Pediatri rodičom: Všímajte si, čo vaše deti na tabletoch či v televízii sledujú

Všímajte si, čo vaše deti na tabletoch či v televízii sledujú, odporúčajú pediatri z American Academy of Pediatrics
Všímajte si, čo vaše deti na tabletoch či v televízii sledujú, odporúčajú pediatri z American Academy of Pediatrics / Foto: Bigstock

To, že je technológií vo svete detí priveľa, riešia nielen rodičia, ale aj mnohí odborníci na výchovu a zdravie. Asociácia amerických pediatrov American Academy of Pediatrics (AAP) tento fenomén skúma detailnejšie a prináša pre rodičov viacero odporúčaní. Čo im radí?

 

Majte prehľad o tom, čo deti sledujú

Lekári vyzývajú rodičov, aby v snahe odvrátiť pozornosť detí a chvíľu „mať pokoj,“ nezabúdali mať pod kontrolou, čo si deti na tabletoch či počítačoch prezerajú. To, že digitálne technológie patria k dnešnému detstvu, je prirodzená vec. Rodičia sú však zodpovední za to, aby ich dieťa využívalo vo svoj prospech. Médiá ovplyvňujú, ako sa deti cítia, učia, myslia i správajú. Nie je preto dôležité len to, koľko na tabletoch či pred televíziou deti strávia času, ale aj to, čo tam sledujú. Pediatri z AAP varujú, že priveľa času stráveného touto formou má dopad na fyzické zdravie detí a ovplyvňuje spánok. Súvisí tiež s nárastom indexu telesnej hmotnosti (BMI). Vyzývajú rodičov, aby čo najskôr vytvorili u detí zdravé zvyky v používaní digitálnych technológií a neponechávali tomu voľnosť.

Napríklad deti vo veku 2-5 rokov by mali stráviť pred obrazovkou maximálne 1 hodinu denne. A to hovoria pediatri o obrazovkách celkovo, nielen o tablete. Zároveň odporúčajú, aby rodičia vyberali nenásilné, interaktívne a vzdelávacie obsahy pre deti v tomto veku a sledovali ich s deťmi. Vtedy sa deti dokážu zo sledovaného obsahu obohatiť najviac.

U menších detí do 2 rokov odporúčajú, aby sa obrazovkám vyhli úplne. Ich mozog ešte nie je pripravený na spracovanie sledovaného obsahu. Rozvíja sa najlepšie, ak dochádza k fyzickému kontaktu s vecami okolo nich. Ich myseľ sa rozvíja najlepšie, ak objavujú prostredie okolo seba a hrajú sa s rodičmi, súrodencami či inými dospelými a deťmi. Ako vhodnú výnimku využívania pri takýchto malých deťoch uvádzajú pediatri napr. videohovor s rodinou. Ak už však chcú rodičia deti oboznámiť s digitálnymi médiami, mali by vyberať len vysoko kvalitné programy a absolútne sa vyhnúť sledovaniu médií osamote.

 

Zlé návyky z detstva

Pediatri varujú, že deti bežne sledujú televíziu pri zaspávaní, bezprostredne pred spánkom sa v posteli hrajú na tablete, jedia pri sledovaní technológií alebo ich pravidelne rodičia využívajú u menších detí ako tíšiaci prostriedok. Kedykoľvek si môžu vziať tablet či zapnúť televíziu. Toto všetko je správanie, ktoré vytvára nezdravé návyky v živote detí.

Podľa pediatrov AAP deti, ktoré trávia priveľa času pred obrazovkami alebo ich majú dostupné priamo vo svojej izbe, mávajú problémy so spánkom. Zaspávajú ťažšie a celkovo spia menej. Deti potrebujú spánok, aby mohli rásť. Je pre nich v tomto veku nenahraditeľný.

Deti, ktoré trávili priveľa času pred obrazovkami ako bábätká a predškoláci, podľa odborníkov sa u nich vyskytujú aj problémy s pozornosťou, myslením, rečou a sociálnymi zručnosťami. Jedným z vysvetlení môže byť, že mali v dôsledku toho menej času na interakciu s rodičmi a rodinou.

Obezita je ďalším problémom, prečo by mali rodičia deti kontrolovať a viesť ich k dostatočnému pravidelnému pohybu. K obezite detí prispieva aj jedenie pred obrazovkami, kedy si deti vôbec neuvedomujú čo konzumujú a v akom množstve.

Problémy so správaním spôsobuje často násilný obsah, ktorému sú deti vystavené. Občas sú vystrašené z toho, čo videli, lebo tomu nerozumeli, inokedy sa snažia napodobňovať nevhodné správanie.

 

Rodičia, počúvajte zdravý rozum!

Nenechajte sa stiahnuť tlakom okolitého sveta, že musíte deťom predstaviť technológie čo najskôr, lebo batoľatá všetkých známych už vedia listovať v smartfóne ich rodičov. Dnešné deti sa učia neuveriteľne rýchlo a technológie dokážu ovládať ľahko a intuitívne. Ak nebudú  vlastniť v dvoch rokoch vlastný tablet, skutočne o nič neprídu. Sústreďte sa na to, aké hry či videá sledujú deti na Youtube. Čo im stránka odporúča a na čo náhodne klikajú. Nie všetko je vhodné pre oči vášho dieťaťa a dokáže to spracovať. Dokonca aj „neškodné“ videoklipy majú v sebe občas scény, ktoré majú problém spracovať aj školáci.

Myslite na to,  že televízia by nemala byť non-stop v domácnosti zapnutá. Nie je to vhodný podmaz, pretože dieťa stále chtiac či nechtiac vtiahne. Zapínajte ju len vtedy, ak ju naozaj chcete sledovať. Rovnako nenechávajte deťom voľne dostupné mobily či tablety. Určite si pravidlá, že ich dostanú k dispozícii len vo vymedzenom čase a nebojte sa používať budík, ktorý „objektívne“ dieťa upozorní, že už je čas skončiť. Je to omnoho jednoduchšie, ako trhať dieťaťu z ruky zariadenie, pričom dieťa si myslí, že je to len vaše aktuálne rozhodnutie a hádka je na svete.

Vyhnite sa používaniu technológií na utišovanie detí. Pediatri túto výnimku odporúčajú jedine v prípade, že cestujete lietadlom, vlakom alebo ste u lekára. Dieťa sa musí prirodzene učiť ovládať svoje emócie a odpútanie pozornosti pomocou technológií k tomu nepatrí.

Pamätajte, že vaše rozhodnutia sú najdôležitejšie. Nie dieťa, ale vy ste ten, kto musí rozhodnúť, čo je pre dieťa zdravé a prospešné nech vás už dieťa presviedča akokoľvek.

Čítajte viac o téme: IT, Technológie, Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku