10 spôsobov, ako aj bez slov povedať deťom, že ich milujete

Lásku možno vyjadriť aj bez slov.
Lásku možno vyjadriť aj bez slov. / Foto: Pexels

Láska spája ľudí a dáva nám pocit bezpečia, radosti a nádeje. Existuje veľa spôsobov, ako môžete svojim deťom povedať „ľúbim ťa“ aj bez toho, aby ste použili slová. 

 

Okrem obvyklých spôsobov, ktorými dávate svojim deťom najavo, že máte deti radi (staráte sa o ne, pripravujete im jedlo, periete oblečenie,...), existujú aj ďalšie spôsoby. Prejavy lásky aj bez slov sú jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by nám vo vzťahoch s deťmi nemali chýbať. Deti netúžia po tom, aby sme boli dokonalými neomylnými rodičmi. Chcú len byť bezpodmienečne milované, videné, oceňované. Potrebujú cítiť, že vám na nich záleží. A to môžete urobiť tým, čo hovoríte, čo robíte a ako konáte. Ktoré jednoduché veci by ste sa mali snažiť robiť pravidelne, aby ste svojmu dieťaťu ukázali, ako veľa pre vás znamená?

 

1. Objímajte svoje dieťa

Deti túto formu lásky potrebujú bez ohľadu na svoj vek. Vaše dieťa musí od vás zažívať primeranú fyzickú náklonnosť. Čím je staršie, tým viac si budete musieť uvedomiť, kedy a ako to urobiť vhodne. Ale aj keď hovorí, že je objímanie trápne, urobte to. Vhodný fyzický dotyk je rozhodujúci pre komunikáciu lásky a vzájomnú blízkosť.
 

2. Posielajte dieťaťu správy

Ak máte staršie dieťa, pošlite mu občas cez deň vtipné správy, videá, GIFy a memy. Zábava je úžasný spôsob, ako komunikovať lásku a deti tento spôsob milujú. Keď cez deň natrafíte na niečo zábavné, čo si myslíte, že by vaše dieťa pobavilo, napíšte mu to. Alebo to uložte a ukážte mu to, keď prídete domov. Zdieľanie smiechu je nielen úžasný spôsob spájania, ale je to tiež účinný spôsob prejavovania lásky bez slov.
 

3. Počúvajte a pamätajte si

Povedalo vám dieťa pieseň, ktorú miluje? Spomenulo druh jedla, ktoré chce ochutnať? Možno zdieľalo príbeh o niečom, čo ho rozosmialo. Pamätajte si tie veci. V prípade potreby si ich napíšte. Potom, keď narazíte na niečo, čo vám tieto veci pripomína, môžete mu to pripomenúť kúpením drobnosti či pozvaním do reštaurácie. Aj tak mu dáte najavo, že na neho myslíte, hoci nie je s vami.


4. Naučte dieťa niečo nové 

Venujte nejaký čas tomu, aby ste svoje dieťa naučili niečo nové, napríklad ako variť, maľovať akvarelom, lyžovať ... možnosti sú neobmedzené. Netradične strávený čas s vami je jednoduchý spôsob, ako prejaviť lásku.
 

5. Napíšte krátky láskavý odkaz

Nechajte svojmu dieťaťu lístok v desiatovom boxe, na vankúši alebo n písacom stole v jeho izbe. Ak máte staršie dieťa, pošlite mu textovú správu. Vaše dieťa ešte nevie čítať? Nakreslite mu niečo. 
 

6. Venujte náhodné bozky

Objatia a bozky sú skvelými spôsobmi, ako si kedykoľvek prejaviť lásku, ale sú najúčinnejšie, ak sú náhodné. Doprajte svojmu dieťaťu náhodné objatia a bozky, a to nielen vtedy, keď je malým anjelom, a nielen pri zvláštnych príležitostiach. Rýchle objatie, keď idete okolo v miestnosti, malý bozk na čelo, keď robí domáce úlohy, objatie po hádke, extra bozk na rozlúčku pred školou, objatie, keď je ponorené do svojej obľúbenej videohry , bozk na líce... kedykoľvek chcete prejaviť lásku.

 

7. Pýtajte sa dieťaťa, čo si myslí

Pýtajte sa dieťaťa na jeho názory na veci a rešpektujte jeho pohľady. Nemusíte s ním vo všetkom súhlasiť, dôležité je, aby sa cítilo vypočuté a rešpektované.
 

8. Pozerajte sa mu do očí

Keď sa s vami dieťa snaží začať rozhovor alebo sa mu pokúšate niečo povedať, zastavte to, čo robíte, zamerajte sa na dieťa, dostaňte sa na jeho úroveň a pozerajte sa mu do očí.  Venujte mu svoju maximálnu pozornosť, ako môžete.


9. Poďakujte mu

Dajte dieťaťu vedieť, že si vážite, keď vás počúva, keď sa k svojmu súrodencovi správa milo, keď sa za niečo ospravedlní. Ďakujte mu, že je vám skvelým dieťaťom. Pomáhajte mu mať dobrý pocit zo seba samého.
 

10. Urobte si pred spaním špeciálny čas

Zrekapitulujte si spoločný deň predtým, ako pôjde spať. Opýtajte sa ho, čo sa mu počas dňa pekné prihodilo. Podeľte sa o to svoje. Tieto momenty pomôžu dieťaťu uvedomiť si, že s vami môžu zdieľať všetko, čo potrebujú. 

 

Na to, aby ste svojej rodine prejavili lásku, nepotrebujete špeciálnu príležitosť, ako sú narodeniny alebo sviatok. Každodenné gestá, ako napríklad premyslená poznámka alebo jednoduché „ľúbim ťa“, sú účinnými spôsobmi, ako svojim deťom ukázať, ako vám na nich záleží a ako veľa pre vás znamenajú. Vaše deti potrebujú vašu lásku, čas a sústredenú pozornosť. Ako rodič pravdepodobne najintenzívnejšie ovplyvníte ich životy. Je len na vás, či im pomôžete cítiť sa bezpečne a vybudovať si sebadôveru. Zvyky a rituály, ktoré sa stanú pravidelnou súčasťou vášho rodinného života, budú mať najväčší vplyv. Dokonca aj vo svojich najrušnejších dňoch môžete svojmu dieťaťu ukázať, že vám záleží na vašich bežných, každodenných aktivitách. To, že sa vaše deti budú cítiť milované a s pocitom, že na nich záleží, pomôže im vyrastať v šťastných a zodpovedných dospelých. Zamerajte sa na spoločný čas a vytvorte si spomienky, z ktorých sa budete obaja tešiť dlhé roky.

Zdieľať na facebooku