Ako sa vyrovnať s odmietnutím?

Odmietnutie je súčasťou života, ale nemali by sme ho brať tragicky.
Odmietnutie je súčasťou života, ale nemali by sme ho brať tragicky. / Foto: Pexels

Odmietnutie je súčasťou života. Akékoľvek odmietnutie, či už súvisí s láskou, vašou kariérou, priateľmi, nie je ten najlepší pocit. Ak dovolíte, aby jedno odmietnutie utlmilo vašu sebahodnotu a bránilo vám žiť svoj život, môže to mať ďalekosiahle následky, aj keď v skutočnosti nemusia byť vážne. 

 

Riešenie odmietnutia nezdravým spôsobom môže negatívne ovplyvniť vaše osobné vzťahy a v niektorých prípadoch môže dokonca vyústiť do depresie a úzkosti. Emocionálna bolesť môže byť intenzívna a môže sa dokonca prejaviť fyzicky. Výskum chemických a neurologických reakcií mozgu na fyzickú a emocionálnu bolesť je rovnaký. Inými slovami, odmietnutie pociťujeme doslova ako fyzickú bolesť. Napriek tejto bolestivej skúsenosti vám môže byť odmietnutie skutočne prospešné, môže vám pomôcť rásť a stať sa odolnejšími neskôr v živote. 

 

Ako zvládnuť odmietnutie zdravým spôsobom?

Dajte si čas na smútok

Je úplne normálne cítiť sa rozrušený po odmietnutí, najmä ak ste si robili nádeje. Prijmite, že výsledok bol pre vás dôležitý, či už to bola myšlienka vydať album, získať prácu snov alebo získať lásku. Dajte si nejaký čas na spracovanie sklamania, priznanie si emócií je dôležitý spôsob, ako sa vyrovnať so smútkom. 

 

Podeľte sa o svoje pocity s niekým, komu dôverujete

Momentálne sa môžete cítiť príliš zranene, takže je pravdepodobne najlepšie vyhnúť sa zverejneniu svojho odmietnutia na sociálnych sieťach alebo zveriť sa ľuďom, s ktorými nie ste v blízkom vzťahu. Namiesto toho oslovte ľudí, ktorí sú vám najbližší, ako sú priatelia alebo rodina. Povedzte im, čo potrebujete, možno budete chcieť len vypočuť alebo budete chcieť premýšľať o riešeniach.

 

Predstavte si svoj ďalší cieľ po tom, čo odznejú pocity smútku z odmietnutia

Keď budete mať čas spracovať svoje emócie, zdvihnite sa a prijmite, že premárnená príležitosť povedie k ešte lepšej. Buďte optimistickí a predstavte si, čo vás čaká, napríklad kompatibilnejšieho partnera alebo lepšia práca. Keď rozviniete svoju odolnosť a prijmete zmeny, odmietnutie môže byť v skutočnosti vašou motiváciou začať novú kapitolu. 

 

Vyhnite sa nadmernému premýšľaniu a namiesto toho si potvrďte svoju vlastnú hodnotu

Po odmietnutí máme tendenciu nadmerne premýšľať nad vecami, ktoré nás mohli priviesť k odmietnutiu a môžeme dokonca skončiť zotrvaním v týchto negatívnych emóciách. Tento zvyk však nevyhnutne spôsobuje, že sa cítime horšie. Prvá vec, ktorú veľa ľudí urobí, keď ich odmietnu je, že sú k sebe neláskavý a začnú prichádzať s rôznymi vysvetleniami, prečo sú zlí a neschopní. Aby ste si potvrdili svoju vlastnú hodnotu, napíšte si vaše pozitíva, napríklad si vytvorte zoznam niektorých svojich silných stránok a hodnôt a začnite svoje ráno každý deň tým, že si ich pre seba nahlas prečítate.

 

Nesnažte sa zmeniť názor danej osoby

Obhajovanie seba samého vám zvyčajne nezíska priazeň. Či už vás odmietli kvôli práci, láske alebo inej udalosti, ukážte, že ste si istí tým, že prijímate ich rozhodnutie. Zanecháte tak pozitívny dojem a zvýšite si svoju reputáciu.

 

Zdvojnásobte návyky zdravého životného štýlu

Niekedy sa to môže zredukovať len na každodenné veci vo vašej domácnosti alebo práci, ktoré môžu ovplyvniť vašu reakciu na odmietnutie. Možno ste v poslednej dobe nemali dostatok spánku alebo ste sa zle stravovali. Tieto veci môžu určite sťažiť zvládanie odmietnutia zdravým spôsobom. Zamerajte sa na zdravé stravovanie, fyzickú aktivitu, pitný režim a dostatočne kvalitný spánok. To všetko vám môže pomôcť zostať silnými. Čím zdravší je váš životný štýl, tým viac prostriedkov máte na riešenie zložitých situácií. 

 

Sústreďte sa na to, čo vás baví, aby ste odpútali myseľ od vecí

Aby ste si dali trochu priestoru a dopriali si čas na duševné uzdravenie, venujte sa svojim vášňam a užívajte si zábavné koníčky. Tým, že budete žiť svoj život naplno a rozšírite si obzory, uvidíte, že vo svete je oveľa viac ako len ten moment, keď ste boli odmietnutí. V skutočnosti vás to môže tak pohltiť, že sa z toho stane matná spomienka.

 

Zamyslite sa nad tým, čo by ste na sebe chceli zlepšiť

Niekedy je odmietnutie prestrojeným požehnaním, pretože vás motivuje k tomu, aby ste sa zlepšovali a boli tým najlepším, čím môžete byť. Možno chcete byť dobrým spisovateľom, byť atraktívnejší. Urobte si zoznam úloh, ako môžete dosiahnuť vyššiu úroveň, osobný rast a zažiť neuveriteľnú novú lepšiu verziu seba samého. Ak môžete, požiadajte o spätnú väzbu od každého, kto vás odmietol.

 

Odmietnutie vám pomáha osvojiť si sebaprijatie a siete podpory. Ak vás niekto odmietne, či už ide o romantický záujem alebo o prácu, použite jeho „nie“ ako príležitosť nájsť „áno“ niekde inde. Uprednostnite každého, kto vám dá pozitívnu spätnú väzbu. V konečnom dôsledku vás odmietnutie pozýva hľadať miesta, kde si vás vážia. Nájdite ľudí, ktorí vás bezpodmienečne milujú, spoznajte nových ľudí a spojte sa s ľuďmi, ktorí prijímajú to, čo považujete za dôležité, hľadajte pracovné miesta , kým nenájdete dokonalú zhodu v spoločnosti, ktorá preferuje schopnosti, ktoré ponúkate a hlavne sa milujte a oslavujte všetko, čo vás robí jedinečnými, určite nájdete „svojich“ ľudí a príležitosti, ktoré sa k vám budú skvele hodiť.

Zdieľať na facebooku