10 tipov psychologičky, ako viesť dieťa k zodpovednosti

Zodpovednosť patrí medzi kľúčové schopnosti úspešného človeka.
Zodpovednosť patrí medzi kľúčové schopnosti úspešného človeka. / Foto: Bigstock

Ako viesť dieťa k zodpovednosti? Pomôcť vám môžu aj tieto tipy klinickej psychologičky.

 

Klinická psychologička Dr. Laura Markhamová a autorka viacerých výchovných bestsellerov, radí rodičom v rôznych oblastiach, aby pochopili konanie detí a zažili čo najviac výchovných "aha momentov". V jednom zo svojich blogov sa zmerala aj na dôležitú ľudskú schopnosť - zodpovednosť. Radí rodičom, ako si prirodzene poradiť s budovaním zodpovednosti u detí. Čo je podľa nej dôležité?

 

Vždy od detí očakávajte, že si po sebe neporiadok upracú

Dr. Laura Markhamová radí rodičom, aby mali voči svojim deťom očakávania a nerobili za ne veci, ktoré zvládnu. Myslí si, že v opačnom prípade im robia medvediu službu. Deti musia cítiť, že svet si vytvárame spoločne a sú zaň do nejakej miery zodpovedné aj ony. Očakávania by ste mali mať už aj od tých najmenších detí, ktoré zvládnu odniesť špinavý tanier či šálku zo stola. Radí, aby ste im boli nápomocní, ale nerobili veci kompletne za ne. Ak budú cítiť vašu podporu, naučia sa to rýchlejšie, tvrdí psychologička.

Nervozita a krik nemajú mať svoje miesto pri upratovaní. „Pamätajte, že nemá zmysel robiť si starosti nad rozliatym mliekom,“ upozorňuje Markhamová. Namiesto paniky a výčitiek by ste podľa nej mali siahnuť po špongii, dať ju dieťaťu a povzbudiť ho, aby to upratalo, hoci by ste to určite urobili lepšie a rýchlejšie. Ak si dieťa nechá rozhádzané topánky v ceste v predsieni, len ho jemne chyťte za ruku a láskavo mu povedzte, že si vždy neporiadok po sebe upratujeme a počkajte, kým ich dá na miesto.

„Zlá správa je, že to budete robiť pravdepodobne dovtedy, kým vaše deti nevyrastú a neopustia domov,“ píše Markhamová. Zároveň ale dodáva, že ak je váš prístup láskavý, dieťa nemá dôvod zaujímať obranný postoj a vezme si takéto správanie do svojho života. Stačí, ak budete mať v daných situáciách pozitívny prístup: „To nevadí, že si rozliala mlieko, všetko sa dá upratať. Tu máš handričku, s ňou sa to dá utrieť...“

 

Deti potrebujú príležitosť prispievať k všeobecnému dobru

Psychologička je presvedčená, že všetky deti potrebujú pravidelne nejakým spôsobom k niečomu prispievať.  Dôležité je nájsť tieto spôsoby v živote dieťaťa a komentovať ich. Môže to byť aj milé správanie k bratovi, alebo príjemný rozhovor so starou osamelou susedkou. Akékoľvek správanie, ktorému venujeme pozornosť, bude rásť.

Tým, ako vaše dieťa bude dospievať, bude primerane rásť aj jeho prínos či už v domácnosti alebo mimo nej. Markhamová hovorí, že deti potrebujú rásť predovšetkým v dvoch druhoch zodpovednosti – starostlivosti voči sebe a prínosu k rodinnej pohode.

Výskumy dávno potvrdzujú, že deti, ktoré pomáhajú v domácnosti, tak sú ochotné pomôcť aj v iných situáciách. Tento prístup sa však nedá vybudovať cez noc. Deťom by ste mali pridávať povinnosti postupne s pribúdajúcim vekom.

 

Majte na pamäti, že žiadnemu dieťaťu sa nechce upratovať

Sprevádzajte dieťa pri upratovaní, až pokiaľ sa nestane táto činnosť preň rutinou. V opačnom prípade k nej môže získať veľmi rýchlo odpor a vzdá to. „Vaším cieľom ale nie je prácu vykonať, no formovať dieťa, ktoré má radosť z toho, že niečím prispelo a prevzalo na seba zodpovednosť,“ upozorňuje psychologička. Urobte napríklad povinnosti zábavnejšími. Stanovte si režim, kedy sa upratovaniu venujete a buďte pri dieťati, ak potrebuje vašu pomoc pri zvládnutí úlohy. „Buďte pripravení, že sprevádzanie je omnoho ťažšie, akoby ste to urobili vy sami,“ varuje rodičov. 

