Malým deťom dávajte čo najjednoduchšie hračky. Tie najdrahšie a najdokonalejšie sú najhoršie, radia pediatri

Najlepšie hračky pre deti sú podľa pediatrov tie najjednoduchšie.
Najlepšie hračky pre deti sú podľa pediatrov tie najjednoduchšie. / Foto: Bigstock

Americkí pediatri tvrdia, že tie najlepšie hračky pre rozvoj detí nestoja stovky eur a nevidíte ich vo všetkých reklamách. Sú to tie najjednoduchšie hračky, aké si viete predstaviť.

 

V čase pred Vianocami americkí pediatri aktualizovali dávnejšie publikovaný report ohľadne najvhodnejších hračiek pre rozvoj detí. Medzi ich odporúčaniami nie sú žiadne obrazovky, technologické novinky, ani hračky na baterky. Také, ktoré spievajú, rozprávajú, majú v sebe zabudovaný systém umelej inteligencie alebo sa pohybujú na diaľkové ovládanie. V ich reporte stojí, že „najlepšie hračky sú tie, ktoré sa vracajú k jednoduchosti“.

 

Hračky sa menia závratnou rýchlosťou

Regály v hračkárstvach sú preplnené modernými hračkami, ktoré blikajú, vydávajú najrôznejšie zvuky, majú obrazovky. Ich dizajnéri sa predbiehajú, len aby upútali rodičov v záplave detského tovaru a prišili s niečím inovatívnym. Pediatri ale upozorňujú, že pre učenie a rozvoj detí sú najlepšie tie najjednoduchšie hračky, ktoré poznáme ešte z našich detských čias. Hoci sa hračky radikálne v posledných rokoch zmenili, koncept detskej hry nie. Jej cieľom je učenie a rozvoj dieťaťa.

 

„Hračky sa za posledné roky výrazne posunuli vo svojom vývoji a predajcovia môžu zanechávať u rodičov dojem, že hračky na virtuálnom či digitálnom základe podporujú viac vzdelávanie dieťaťa,“ povedala Aleeya Healey vedúca autorka štúdie na tlačovej konferencii. „Výskum nám ale hovorí, že hračky nepotrebujú blikať, byť drahé alebo mať vlastnú aplikáciu. Jednoduchosť je v tomto prípade lepšia,“ vysvetľuje.

 

Vďaka jednoduchým hračkám sa deti rozvíjajú rýchlejšie

Pediatri varujú, aby rodičia nenahrádzali v rukách detí tradičné hračky tými najmodernejšími novinkami, pretože tie neplnia všetky funkcie, ktoré sú pre deti pri ich rozvoji tak dôležité.

Keď sú deti malé, potrebujú hračky, aby sa socializovali a nadobúdali odvahu vytvárať si vzťahy. Sú pre ne dôležité, aby si rozvíjali jazyk, sociálne či fyzické zručnosti, ale aj dôležitú schopnosť riešiť problémy. Zatiaľ čo hračky ako stavebnice či lopty ich v tom podporujú, obrazovky a digitálne hračky deti izolujú a robia ich neaktívnymi. Pediatri v reporte píšu, že je dôležité, aby dieťa pri hre využívalo svoje ruky. Majú svoj špecifický význam pri skúmaní a posilňovaní tých častí mozgu, ktoré sú späté s priestorovým a matematickým učením.

 

„Tie najlepšie hračky sú tie, čo podporujú hru rodič-dieťa, napodobňovanie a vzájomnú interakciu,“ hovorí  profesor Alan Mendelsohn, spoluautor štúdie. „Jednoducho nedokážete zbierať tie isté odmeny v prípade tabletu či obrazovky. A keď sa rodičia hrajú s deťmi, dejú sa skutočné zázraky, či už spoločne predstierajú hru s hračkárskymi postavičkami, stavebnicou alebo stavajú puzzle.“

 

Report opätovne zdôrazňuje, že všetky tie vyzdobené atraktívne high-tech hračky, ktoré sú reklamované ako „vzdelávacie“  nie sú tak dobré ako obyčajné hračky, ktoré podporujú komunikáciu a vzťahy s rodičmi, príbuznými, opatrovateľmi a inými deťmi.

 

„Čím viac toho vieme o skorom vývine mozgu, tým viac chápeme potrebu hry, ktorá je založená na interakcii s človekom,“ hovorí doktorka Healey. „Neexistuje žiadna obrazovka, videohra alebo aplikácia, ktorá dokáže nahradiť vzťah vybudovaný cez hračky.“

 

Platí pravidlo, čím menej toho hračka dokáže, tým väčšie možnosti dáva dieťaťu objavovať, rozvíjať fantáziu a tiež vzťahy vo svojom okolí. / Foto: Bigstock

 

Po akých hračkách siahnuť?

Pediatri radia, aby sme sa zaujímali o hračky, čo podporujú kreativitu, spoločnú hru a predstavivosť. Upozorňujú tiež, že staré hračky nemusíte vyhadzovať a hneď ich nahrádzať novými. Rastú spolu s deťmi a tie ich dokážu vďaka svojej predstavivosti časom využívať iným spôsobom ako keď boli menšie.

 

Nakoniec ponúkajú zoznam tradičných hračiek, ktoré sú pre deti tie najlepšie. Patria sem bábiky, akčné figúrky, hračky na varenie, autíčka, vláčiky, kartové hry, kocky, stavebnice, bicykle, lopty, hračky na ťahanie a tlačenie. Všetko, s čím ste sa s veľkou pravdepodobnosťou hrali aj vy sami. 

Ako príklady moderných hračiek, ktoré nepodporujú rozvoj detí, uvádzajú tablety, obrazovky, elektronické hry, telefóny, laptopy, hračky zvukové a svetelné a tie, ktoré nahrádzajú interakciu s človekom

 

Report tiež odporúča rodičom, akým ďalším hračkám sa majú pri svojom výbere vyhnúť. Nemali by siahať po príliš stimulujúcich hračkách, tých, ktoré podporujú určité rodové či rasové stereotypy a také, ktoré nepodporujú ľudskú interakciu. Nezabudli tiež zdôrazniť, že deťom je nutné limitovať čas pred obrazovkami. Tým najmenším do 24 mesiacov odporúčajú vyhnúť sa elektronickým zariadeniam úplne a deťom do 2 rokov by rodičia mali limitovať počítače či televíziu do 1 hodiny denne. Deti do 5 rokov by mali byť sprevádzané stále rodičmi.

Čítajte viac o téme: Hračky
Zdieľať na facebooku