Amerikou otriasa škandál boháčov, ktorí svoje deti podvodmi dostávali na prestížne univerzity

Rodičia platili vysoké sumy peňazí a spolupracovali na podvodoch, aby sa ich deti dostali na prestížne univerzity.
Rodičia platili vysoké sumy peňazí a spolupracovali na podvodoch, aby sa ich deti dostali na prestížne univerzity. / Foto: Bigstock

Podvody vďaka Photoshopu či predstieranie, že ich dieťa má diagnózu. Aj to dokázali bohatí a slávni rodičia v Amerike, aby dostali svoje deti na najprestížnejšie univerzity sveta. A nestálo to málo.

 

V USA otriasa verejnosťou škandál, ktorý odhalil, že nie všetci študenti, ktorí zaberali miesta na najprestížnejších univerzitách sveta, tam skutočne mali byť. Bohatí a ambiciózni rodičia sa nechceli uspokojiť s priemerom pre svoje deti, a tak platili vysoké sumy peňazí a podvádzali, aby ich deti mali to najlepšie, čo môžu dostať.

Za vstupenku na vysnívané univerzity platili rodičia od niekoľko tisíc až po 6,5 milióna dolárov na študenta. Väčšina rodičov však zaplatila za svoje dieťa medzi 200 - 400 tisíc dolárov. Hollywoodske hviezdy, realitní makléri, manažéri či módny návrhár zaplatili spolu neuveriteľné sumy ako úplatky, aby umožnili svojim deťom dostať sa na Yaleovu univerzitu, Stanfordovu univerzitu, Kalifornskú univerzitu, Georgetownskú univerzitu a mnohé ďalšie. Informoval o tom spravodajský server BBC s odvolaním sa na informácie zo súdnych spisov. Medzi známe tváre, ktoré médiá uvádzajú patria napr. herečky Felicity Huffman (Zúfalé manželky) alebo Lori Loughlin (Plný dom).

 

Lori Loughlin (vľavo) a Felicity Huffman (vpravo) / Foto: Vice News

 

Ako fungoval najväčší systém univerzitných podvodov v Amerike?

Podvody neprebiehali priamo medzi ľuďmi z univerzít a rodičmi. Za všetkým bola veľmi dobre premyslená schéma, ako podvádzať a koľko to bude stáť. Všetko spravovala tretia strana – poradenská spoločnosť Edge College & Career Network, ktorej majiteľom bol William Singer.

Zamestnanci radili rodičom, ako postupovať, aby kroky ich detí mohli smerovať na tieto prestížne univerzity. Odporúčali im, čo robiť, ak chcú pre svoje dieťa získať pri prijímacích testoch viac času ako ostatní, napr. dokladovaním toho, že ich dieťa trpí nejakým zdravotným postihnutím. Radili im tiež, ako dosiahnuť, aby ich deti boli v oddelených miestnostiach a nerušili tak ostatných uchádzačov. Potom už len podplatili supervízora, ktorý sa tváril, že žiadne podvádzanie nevidel.

Zabezpečovali však aj to, že namiesto dieťaťa urobil test niekto z agentúry, prípadne mu vopred zabezpečili správne odpovede. Dôslední boli aj pri tom, ako bezchybne treba testy vyplniť, aby sa skóre študenta nezlepšilo v porovnaní s jeho doterajšími výsledkami priveľmi.

Na povrch vyplávali dokonca informácie, že títo študenti na univerzite využívali „VIP pasy“, ktoré im umožňovali zaberať miesta na internátoch pre postihnutých študentov, ktorí to reálne potrebovali, napísal denník USA Today. „Je to príšerné, že tieto neuveriteľne privilegované bohaté elity neboli spokojné s výhodami, ktoré im systém podvodom umožnil. To množstvo peňazí, ktoré títo ľudia platili... je to niečo nepredstaviteľné pre rodiny reálne žijúce s postihnutím,“ povedal Matthew Cortland, advokát obhajujúci práva postihnutých v Massachusetts.

 

V kauze sú obvinení aj športoví tréneri z rôznych inštitúcií, ktorí boli v tejto schéme zapletení. „Jedným zo spôsobov bolo podvádzanie s testami, druhým podplácanie trénerov, aby deti dostali na univerzitu pomocou falošných atletických poverení,“ opísal prokurátor Lelling. Hlavný futbalový tréner žien na Yalovej univerzite napríklad odporučil na prijatie študentku, ktorá nikdy nehrala futbal. Dostal za to 400 000 dolárov. Jej rodičia celkovo poradenskej agentúre zaplatili 1,2 milióna dolárov. Pri vytváraní ilúzie o športovej kariére svojich detí si pomáhali napríklad aj Photoshopom, kde upravovali fotografie detí tak, aby z nich bolo zjavné, že sa danému športu venujú.

Za takéto „poradenské služby“ si William Singer podvodom zarobil zhruba 25 miliónov dolárov v priebehu rokov 2011 – 2018.

 

„Bohaté rodiny chcú istoty a ja som im ich dal“ 

Singer sa na súde k vine priznal. „Čo robíme, je, že pomáhame najbohatším rodinám v USA dostať svoje deti do školy," citovali Singera noviny USA Today. „Chcú záruky, chcú, aby sa táto vec zrealizovala. A tak som vytvoril ‚bočné dvere’, ktoré zaručili rodinám dostať sa dovnútra,“ povedal 58-ročný muž, ktorému hrozí až 65 rokov väzenia a pokuta vo výške 1 milión dolárov.

„Nemôže existovať samostatné prijímanie na vysoké školy pre bohatých, a ja dodám, že nebude existovať ani samostatný systém trestného súdnictva," povedal Andrew Lelling.

V prípade bolo obvinených 50 osôb. Medzi nimi je 33 rodičov, 13 trénerov a supervízori pôsobiaci na školách. Vo väčšine prípadov študenti samotní nevedeli, že sa na univerzity dostali podvodným konaním. V niektorých prípadoch však boli priamo zapojení.

Univerzity, ktoré boli v kauze zapletené vydali vyhlásenia, že prepustia zamestnancov, ktorí sa na zločine podieľali. Univerzita v Južnej Kalifornii pred pár hodinami na svojom Twitteri uviedla, že prehodnocuje vylúčenie študentov, ktorí sú s kauzou spájaní. 

Zdieľať na facebooku