 

 

Foto: Bgstock

Dovoľte deťom, aby veci robili samy, hoci, to pre vás znamená viac práce

Vždy bude upratovanie najmenších detí pre vás znamenať viac práce. Ale batoľatá potrebujú zdokonaľovať svoje motorické schopnosti vo fyzickom svete, a ak ich podporíte, postupne získajú zodpovednosť. „To,  že pracujete so svojím dieťaťom a pomáhate mu objaviť spokojnosť z vlastnej užitočnosti, je dôležitejšie ako to, že by mohla byť práca hotová rýchlo a dokonale.“

 

Nehovorte deťom detailne, čo majú robiť

Ďalším z tipov, ktorý psychologička uvádza je upriamenie pozornosti na plánovanie. Deti by mali časom poznať svoje pravidelné povinnosti a dokázať si ich aj skontrolovať. Preto radí, aby ste sa namiesto otázok, či už majú ustlanú posteľ, pobalenú tašku a nezabudli na desiatu, pýtali: „Čo ti ešte chýba, aby si bol nachystaný do školy? Aby sme mohli odísť?“ Vaším cieľom by malo byť udržať dieťa sústredené na zoznam jeho povinností a aby si ich dokázalo časom manažovať samo, bez vašej pomoci.

 

Poskytnite deťom v živote rutinu a režim

Rutina a režim má pre deti dôležitý význam z viacerých dôvodov. Okrem toho, že im poskytuje v živote istotu, pocit bezpečia a schopnosť predvídať situácie, učí ich aj tieto situácie zvládať a manažovať si v rámci nich svoje povinnosti.

 

Učte deti, že majú zodpovednosť za svoje správanie voči iným ľuďom

Ak vaša dcéra zraní bratove city, nenúťte ju v tej chvíli ospravedlniť sa,“ radí psychologička. Nebude to myslieť úprimne a ani cítiť. Skôr by ste sa mali zamerať na čas, keď sa upokojí a priviesť ju k tomu, aby premýšľala, ako zlepšiť vzťah medzi ňou a bratom. Možno vtedy už bude pripravená aj na ospravedlnenie. A možno sa s bratom radšej zahrá alebo navrhne nejakú zábavnú športovú aktivitu.  Učte deti, že sú zodpovedné za to, aby napravili škodu, ktorú na vzťahoch napáchali. „Ak si dieťa samo vyberie možnosť nápravy a nebudete ho nútiť, skôr bude mať záujem svoju chybu napraviť,“ myslí si Markhamová.

 

Nechajte deti, aby niesli následky, ak niečo stratia či zničia

Rozbilo vaše dieťa okno, aj keď ste mu stokrát hovorili, aby tam loptu nekopalo? Alebo stratilo mobil, hoci ste ho stále upozorňovali, že ho má nosiť v taške? Ak dieťa zapojíte do náhrady škody alebo do opravy zničeného, pravdepodobnosť, že sa bude nabudúce správať rovnako, klesá.

 

Nikdy neoznačujte vaše dieťa ako nezodpovedné

Nikdy nehovorte o vašom dieťati ako o nezodpovednom. Všetko, čo hovoríme a ako deti nálepkujeme, sa totiž stáva sebanaplňujúcim proroctvom. Namiesto toho sústreďte svoju energiu na učenie zručností, ktoré mu pomôžu správať sa zodpovedne. Ak napríklad pravidelne stráca veci, naučte ho, aby sa pred každým odchodom zo školy, z ihriska alebo od kamaráta zastavilo a skontrolovalo si, či má všetko so sebou.

 

Naučte deti viesť si diár

V dnešnom svete plnom povinností a času, kedy deti nemajú veľa priestoru na zaháľanie, je dobré naučiť ich tejto zručnosti čo najskôr. Plánovanie a kontrola úloh, ktorú vidia na papieri je vždy jednoduchšia, ako keď si ich držia len v hlave. Nech si do diára dieťa zvykne písať domáce úlohy, krúžky, ale i povinnosti doma, ak sa strieda so súrodencami. Tak bude mať nielen lepší prehľad, čo sa od neho očakáva, ale bude tieto povinnosti aj ľahšie plniť.

Čítajte viac o téme: Domáce práce
Zdieľať na facebooku