Opatrovateľky detí v Sillicon Valley nesmú používať smartfóny. Technologické elity kladú čoraz väčší dôraz na život v rovnováhe

V Sillicon Valley rodičia striktne odmietajú, aby sa deti skoro oboznamovali s mobilmi a tabletmi.
V Sillicon Valley rodičia striktne odmietajú, aby sa deti skoro oboznamovali s mobilmi a tabletmi. / Foto: Bigstock

Technolgogické elity v Sillicon Valley striktne odmietajú, aby ich deti v skorom veku mali skúsenosť s technológiami. Nútia k tomu aj opatrovateľky.

 

Silicon Valley leží v južnej časti Kalifornského zálivu. Je vychýreným strediskom high-tech a informačných technológií, sídlom mnohých významných IT firiem. Nájdete tu centrály spoločností ako Google, Facebook, Apple či Yahoo. Očakávali by ste preto, že rodiny týchto top zamestnancov sa budú hemžiť technológiami a deti pôjdu v šľapajách svojich rodičov. Zatiaľ sa však v tejto časti sveta deje čosi úplne opačné.

 

New York Times nedávno priniesol článok, ktorý opisuje, ako sa ľudia z IT firiem začínajú kvôli technológiám obávať o svoje deti a striktne od opatrovateliek vyžadujú, aby vôbec v prítomnosti detí technológie nepoužívali. Trendom sa stáva podpisovanie opatrovateľských zmlúv s nulovou toleranciou vystavovania detí obrazovkám.

 „Takmer každý rodič, pre ktorého pracujem, intenzívne vyžaduje, aby jeho dieťa nemalo vôbec žiadne skúsenosti s technológiami,“ hovorí 24-ročná opatrovateľka Jordin Altmann. Chcú, aby boli po celý čas telefóny, tablety, počítače a televízia vypnuté a mimo dosahu detí i opatrovateliek.

 

V praxi to vyzerá tak, že po príchode do rodiny opatrovateľky úplne odložia svoje mobily a s deťmi idú na ihrisko, do parku alebo hrajú kartové hry. Vracajú sa jednoducho v čase do obdobia, kedy technológie neexistovali.

 

Jedna z opatrovateliek hovorí, že sa to výrazne zmenilo za posledný rok. Ešte donedávna rodičia neboli takí striktní. Dnes na to majú jasne vyhranený názor a nezodpovedné opatrovateľky s mobilmi v ruke na ihrisku sa len tak nepresunú z rodiny do rodiny. Samozvaní členovia miestneho spolku či rôznych online mamičkovských skupín ich odfotia a dávajú na nástenku pre rodičov, aby sa im vyhli aj ostatní. „Je to dieťa na fotografii niekoho z vás? Opatrovateľka si ho na ihrisku vôbec nevšímala a bola na telefóne.“  Aj takto vyzerajú každodenné posty, ktoré si mamičky nájdu v skupinách s niekoľkými tisíckami rodičov. Občas sa stane, že tam napíše nejaká mamička, že je to jej opatrovateľka. Práve jej posielala správu a je to v poriadku. Lynn Perkinsová, CEO spoločnosti UrbanSitter, ktorá má v databáze asi 500 tisíc opatrovateliek naprieč USA, si ale myslí, že tento level monitorovania opatrovateliek kdekoľvek na ulici, ich fotenia a dávania na sociálne siete je už na hrane s ľudskými právami.

 

„Ľudia, ktorí majú najbližšie k technológiám sú v tomto smere doma najprísnejší,“ hovorí Lynn Perkinsová o požiadavkách rodičov. Tvrdí, že prinajmenšom bohatí riadiaci pracovníci z technologických firiem v používaní technológií deťmi majú úplne jasno. Najväčší problém sú rodiny, ktoré presne nevedia, čo chcú a ako by malo používanie technológií u nich doma vyzerať.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:  Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Zakazovať technológie deťom úplne psychológovia nepovažujú za najlepšie riešenie. Jedine v prípade detí do 18 mesiacov.

 

Zakázať technológie úplne nie je riešenie

Môžeme zakázať niečo, čo bežne počas dňa používame a vieme, že nikdy viac sa tomu v budúcnosti nevyhneme? Nie je prirodzenejšie dovoliť dieťaťu pozrieť si jednu krátku rozprávku denne v televízii a vypnúť ju? To by sme ale museli byť zásadoví a mať doma jasné pravidlá, ktoré dodržiavame VŠETCI. Pravidlá, ktoré neplatia len pre opatrovateľky, babky alebo dedkov a keď rodičia prídu domov, tak sú non-stop pred obrazovkami.

 

Nič nie je čierno-biele, ani používanie technológií. Je pravdou, že tie najmenšie deti by sme mali obrazovkám vystavovať čo najmenej, pretože deti do 2 rokov sa nedokážu z obrazoviek učiť toľko ako z interakcií s človekom.  Ale vymazať z povrchu zemského technológie a skryť ich do komory, kým deti podrastú, nie je ideálne riešenie. Tak ako pred nimi neskrývame hrnce, lebo ešte nevedia variť a občas môžu byť horúce, nemali by sme sa úplne strániť ani technológií, ktoré rovnako k nášmu životu patria a patriť budú. Radšej im ukazujme, ako sa dajú primerane používať tak, aby nám slúžili a nie naopak.

 

 

Aj pokiaľ by sme deti držali v umelej bubline bez technológií, jedného dňa z nej vystúpia. A čo sa stane? Môže nastať opačný extrém a deti technológiám úplne prepadnú. My si uvedomíme, že v čase, keď sme mali na deti dosah, tak sme tento čas nevyužili na to, aby sme ich postupne naučili, ako s mobilmi, tabletmi a počítačmi zdravo existovať. Nastaviť si jasné a pevné pravidlá chce veľa sebazaprenia a trpezlivosti. To, čo ale deťom dáme dnes, neskôr akoby našli.

 

Budovanie sebaovládania pri používaní technológií môže mať niekoľko fáz. Najprv by sme mali začať deti oboznamovať s technológiami výlučne za našej prítomnosti. Veľa s deťmi pri tom hovoriť o obsahu, ktorý vidia. Plynulým prechodom k samostatnému používaniu môže byť rodičovská aplikácia, napr. ESET Parental Control, kedy už dieťa bez našej prítomnosti pláva vo vlnách internetu, ale napriek tomu nemôže všetko. Aplikácia dieťa upozorní na obmedzený čas a obrazovku mu po jeho vypršaní zamkne alebo zablokuje nevhodné stránky. Keď rodičia uznajú za vhodné, že je dieťa dostatočne veľké a zrelé, môžu sa dohodnúť iba na občasnej fyzickej kontrole mobilu. Odborníčky radia, že primeraná ostražitosť rodičov je správna a je v poriadku, ak deťom občas mobil kontrolujeme, aj pokiaľ sú staršie.  

 

Odporúčaný čas detí s technológiami podľa veku

  • Deti do 18 mesiacov by sa mali médiám s obrazovkami vyhnúť úplne. Výnimku tvoria iba video hovory.
  • Deti vo veku 18 – 24 mesiacov môžu sledovať niektoré programy, no rodičia by mali byť pri deťoch prítomní a vyberať im iba vysokokvalitný obsah.
  • Deťom vo veku 2 – 5 rokov by mali rodičia limitovať čas strávený pred obrazovkami na hodinu denne a vyberať iba vysokokvalitné programy.
  • Deti nad 6 rokov by mali mať dôsledne stanovený časový limit, podľa uváženia rodičov, ktorý môžu využiť na jednotlivé médiá.
 
Zdroj: Americká asociácia pediatrov
Zdieľať na facebooku