Ferberova metóda - tréning spánku detí

Metóda Ferber, známa aj ako „stupňovaný plač\", je len jednou z mnohých metód spánkového tréningu.
Metóda Ferber, známa aj ako „stupňovaný plač", je len jednou z mnohých metód spánkového tréningu. / Foto: Bigstock

Spánok je nevyhnutnou súčasťou rutiny každého človeka a nenahraditeľnou súčasťou zdravého životného štýlu. V skutočnosti dobré spánkové návyky začínajú od narodenia. Každé dieťa je iné. Niektoré spia veľa a iné menej. Prvým krokom je však budovanie spánkového návyku. Rodičia využívajú pri tom rôzne techniky. Keď sa však začnete učiť o technikách tréningu spánku pre vaše dieťa, môžete naraziť na Ferberovu metódu. Metóda Ferber, známa aj ako „stupňovaný plač", je len jednou z mnohých metód spánkového tréningu. 

 

Čo je Ferberova metóda?

Ferberova metóda je stratégia spánkového tréningu vyvinutá Richardom Ferberom, pediatrom a riaditeľom Centra pre detské poruchy spánku v Detskej nemocnici v Bostone. V roku 1985 Dr. Ferber napísal bestsellerovú knihu „Solve Your Child's Sleep Problems“, ktorú neskôr aktualizoval v roku 2006, ktorá podrobne popisuje jeho metódu. Stratégia, známa ako Ferberova metóda, bola navrhnutá tak, aby pomohla deťom naučiť sa upokojiť bez pomoci a zaspávať samé alebo zaspávať samostatne, ak sa zobudia uprostred noci. Niektorí rodičia túto techniku ​​označujú aj ako „ferberizácia“ dieťaťa. Ďalším známym názvom stratégie je „stupňovaný plač“. Ako už aj názov napovedá, postupne necháte svoje dieťa „vyplakať sa“, aby zaspalo. Ale na rozdiel od metódy, kedy sa nechá dieťa plakať samé v postieľke v izbe až dovtedy, kým vyčerpaním nezaspí, pri tejto metóde rodič stále reaguje na plač dieťaťa počas noci. Pomaly sa však predĺžuje interval medzi reakčným časom a tak sa umožní dieťaťu plakať, o čom sa verí, že mu pomôže včas sa naučiť zaspať samo. 

 

Ako funguje Ferberova metóda? 

Deti sú vo všeobecnosti pripravené na tréning spánku, vrátane metód ako Ferber, okolo 5 alebo 6 mesiacov. V tom bode sú vývojovo schopné sebaupokojenia. Sú tiež dosť staré na to, aby  prespali celú noc bez jedla. Nemusíte však trénovať spánok hneď, ako dosiahne hranicu 5 alebo 6 mesiacov. Môžete začať aj oveľa neskôr, keď už bude staršie. Majte však na pamäti, že čím je dieťa staršie, tým môže byť preňho ťažšie naučiť sa zaspávať samo namiesto toho, aby ste ho držali v náručí, kŕmili alebo akokoľvek inak upokojovali.

 

Táto technika je pomerne jednoduchá. Začnete v malom, len necháte svoje dieťa pár minút plakať, kým ho skontrolujete. Potom, ako bude noc pokračovať, budete postupne predlžovať čas, kým zareagujete na plač dieťaťa. Táto štruktúra sa môže meniť podľa toho, čo vy a vaše dieťa potrebujete. Dôležité je:
 

  1. Dodržujte svoj štandardný režim pred spaním . Na začiatok položíte svoje dieťa do postieľky po jeho bežnej rutine pred spaním a opustíte miestnosť.
     
  2. Dokončite prvý interval. Ak dieťa začne plakať, nechajte ho niekoľko minút plakať a potom ho krátko skontrolujte. Upokojte svoje plačúce dieťa tým, že ho uistíte, že ste len vo vedľajšej izbe, že ho máte radi a že je čas spať. Potom znova opustite miestnosť.
     
  3. Zvýšte interval. Ak dieťa začne znova plakať, počkajte trochu dlhšie, napríklad päť minút, a potom ho choďte skontrolovať. Udržujte v miestnosti tlmené svetlo a svoj hlas potichu a pri upokojovaní dieťaťa nehovorte viac, ako musíte. 
     
  4. Pokračujte v predlžovaní intervalov. V závislosti od špecifických potrieb a temperamentu dieťaťa máte určitú flexibilitu v dĺžke intervalov. 

 

Príklad kontroly môže byť napríklad v nasledujúcich časoch:

Deň 1

Prvá kontrola po: 3 minútach. Druhá kontrola po: 5 minútach. Tretia po: 10 minútach. Následná kontrola po: 10 minútach.

 

Deň 2

Prvá kontrola po: 5 minútach. Druhá kontrola po: 10 minútach. Tretia po: 12 minútach. Následná kontrola po: 12 minútach.

 

Deň 3

Prvá kontrola po: 10 minútach. Druhá kontrola po: 12 minútach. Tretia po: 15 minútach. Následná kontrola po: 15 minútach.

 

Deň 4

Prvá kontrola po: 12 minútach. Druhá kontrola po: 15 minútach. Tretia po: 17 minútach. Následná kontrola po: 17 minútach.

 

Deň 5

Prvá kontrola po: 15 minútach. Druhá kontrola po: 17 minútach. Tretia po: 20 minútach. Následná kontrola po: 20 minútach.

 

Deň 6

Prvá kontrola po: 17 minútach. Druhá kontrola po: 20 minútach. Tretia po: 25 minútach. Následná kontrola po: 25 minútach.

 

Deň 7

Prvá kontrola po: 20 minútach. Druhá kontrola po: 25 minútach. Tretia po: 30 minútach. Následná kontrola po: 30 minútach.

 

Ferberova metóda nie je pre každú rodinu. Niektoré dieťa sa ešte viac rozčúli, keď vidí svojich rodičov prichádzať a odchádzať, a ak nezaspí po mnohých kontrolách, rodičov to psychicky aj fyzicky vyčerpáva. Odborníci na zdravie a vývoj detí sa zhodujú, že keď dieťa dostáva lásku a pozornosť počas bdelého stavu, používanie Ferberovej metódy nie je škodlivé v zmysle, že nepoškodí dieťaťu a ani nenarúša vzťah medzi deťom a rodičmi. Naučiť sa, ako samostatne zaspať, je dôležitým vývojovým míľnikom, ktorý dieťa bude musieť dosiahnuť a je známe, že krátke obdobia plaču mu vedia pomôcť uvoľniť sa a zaspať. Samozrejme, každé dieťa je iné a Ferberova metóda nemusí fungovať pre každého. Pokiaľ však dávate svojmu dieťaťu dostatok úprrimnej lásky a reagujete na jeho potreby, keď je počas dňa bdelé, vaše dieťa bude v poriadku, či už zvolíte metódu postupného plaču alebo inú stratégiu spánku. Ak potrebujete ďalšiu pomoc s technikami spánkového tréningu nad rámec metódy plaču, existuje aplikácia Smart Sleep Coach, kde môžete získať prispôsobený plán spánku na riešenie problémov so spánkom vášho dieťaťa. 

Čítajte viac o téme: Spánok detí
Zdieľať na facebooku