Ako a kam cestovať s deťmi? Poradia vám skúsené slovenské top blogerky!

Mamy s vášňou pre cestovanie vám poradia, ako si to užiť a kam sa s deťmi vybrať.
Mamy s vášňou pre cestovanie vám poradia, ako si to užiť a kam sa s deťmi vybrať.  

Chýba vám inšpirácia, kam sa s deťmi v lete vybrať na dobrodružné cesty? Na čo pritom nezabudnúť? Skúsené cestovateľky radia, ako cestovanie s deťmi zvládnuť tak, aby si to užila celá rodina.

 

Obľúbených slovenských blogeriek sme sa pýtali:

1) Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku?

2) Čo sú vaše obľúbené destinácie, ktoré rodinám určite odporúčate vidieť a prečo?

3) Čo vo vašej batožine pri cestovaní s deťmi nikdy nechýba?

Mária Rašková, www.maminzapisnik.sk

Mária je mama 3 detí, pričom 2 z nich vzdeláva doma. Už niekoľko rokov popritom píše kreatívny blog o rozvoji detí s inšpiráciami na rôzne aktivity. A keďže k životu jej rodiny neodmysliteľne patrí aj cestovanie, rozhodla sem zaradiť aj inšpirácie o cestovaní s deťmi po Slovensku a po svete.  Ak sa chcete ako rodič inšpirovať rôznymi zaujímavými aktivitami a cestami, určite si tento blog nenechajte ujsť.

 

Foto: archív MR

 

1. Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku?

Večnou klasikou sú rozprávky, poniektoré už poznáme naspamäť :-) Rovnako klasická je hra "Hádaj, na čo myslím", v aute sa pri nej vieme všetci dobre zabaviť. Veľkáči si radi zoberú krížovky alebo čisté papiere a ceruzky a hrajú hry ako napr. "šibenica", najmladší si rád prezerá detské obrázkové časopisy alebo nálepkuje do zošitov.

 

2. Čo sú vaše obľúbené destinácie, ktoré rodinám určite odporúčate vidieť a prečo?

Každá rodina má svoju predstavu o ideálnej dovolenke. Ja napríklad milujem slnko a vodu, len ťažko by ste ma presvedčili na dovolenku kdesi v horách. Môj manžel to má zas opačne. Preto, keď vyberáme, kam na výlet, hľadáme miesta, kde by sme si obaja prišli na svoje. Dá sa to! A celá naša rodina rada navštevuje hrady a rozličné miesta, ktoré "dýchajú" históriou. Neviem asi odporúčať konkrétne miesto, no aj vďaka tomu, že máme doma rozličné preferencie, videla som veľa miest, na ktoré by som sa dobrovoľne nevybrala. Takže si myslím, že je fajn niekedy aj prekročiť svoju komfortnú zónu, skúsiť niečo nové, netradičné, na dovolenke pri mori ísť poobzerať aj miestne múzeá a pamiatky, zaujímať sa o miestnych a ich kultúru. Akékoľvek miesto, na ktorom sa ocitneme, má svoje čaro a dá sa z neho vyťažiť.

 

Foto: maminzapisnik.sk

 

3. Čo vo vašej batožine pri cestovaní s deťmi nikdy nechýba?

Keď cestujeme letecky, kufre balím v duchu minimalizmu. Nezvykneme cestovať mimo civilizáciu, takže v prípade, že niečo chýba, vieme si to zohnať prípadne dokúpiť na mieste. Keď sme na cestách autom, nabalím pre istotu viac. Synovia držia bezlepkovú diétu, preto je pre mňa na prvom mieste, mať počas cesty pre nich dostatok stravy, keďže v našej krajine ešte stále nie je bežne dostupné bezlepkové občerstvenie.

 

Marika Srnánková, cestujsdetmi.sk

Marika má 2 synov a spolu so svojím manželom Michalom rozbehla pred pár rokmi blog o cestovaní s deťmi do exotických krajín, o ktorých si mnohé slovenské rodiny myslia, že sú dostupné len pre milionárov. Marika skúsenosťami so svojou rodinou tento mýtus vyvracajú a podrobnými informáciami o svojich cestách a prehľadmi nákladov inšpirujú tisíce slovenských a českých rodín k cestovaniu do nádherných ďalekých krajín. O svojich cestách už začali vydávať aj prehľadné a užitočné e-knihy, kde nájdete o navštívených destináciách úplne všetko. Nedávno k ich exotickým cestám pribudlo aj spoznávanie Slovenska. Na ich blogu budete ich cestovateľské zážitky doslova hltať.

 

Foto: cestujsdetmi.sk

 

Veľký rozhovor s Marikou si môžete prečítať aj tu: S deťmi cestujú do exotiky niekoľko krát ročne. Tvrdia, že to, čo zažijú pri cestovaní, ich nenaučí žiadna škola

 

1. Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku?

