Švédska štúdia identifikovala 7 dôvodov, prečo sa rodičia malých detí rozchádzajú. Ako tomu zabrániť?

Švédska štúdia identifikovala 7 dôvodov, prečo sa rodičia malých detí rozchádzajú. Ako tomu zabrániť?
Švédska štúdia identifikovala 7 dôvodov, prečo sa rodičia malých detí rozchádzajú. Ako tomu zabrániť? / Foto: Bigstock

1.10.2016 - Mnohé rodiny sa rozpadávajú príliš skoro. Prečo sa to deje a ako tomu zabrániť?

 

Štatistika z roku 2012 zistila, že 1 z 3 párov s malými deťmi sa v Švédsku rozchádza v dôsledku extrémne náročných požiadaviek rodičovstva. Vedci však chceli vedieť o tomto negatívnom jave viac a pozreli sa naň hlbšie. Výskum realizovali vedci zo Sahlgrenska Academy z University of Gothenburg. Cieľom bolo zistiť, prečo sa toľko párov vzdá relatívne rýchlo všetkého, čo dovtedy vybudovali a hodí to za hlavu.

Svoj výskum realizovali na vzorke 452 rozídených rodičov, pričom priemerný vek u prvého dieťaťa počas rozchodu rodičov bol 4 roky a 8 mesiacov. Vedci prišli na 7 faktorov, ktoré páry viedli k ukončeniu ich vzťahu:

 

  • tlak rodičovstva
  • stresujúce podmienky
  • nedostatok intimity
  • neúčinná komunikácia
  • rozdielnosť osobností a záujmov
  • žiadna oddanosť a vernosť vo vzťahu
  • negatívne vplyvy závislosti

 

Mnohé z týchto faktorov môžu byť spôsobené práve príchodom detí. Výchova detí je bezpochyby stresujúca. A intimita? Každý bežný pár s malými deťmi vám potvrdí, že táto časť života sa dostala po deťoch aspoň na nejaký čas na vedľajšiu koľaj.

Vedci sa v dotazníku rodičov pýtali otázky, ktoré mali merať kvalitu vzťahu, v 5 odlišných oblastiach: dohoda, súdržnosť, spokojnosť, citlivosť a sexualita. Otázky kládli rodičom, keď malo ich prvé dieťa 6 mesiacov, 4 roky a nakoniec 8 rokov.

 

Medzi pármi, ktoré sa rozišli a tými, ktoré zostali spolu, našli aj nejaké spoločné veci:

„Keď malo dieťa 4 roky, sexualita aj senzitivita bola v oboch prípadoch párov na nízkej úrovni,“ povedala Malin Hanssonová.

 

Najväčšie rozdiely medzi pármi však zistili práve v úrovni spokojnosti, dohody a súdržnosti vo vzťahu. Keď malo dieťa 6 mesiacov, dvojice, ktoré sa rozišli, uvádzali nižšiu zhodu v názoroch, boli menej spokojné so vzťahom a cítili menej spolupatričnosti ako páry, ktoré krízy prekonali a spolu zostali.

 

Štúdia tiež zistila, že u párov, ktoré spolu žili bez uzavretia manželstva, bolo riziko rozchodu 2-krát vyššie ako u párov, ktoré boli zosobášené. „Nie je to vždy zlé, ak sa partneri rozídu, ale sú medzi nimi často aj rozvody/rozchody, ktoré sa nemuseli stať. Sú dôsledkom dočasných komunikačných problémov, alebo poklesu vzťahu, čomu by sa dalo vyhnúť, ak by dostali viac podpory,“ upozorňuje Hanssonová.

 

Vedúca autorka štúdie Malin Hanssonová a jej kolegyňa Wendy Walshová odporučili rodičom niekoľko tipov, ak chcú svoje rodiny v začiatkoch rodičovstva udržať pokope:

 

Musíte si deliť rodičovskú zodpovednosť.

 

 

Oceňujte svoju polovičku za jej snahu. Sústreďte sa dokonca aj na maličkosti ako prípravu kúpeľa pre dieťa či vysypanie smetí. Nehovoriac o náročných úlohách spojených s rodičovstvom ako nočnom vstávaní či starostlivosti pri chorobe dieťaťa.

 

Preukazujte svoju citlivosť a náklonnosť v každodennom živote jednoduchými prejavmi ako sú objatia a bozky. Takéto drobné prejavy lásky vás neustále uistia, že držíte spolu a chápete sa.

 

Hovorte jasne a otvorene o tom, ako sa cítite, či sa cítite osamelo, nepochopení alebo túžite viac po intímnom spojení. Neobviňujte sa, ale hovorte o tom, čo potrebujete, aby ste boli obaja spokojní. „Potrebujem, aby si mi pomáhal teraz viac v domácnosti. Nezvládam to všetko sama.“

 

Doprajte partnerovi/partnerke vlastný čas, ktorý bude tráviť ako uzná za vhodné. Možno ho venuje záľubám, športu, masáži alebo návšteve kozmetičky. Doprajte si byť chvíľu ľuďmi, ktorými ste boli pred deťmi. Všetko sa dá dohodnúť, ak ľudia plánujú.

 

Vyhľadajte pomoc odborníka, ak je to potrebné. Nečakajte, kým bude neskoro.

 

Manželstvo s deťmi je veľmi náročné. Hlavne úvodné obdobie po príchode detí zmení vo vzťahu mnoho. Niekedy viac, ako ľudia očakávajú. Je len na rodičoch, ako si dokážu uvedomovať, čo sa z ich vzťahu v tomto zrýchlenom tempe vytráca a čo musia robiť, aby sa vrátili opäť vo vzťahu do bodu, v ktorom začínali – stavu lásky a radosti. Deti ju prinesú, no prinesú so sebou i obrovské vyčerpanie. Ak si to mladé páry nedokážu ustrážiť alebo požiadať včas o pomoc, dochádza zbytočne k skorým rozpadom rodín.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Rozvod
Zdieľať na facebooku