | Buďte pre dieťa dobrým modelom zdravých stravovacích a pohybových návykov

Podobne ako v prvom bode, keď nezačnete u seba, je ťažko začať u svojich detí. Keď idete do prírody, dieťa vidí, s akou radosťou to robíte a že vás to robí šťastnými. Keď varíte, upozornite dieťa na všetky vitamíny, ktoré daná polievka obsahuje. Keď máte voľný čas, vezmite deti na korčule, bicykel, na výlet do hôr. Všetko toto od vás vaša ratolesť odpozoruje a bude to v živote robiť tiež. Veďte deti k zdravému životný štýlu od mala. V dospelosti sa vám za to poďakujú. A zároveň, ak im vysvetlíte základy zdravého stravovania, nebudú vymýšľať s diétami a poruchy príjmu potravy môžu byť v nedohľadne. 

 

5 | Nehovorte o diéte

 Výskumy ukazujú, že držanie diét absolútne nefunguje. Vedie len k vytváraniu túžby a k deprivácií zároveň. To následne vedie k nadmernému prejedaniu. Celkovo, diéty menia celú chémiu tela. Keď sa v domácnosti budete tomuto pojmu, čo i len jeho vyslovovaniu vyvarovať, vaše deti niečo podobné ani len nenapadne.  Osvojte si v domácnosti zdravé stravovanie, ale neodopierajte im ani to, čo chcú, ako sú sladkosti či zmrzlina. Len ich naučte, ako správne so sladkosťami narábať a že nie je dobré ich jesť na raňajky, obed aj večeru.   

 

6 | Ak si všimnete, že vaše dieťa pribralo, neupozorňujte na to

Deti sú vo vývine. To znamená, že je prirodzené, že ich telo sa postupne bude meniť. Musíte si to uvedomiť vy, musíte docieliť, aby si to uvedomovalo vaše dieťa. Ak však máte pocit, že sa vaše dieťa celkovo málo hýbe alebo sa nezdravo stravuje, skúste na to m spoločne popracovať. Určite ale nemeňte stravovacie návyky svojho dieťaťa s krikom. S láskou mu vysvetlite, že to, čo práve konzumuje, nie je pre jeho telo prospešné a skúste v tomto prípade zaviesť aj nové stravovacie návyky do celej roboty. Dôležité je ale dieťa netrestať a nekritizovať, ak aj nejaké to kilo priberie. Je to normálne a stáva sa to určite aj vám.

 

7 | Učte deti, že sladkosti sú na špeciálne príležitosti

Pre deti je typické, že by jedli sladkosti najradšej od rána do večera. Musíte im vysvetliť, že to nie je správny spôsob, ako ich konzumovať. Zároveň však majte na pamäti, že prílišným zakazovaním nezdravého jedla môžete u dieťaťa vyvolať práve silnú túžbu po ňom. Dieťa sa v tom môže zacykliť a bude ťažké dostať sa z toho von. Namiesto zákazov a príkazov skúste nezdravé jedlo z vašej domácnosti vylúčiť a naučiť členov domácnosti, že ho budete konzumovať na špeciálne príležitosti. Každý si na to zvykne a budete to u vás základným pravidlom.

 

8 | Naučte jesť deti veci, ktoré nepoznajú

Znie to jednoducho, však? Výskumy však ukazujú, že deti začnú jesť potraviny, ktoré jedia aj ostatní členovia ich domácnosti. Preto skúste zaviesť do stravovacieho plánu celej rodiny veľa zeleniny, ovocia a vitamínov. Deti sa to naučia jesť a diéty ich vôbec nenapadnú. Lebo na to nebude dôvod.

 

9 | Priveďte dieťa k športu 

Tie deti, ktoré sa odmalička venujú športom, majú aj v dospelosti pozitívny vzťah k fyzickej aktivite. Zároveň, majú pozitívnejší vzťah k svojmu telu. Uvedomte si, že pohyb vedie nielen k redukcii hmotnosti navyše, ale aj k zmene celej chémie tela, vyplavovaniu endorfínov a pod. Ľudia sú po fyzickej aktivite spokojnejší, šťastnejší, zdravší. Veďte k tomu svoje deti a poukážte na všetky možné pozitíva, ktorý pre nich športová aktivita môže mať.

 

10 | Nikdy nekomentujte postavy druhých ľudí

Ak máte vo zvyku komentovať druhých ľudí zatiaľ, čo idete po ulici, vaše dieťa to od vás odpozoruje. Ak sa vyjadrujete na adresu druhých, že táto žena je tučná, tento muž je príliš štíhly, vaše deti začnú mať dojem, že záleží na tom, ako kto vyzerá, akú má kto postavu a pod. A to predsa nechcete, pretože to je jeden z rizikových faktorov vzniku porúch príjmu potravy. Deti musia vedieť, že sa všetko netočí len okolo toho, kto ako vyzerá. Nemôžu mať pocit, že keď idú po ulici, každý si ich prezerá. Nie je to zdravé a mali by ste sa tomu vyhýbať. Namiesto toho sa zamerajte na zaujímavosti, ktoré si na ľuďoch môžeme všimnúť. Na to, kto aký je, čo dokáže a v čom je dobrý.          

            

11 | Znížte úroveň stresu a učte deti emocionálnej inteligencii

Deti, ktoré žijú v stresujúcej domácnosti plnej kriku a hnevu majú tendenciu priberať na váhe a byť menej zdravé. To následne môže v dôsledku nepokojnosti viesť k rozvoju porúch príjmu potravy. Zároveň veľa detí, ktoré majú v sebe tlaky a nevypovedané emócie (lebo o svojich pocitoch napríklad hovoriť nevedia) majú tendenciu sa prejedať. Postupnosť vzniku anorexie či bulímie je podobná ako v prvom prípade. Zamerajte sa na to, aby vládla vo vašej domácnosti spolupracujúca a podporná atmosfére. Naučte deti vyjadrovať to, čo potrebujú a čo cítia. Rozvíjate tak ich emocionálnu inteligenciu, schopnosť vnímať potreby a emócie druhých ľudí.     

 

12 | Prijímate svoje dieťa také, aké je

Každé dieťa musí byť svojím rodičom bezpodmienečne prijímané a milované. Iba tak sa naučí mať rado samo seba. Nikdy nehovorte deťom, že máte od nich také a také očakávania – že bude štíhlejšie, krajšie, že bude lepšie ako jeho sestra. Berte deti také, aké sú. Sú práve preto také skvelé. Upozorňuje ich skôr na ich správanie a činy. Na tých môžete spolu pracovať, aby sa stali čo najlepšími ľuďmi.

 

Poruchy príjmu potravy sú kategóriou porúch, ktoré sú komplikované na vyliečenie. Je takmer nemožné aby dieťa, ktoré niektorou z kategórie týchto porúch trpelo, bolo úplne uzdravené. Zárodky poruchy sa u týchto osôb totiž nachádzajú ešte veľmi dlho po jej odznení. Ak sa o jej odznení vôbec dá hovoriť. Práve preto je dôležité zabrániť rozvoju už na začiatku a byť ostražitý voči všetkým signálom a prejavom tohto ochorenia.     

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie, Anorexia
Zdieľať na facebooku