Rodičom detí v mladšom veku radíme, aby kúpili novú knižku, či hračku, s ktorou sa dieťatko zahrá, pretože je nová, neopozeraná. Veľmi nám na cestách pomáhali lego kocky v sáčiku, či malé autíčka, s ktorými sa naši chlapci zahrali aj na zemi v lietadle počas dlhého letu. Veľkým pomocníkom sú tiež čisté papiere, pastelky, origami knižky, ale rodičia ocenia aj tablet s novou rozprávkou, kedy si budú môcť oddýchnuť.

Dôležité je podľa nás spomenúť, že pred dlhšou cestou deti netreba napchať sladkosťami, pretože energiu, ktorú z cukríkov, či keksíkov získajú, budú potrebovať vybiť z tela von. Ako ľahký snack dobre poslúči ovocie (hrozno, jablko), či zelenina (mrkva, uhorka, ...)

 

Foto: cestujsdetmi.sk

 

2. Čo sú vaše obľúbené destinácie, ktoré rodinám určite odporúčate vidieť a prečo?

Rodinám s maličkými deťmi odporúčame Zanzibar, z dôvodu kľudného a nádherného mora, dostupných a nenáročných výletov a hlavne z dôvodu veľmi komfortného pricestovania dvomi iba 5-hodinovými letmi cez Dubaj. V Európe odporúčame jednoznačne Albánsko.

S väčšími deťmi by sme každej rodine odporučili zažiť Srí Lanku, ktorá je pre nás srdcovou záležitosťou. Na maličkom ostrove zažije rodina neuveriteľné množstvo zážitkov.

 

3. Čo vo vašej batožine pri cestovaní s deťmi nikdy nechýba?

Jednoznačne opaľovacie krémy a lekárnička so základnými liekmi. Ako druhé balím plavky a slnečné a plavecké okuliare. Ostatné veci, či už je to oblečenie, alebo kozmetika, nám každým rokom zaberá menej miesta. Zistili sme už dávno, že kufor handier nepotrebujeme. Momentálne nám najviac miesta zaberá elektronika. Stabilizátory, dron a iná fototechnika má v našej rodine jeden samostatný kufor... Pri našej záľube v blogovaní sa náš kufor s technikou postupne zväčšuje.

 

 

Martina Magulová, www.cestujemebezcestovky.sk

Martina pochádza z Trenčína a už roky cestuje spolu s manželom Milošom. Od roku 2016 pribudol do ich cestovateľskej partie aj syn Maťko, ktorý má dnes 1,5 roka. Na Martininom blogu sa detailne dozviete, ako vyzerajú rôzne destinácie napr. v USA, Karibiku, ale aj Afrike. Zoznam precestovaných oblastí je naozaj dlhý. Martina tiež začala zo svojich ciest pripravovať e-knihy. Ak sa chcete inšpirovať, určite tu nájdete množstvo podnetných informácií.

 

Foto: cestujemebezcestovky.sk


1. Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku?

Veľmi záleží od veku dieťaťa a spôsobu cestovania. V lietadle, či napríklad vlaku je viac možností pohybu, a tak deti môžu štvornožkovať (pokiaľ je koberec), prechádzať sa, či najmenšie deti môže rodič nosiť v nosiči alebo šatke. 
V aute je pohyb obmedzený, a tak je vhodné zbaliť okrem zásoby jedla a maškŕt (ideálne s minimom cukru) aj rôzne zábavky primerané veku. Pre najmenšie dieťa do 1 roka sa mi osvedčila reťaz so zavesenými hračkami na vajíčku, ktoré po buchnutí rúčkou hrkotali/šuchotali/pretáčali sa. Výborné sú tiež knižky pre deti každého veku - pre najmenšie s obrázkami, pre väčšie napríklad interaktívne s otváracími okienkami alebo riekankami, či príbehom. Zabaví tiež úplne nová hračka, ktorú treba preskúmať. Väčšie deti - cca od roka a pol sa už vedia dlhšie pohrať s rôznymi prevliekacími, vkladacími, zasúvacími a inými Montessori hrami. A keď nefunguje nič, väčšinou pesničky, či rozprávky na tablete zafungujú vždy.

 

2. Čo sú vaše obľúbené destinácie, ktoré rodinám určite odporúčate vidieť a prečo?

Jednoznačne Maledivy, keďže je tam celoročne teplé more (28 - 29 stupňov), ktoré je bez veľkých vĺn vďaka koralovým útesom okolo ostrovov. Na ostrovoch je piesok, čo je pohodlnejšie ako ležanie na kameňoch. Cenovo sa dá takáto dovolenka bez cestovky zariadiť do 1000 Eur/dospelú osobu na 10 dní vrátane prepravy a plnej penzie, deti platia omnoho menej. Musíte však ísť na ostrov, kde sú malé hotelíky - guest housy a nie na ostrov s jedným luxusným rezortom. Pokiaľ však chcete čo najväčší komfort a super služby, rezort je tá správna (ale o dosť drahšia) voľba. Nevýhoda dovolenky na Maledivách je dlhší let, odporúčam zvoliť let v noci, kedy väčšina detí v lietadle spí.

