Ako zvládnuť predvianočný stres?

  Foto: Bigstock

Vianoce často nie sú pohodovými sviatkami ako by sme si mnohí priali. 

 

O Vianociach sa stále hovorí ako o sviatkoch radosti a pokoja. Nanešťastie to však niekedy doma vyzerá presne naopak. Vianoce považuje väčšina ľudí za jeden z najdôležitejších sviatkov v roku. Práve to je dôvodom, prečo predstavujú značný nápor na našu psychiku. Nákupy darčekov, domáce prípravy, lietanie z jedného miesta na druhé, dokončovanie pracovných povinností, termíny, uzávierky.... A Vianoce sú hneď za dverami. Tisíce reklám nás denne upozorňujú na to, čo všetko nám chýba, čo nemáme a vyvolávajú v nás nespokojnosť a pocit, že potrebujeme toho ešte viac. Ako sa toto obdobie šťastne prežiť a na čo sa zamerať?

 

Určte si priority

V prvom rade si položte otázku, čo je pre vás najdôležitejšie. Ide vám o plný stôl jedla, luxusné darčeky a dokonalé fotky na Instagrame alebo vypnutie z každodenného stresu, oddych, stretnutie sa s vašimi najbližšími a užívanie si pohodových dní. Skúste porozmýšľať bez čoho si Vianoce nedokážete predstaviť a čo, naopak, dokážete oželieť. Na základe toho sa potom venujte jednotlivým úlohám, aj to podľa stupňa ich dôležitosti. To čo nie je nevyhnutné, urobiť nemusíte iba ak vám na to ostane čas.

 

Efektívne si zorganizujte svoj čas

Vianoce sú známe ako obrovský konzument času so všetkými úlohami, preto je na mieste si úlohy dopredu naplánovať a neodkladať ich na neskôr. Napíšte si zoznam darčekov a nákupu, aby ste sa vyhli bezcieľnemu chodeniu po obchodoch. Základom by teda mala byť organizácia času kedy, čo a ako nakupovať. Zvážte, čo je naozaj dôležité urobiť a čo môže byť len bonus, ak to všetko postíhate. Nenechávajte všetko na poslednú chvíľu.

 

Dbajte na rozpočet

Najideálnejšie je držať sa minimalizmu. Vianoce tlačia na peňaženky, či už ide o darčeky, ozdoby alebo jedlo. Dôležité je nenechať Vianoce, aby vás finančne zruinovali. Uvažujte preto rozumne a stanovte si na tieto sviatky rozpočet, ktorý neprekročíte. Upečte a navarte len to, čo zo stola s určitosťou zmizne. Výhodnejšie je nakúpiť darčeky počas roka alebo online, čo sa častokrát spája aj s nižšími výdavkami. Rozumné nakupovanie online vám tiež skráti čas. Najideálnejšie je však darčeky vyrobiť, kreativita sa veľakrát ocení oveľa viac.

 

Darčeky

Jeden z najväčších postrachov a stresorov Vianoc. Zmyslom daru by malo byť prekvapenie, radosť. Sledujte a počúvajte svoju rodinu či priateľov, čo ich zaujíma alebo čo by chceli, vyberajte darčeky podľa záujmov daného človeka. V prípade detí a darčekov by sa rodičia mali pred kúpou zamyslieť nad tým, v akej vývinovej fáze sa práve ich dieťa nachádza. Písanie listu Ježiškovi je skvelá príležitosť na to, aby ste s nimi hovorili a otvorili tému darčekov aj vlastných hodnôt. Dôležité je s deťmi priebežne hovoriť o tom, čo by si priali a pokiaľ ich počúvate, dobre viete, čo si želajú. Treba si uvedomiť, že „málo je niekedy viac“. Pre deti je prirodzené, že chcú čo najviac hračiek, avšak pri veľkom množstve si užívajú skôr rozbaľovanie a počítanie, ale nie darček samotný. Deti si nebudú pamätať hračky, ktoré sa im kúpia, ale budú spomínať na nenahraditeľné chvíle, ktoré prežijú s najbližšími.

 

Vyhnite sa perfekcionizmu

Dôležité je nenechať sa uniesť davom a poddať sa perfekcionizmu. Hovorí sa, že Vianoce sú časom zázrakov. Ak sa budete tlačiť do dokonalosti dôsledkom môže byť sklamanie, že to bolo úplne inak. Ak dokážete od niektorých úloh upustiť, sviatky prežijete v ďaleko väčšej pohode.

 

Užívajte si čaro Vianoc – zvyky a tradície

Sviatky, a to nie len tie vianočné, sú úzko späté s dodržiavaním určitých zvykov. Hoci mnohí už ani netušia, prečo sa niektoré z nich dodržiavajú, nedajú na ne dopustiť. Tieto tradície, zvyky a rituály nám dávajú určitý pocit bezpečia, stability a vzbudzujú v nás radosť z očakávania. Očakávania sú spojené aj s nádejou, že môžeme zažiť opäť niečo pekné, nezabudnuteľné. V rodinách sú dôležité aj rituály, ktoré sú spojené s určitými tradíciami. Na základe nich sa posilňuje rodina, vytvára sa príjemná rodinná klíma, pripomínajú nám spoločné hodnoty a vzájomnú spolupatričnosť. Taktiež nám prinášajú do života pokoj a harmóniu. Varenie počas sviatkov je do istej miery aj zábavou, zapojte do neho aj ostatných členov rodiny.

 

Nezabudnite na relax

Deň má 24 hodín a dôležité je vyčleniť si čas aj na oddych a dopriať si relax. Ak cítite, že ste na hrane stresu alebo výbuchu zlosti, odstúpte od situácie, urobte zopár hlbokých nádychov a snažte sa racionálne prehodnotiť situáciu a relaxovať. Spánok je dôležitý, a práve preto sa snažte naplánovať si potrebný čas na spánok. Užívajte si tieto krásne sviatky.

Vianoce sú obdobie, ktoré aj deti prežívajú veľmi intenzívne. Práve z tohto dôvodu všetci chceme, aby naše Vianoce mali hodnotu. Často však zabúdame, že hodnota nie je to, čo kupujeme, ale čo prežívame. Mnohokrát vzniká mylná predstava, že ak má byť niečo hodnotné, musí to byť aj drahé. Nesústreďme sa preto v tomto čase na materiálne veci, ale vytvorme pokojnú a láskavú atmosféru, na ktorú si budeme všetci spomínať celý život.

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku