Tokofóbia – strach z tehotenstva a pôrodu

Tokofóbia – strach z tehotenstva a pôrodu
Tokofóbia – strach z tehotenstva a pôrodu / Foto: Bigstock

Ľudia mávajú strach z rôznych vecí. V prípade žien môže ísť o vážny stav, ak ide o tokofóbiu.

 

Vo všeobecnosti fóbia predstavuje neadekvátnu reakciu, ktorá sa prejavuje strachom a núti človeka vyhýbať sa danej situácii. Ide vlastne o strach pred vlastným strachom. Mať strach je úplne prirodzené a normálne. Bojíme sa bolesti, lekárov, skúšok, avšak mať panickú hrôzu už prekračuje hranicu prirodzenosti. Môže sa to týkať hocičoho, ba dokonca aj tehotenstva a pôrodu. V tomto prípade hovoríme o tzv. tokofóbii.

 

Tehotenstvo a strach

Tehotenstvo je vo všeobecnosti vnímané ako jedno z najkrajších období v živote ženy. Okrem pozitívnych emócií sú však u niektorých nastávajúcich mamičiek prítomné aj pocity neistoty strachu a úzkosti. Najčastejšie sa obávajú komplikácií v priebehu tehotenstva, vývinu dieťaťa, boja sa bolesti pri pôrode ako aj následných fyzických a psychických zmien po pôrode. Mať strach z niečoho neznámeho je normálne, tak ako aj pre prvorodičku je pôrod neznámou situáciou, takže je úplne prirodzené, že sa ho obáva. Strach z tehotenstva a pôrodu môžu pociťovať aj ženy, ktoré už raz alebo viackrát rodili, a to hlavne v prípadoch, kedy pôrod prebehol nie ideálne a s komplikáciami. V tomto prípade sa dá hovoriť o „chorobnom“ strachu z tehotenstva.

 

Čo je tokofóbia?

Tokofóbia je špecifická fóbia, pri ktorej ide o silný a iracionálny strach z tehotenstva, pôrodu spojený s vyhýbaním sa tejto situácie. Dôsledkom tejto fóbie môže byť aj rozhodnutie ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom, ísť na potrat napriek túžbe po dieťati, vyhnúť sa tehotenstvu, ba dokonca aj úplne odmietnutie materstva. Príčinou vzniku tokofóbie môže byť aj výchova, kedy sa u matky mohla rozvinúť popôrodná trauma a nevedomky postoj k tehotenstvu a pôrodu odovzdala svojej dcére. Príčinou vzniku môže byť aj znásilnenie, pôrod mŕtveho dieťaťa, potrat alebo to môže byť následkom ďalších tráum, ktoré sú spojené  so ženskou sexualitou a plodnosťou. Rozlišuje sa primárna a sekundárna tokofóbia.

 

Primárna tokofóbia

Vyskytuje sa u prvorodičiek, zväčša sa rozvíja v puberte. Strach z pôrodu pramení predovšetkým z negatívnych skúseností ich matky, z rozprávania o ťažkostiach, prípadne boli svedkami nejakého tehotenstva a pôrodu s ťažkosťami.

 

Sekundárna tokofóbia

Sekundárna tokofóbia sa týka žien, ktoré majú za sebou nejaké negatívne skúsenosti s tehotenstvom či pôrodom. Môže ísť o príliš ťažký pôrod, problémové tehotenstvo, spontánny potrat a podobne.

 

Ako sa prejavuje?

Príznaky sú takmer totožné s ďalšími úzkostnými poruchami. Môže ísť o vegetatívne príznaky: potenie rúk, studený pot, závraty, triaška, nevoľnosť, zrýchlený dych, sucho v ústach, poruchy spánku, neopodstatnené bolesti brucha. K najčastejším prejavom patria psychické príznaky ako:

  • strach a panika pri pomyslení na pôrod;
  • odmietnutie rodiť prirodzeným spôsobom;
  • túžba po dieťati a zároveň odmietanie tehotenstva;
  • intenzívny strach o nenarodené dieťa;
  • nutkavé negatívne myšlienky spojené s tehotenstvom a pôrodom;
  • nočné mory;
  • strach zo smrti.

 

Ženy, ktoré trpia extrémnou tokofóbiou sú schopné robiť mimoriadne opatrenia, len aby sa tehotenstvu za každú cenu vyhli. V prípade, ak zostanú tehotné, väčšinou rodia cisárskym rezom, aby zabránili strachu z bolesti a pôrodu.

 

Existuje nejaké riešenie?

Tokofóbia, tak ako aj ostatné úzkostné poruchy sú liečiteľné hlavne psychoterapiou, v ťažších prípadoch aj medikamentóznou liečbou.

  1. Úplným základom pre úspešnú liečbu je predovšetkým práca na sebe a to podporovaním sebaúcty, ženskosti, spokojnosti s vlastným telom a prežívaním plnohodnotného a dôverného partnerského vzťahu.
  2. Ďalším dôležitým krokom k prekonaniu je získanie dostatok relevantných informácií.
  3. Absolvovanie predpôrodnej prípravy.
  4. Osloviť profesionálnu dulu - sú to školené pôrodné asistentky, ktoré sprevádzajú ženy ich tehotenstvom, pri pôrode a v šestonedelí. Vedia byť veľmi dobrou psychickou oporou.
  5. Hovoriť o svojich obavách a pocitoch.
  6. Partner pri pôrode môže byť dobrou oporou.
  7. Vedome si vytvoriť pocit vnútorného pokoja– myslieť na niečo príjemné.

 

Najdôležitejšie je mať na pamäti, že tehotenstvo patrí medzi najkrajšie obdobia v živote ženy. Podstatné je hľadať a počúvať hlavne príbehy s krásnym a šťastným koncom a užívať si ho plnými dúškami.

Čítajte viac o téme: Tehotenstvo
Zdieľať na facebooku