 

Foto: cestujemebezcestovky.sk

 

Výborný typ dovolenky je aj plavba na výletnej lodi - v Európe, Karibiku či Ázii. Ide vlastne o obrovský plávajúci all inclusive rezort, nonstop máte k dispozícii viaceré reštaurácie, program vrátane animačného programu pre deti, bazény, vírivky, detské kútiky, športové a zábavné zariadenia a do kajuty to máte pár minút z každého kúta lode. A ak deti spolupracujú, môžete tiež veľa vidieť a zažiť v rôznych prístavoch, v ktorých loď kotví.

 

Foto: cestujemebezcestovky.sk

 

3. Čo vo vašej batožine pri cestovaní s deťmi nikdy nechýba?

Pre nášho 1,5 ročného syna okrem oblečenia, plienok, maškŕt (ovocie, chrumky) a základných liekov nesmie chýbať nosič na rýchle presuny a horšie terény, či uspávanie mimo izby. Na zabavenie tablet s pesničkami, knižka a hrubý špagát (áno, aj s takouto jednoduchou vecou sa vie dlho zahrať :)). Z kozmetiky opaľovací krém, k moru tiež čiapka a overal s UV faktorom. A nejaké tie lopatky do piesku.

 

Mária Čermák, www.karavanfamily.com

Mária je mamou 4 detí a jej blog je tiež o veľkých dobrodružstvách s rodinou. Hlavnú úlohu u nich hrá karavan. Manžel je kapitán posádky a bezpečne ju dopraví do plánovaných destinácií v zime či v lete. Hoci precestovali karavanom kus sveta, najradšej sa vracajú do Chorvátska. Na ich blogu sa dozviete všetko napr. o kempoch v Taliansku, Maďarsku, Chorvátsku, Slovinsku či Holandsku. Ak vás láka leto s deťmi a karavanom, práve tu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť.

 

Foto: karavanfamily.com

 

1. Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku?

No ako kedy a ako ktoré. Niekedy netreba robiť nič a zabavia sa sami. Sú štyri, čiže o to je to ľahšie - zahrajú a zabavia sa navzájom.

Prvý deň cesty (vtedy plánujeme najdlhšie prejazdy) je to v celku jednoduché. Nadšenie z cesty = netreba ich nejak špeciálne zabávať. Pozerajú von oknom, pýtajú sa kam ideme (a samozrejme aj 100 krát, kedy tam už budeme), čo tam bude, čo budeme robiť... Sú zvyknuté na cestovanie a zvyčajne časť cesty prespia. Starší počúvajú hudbu alebo pozerajú TV (máme v karavane TV, ktorú môžu pozerať počas jazdy).

Horšie je to s cestovaním smerom domov. To už treba "niečo vymyslieť." Na najmenšiu zaberajú napríklad nálepky, ktoré si lepí na okno, hráme sa s bábikami, zvieratkami,.... Menší chlapci sa zabavia aj s legom, maľovaním, plastelínou. Najstarší číta knihu alebo pozerá videá na YouTube.

A tiež hráme hry. Bavia ich čierne historky, bomba, double..., prípadne hráme "hádaj na čo myslím..."  alebo počítame autá - každý si vyberie farbu a počíta koľko "jeho áut ide..."

 

Foto: karavanfamily.com

 

2. Čo sú vaše obľúbené destinácie, ktoré rodinám určite odporúčate vidieť a prečo?

Precestovali sme už toho naozaj dosť. Boli sme v Amsterdame, Ríme, Neapole, Janove, Saint Tropez..., ale stále sa nám najviac páči Chorávatsko. Viem, nie je to žiadna "exotika ani wow destinácia," ale my sa tam každoročne niekoľkokrát vraciame. A stále nás to tam baví. Najviac nás očarila Baška na ostrove Krk. Fajn kemp, príjemné more a pláž, dobré jedlo a milí ľudia. Deti sa tu cítia ako doma. Neviem si predstaviť leto "bez Bašky."

 

A druhou "srdcovkou" je splav Vltavy. Chodíme do kempu u Vikinga. Taká "divočina." Žiaden luxusný kemp, žiadna wifi... Len les, voda, vodáci, klasická česká sviečková ... Nie je to síce pre každého :), ale nás práve baví to, že tu nie sú žiadne "vymoženosti" modernej doby.

 

Foto: karavanfamily.com

 

3. Čo vo vašej batožine pri cestovaní s deťmi nikdy nechýba?

Fotoaparát a posledné 2 roky selfeepalička, aj keď mi to s ňou moc nejde. :-) Všade so sebou nosíme naše cestovateľské denníky. Už ich máme 5 a na šiestom práve pracujem. Je fajn večer si sadnúť v kepme a čítať si čo všetko sme už navštívili a vymýšľať, kam sa vrátime, či plánovať nové miesta, ktoré chceme vidieť.

No a potom taká ta klasika pri cestovaní s deťmi - dobre vybavená lekárnička, kopec hier, niečo "dobré - malé" pod zub....

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku