Z detských kresieb robí umelecké diela! Jej obrazy sú dokonalé spomienky na detstvo

Detská kresba je jedinečná spomienka na detstvo vo svojej najúprimnejšej podstate, myslí si Veronika Fodorová.
Detská kresba je jedinečná spomienka na detstvo vo svojej najúprimnejšej podstate, myslí si Veronika Fodorová. / Zdroj: archív VF

Hľadáte netradičnú spomienku na detstvo vášho dieťaťa? Výtvarníčka Veronika Fodorová premieňa detské kresby na umelecké diela, ktoré vás pohladia na duši aj o pár rokov.

 

Výtvarníčka Veronika Fodorová od malička denne kreslila, no ako sa jej narodili 3 deti, dlho sa jej nedarilo nájsť si popri nich čas na túto vášeň. Navyše sa s manželom pustili do rozbehu siete hračkárstiev Vnímavé hračky. Dnes sú to už hračkárstva pod značkou TOYETO. A na kreslenie nezostával priestor. „Obdivovala som ženy, ktoré dokážu kresliť popri deťoch, ale ja som bývala večer tak vyčerpaná, že to proste nešlo,“ spomína. Cestu k výtvarnému umeniu si ale našla neskôr a to v jedinečnej forme.

 

Začalo sa to tak postupne. Keď mal najstarší syn asi rok a pol, Veronika mu obliepala stôl papierom, aby mohol slobodne kresliť, čo len chce. Keď videla, ako mu pod rukami na papieri vznikali prví hlavonožci, doslova sa do týchto detských kresieb zamilovala. „Pre mňa to bolo to najväčšie umelecké dielo, aké som dovtedy videla,“ opisuje. „Začala som tým byť tak posadnutá, že keď chodil do škôlky, tak som si s dovolením brala aj kresby cudzích detí,“ smeje sa. Nazbierala tak postupne asi 2 000 detských kresieb, z ktorých sa nesmierne tešila. Tvrdí, že dospláci niečo tak dokonalé nenakreslia, aj keby chceli.

 

„Detská kresba je niečo výnimočné. Je plná emócií, ktoré dieťa ešte často nedokáže opísať slovami. Mala by mať v našich domovoch špeciálne miesto," myslí si. „Napriek tomu tieto kresby často založíme tak, že ich už nenájdeme, alebo končia v koši. Keď ale deti podrastú, mnohých rodičov mrzí, že nemajú na toto obdobie žiadnu spomienku," dodáva Veronika.

 

Popri výchove detí a podnikaní sa Veronika časom vrátila opäť k prvým detským kresbám a začala ich dolaďovať a oživovať farbami. Najprv iba ručne. Bola to pre ňu popri deťoch arteterapia. Keď sa jej podarilo neskôr ukradnúť si viac času, postupne detské kresby v grafických programoch dotvorila tak, že z toho začali vznikať pre rodičov spomienky v podobe veľkých obrazov, ktorými si dnes pyšne zdobia domovy. Deti na svojich prvých kresbách zväčša zobrazujú to, čo milujú – seba so svojimi rodičmi, svoje domáce zvieratká alebo postavičky z rozprávok, ktoré majú rady. „Niekedy zobrazujú aj svoje úzkosti a strachy, poprípade svoj pohľad na svet. Stretla som sa už naozaj s rôznymi podkladmi. Spracovala som už viac ako stovku podkladov a nie všetky boli veselé. Ja sa však snažím nájsť tie, čo vyčarujú úsmev na tvári,“ dopĺňa Veronika.

Finálny obrázok potom zväčša končí na plátne. Akrylovými kovovými fixami plátno dokresľuje a vznikajú na ňom pekné odlesky, ktoré ho dopĺňajú. Je to niečo výnimočné a osobné a vďaka farebnému oživeniu týchto obrázkov, ktoré sú nakreslené často obyčajnou ceruzkou, vzniká dielo, ktoré rodinám dokáže rozjasniť celú obývačku. „A to nehovorím o deťoch, aké sú na seba pyšné, ak na stene v strede miestnosti visí ich obraz!" dodáva výtvarníčka Veronika Fodorová.

 

Občas pri finálnom prevedení použije aj papier, prípadne čokoľvek, čo si zákazník vyžiada. Pre klientov vytvárala s týmito jedinečnými motívmi už aj tapetu alebo kalendár.

 

Zdroj: Veronika Fodorova

 

Zdroj: Veronika Fodorová

 

Zdroj: Veronika Fodorová

Ako obraz detskej kresby vzniká?

Rodičia vyberú niekoľko obrázkov svojho dieťaťa a Veronika si z nich vyberie jeden, ktorý je podľa nej najzaujímavejší a dal by sa zaujímavo dotvoriť. 

„Čím viac kresieb dostanem na výber, tým lepší výsledok sa zväčša podarí. Často si vyberiem niečo iné, čo by si vybral rodič. Keď má ale záujem len o jednu konkrétnu kresbu, urobím to z nej. Taktiež je pre mňa potrebné vedieť, či bude obraz visieť v obývačke alebo detskej izbe. Sú to dva rôzne prístupy,“  dodáva Veronika.

 

Hovorí, že do detskej linky nezasahuje a v počítači ju prekreslí tak, aby bola identická s pôvodným podkladom. Potom to upraví rôznymi grafickými technikami. Na záver obrazy dolaďuje ešte fixami, ktoré dodajú určitým častiam zaujímavý kovový odlesk, prípadne úplne podľa požiadaviek rodičov.

 

Viac sa o tvorbe Veroniky Fodorovej dozviete na jej webe www.fodorova.com, prípadne ju môžete sledovať na Facebooku na facebook.com/veronikafodorova

 

Detská kresba na obraze / Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorova

Detská kresba na plátne / Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika Fodorová

Zdroj: Veronika FodorováZdroj: Veronika Fodorová

 

VERONIKA FODOROVÁ, Bc.Art. 

Výtvarné umenie študovala na Univerzite pre užité umenie vo Viedni a na Vysokej škole výtvarného umenia v Bratislave, kde v roku 2005 ukončila bakalárske štúdium na katedre sochy. Jej tvorba je postavená na úzkom prepojení úprimnej detskej kresby s grafickými technikami. Prvotnou inšpiráciou jej boli spočiatku jej dvaja synovia a dcéra. Od roku 2008 má vytvorených viac ako 200 diel v spolupráci s mnohými deťmi nielen zo Slovenska. Okrem tvorby sa venuje už viac ako deväť rokov vizuálnej komunikácii a výberu produktov do unikátneho konceptu výberových hračkárstiev Vnímavé hračky - Toyeto.

Čítajte viac o téme: Rozhovory, Detská kresba
Zdieľať na facebooku