Vedci tvrdia, že prvorodené deti sú najlepšie

Vedci tvrdia, že prvorodené deti sú najlepšie z rôznych uhlov pohľadu.
Vedci tvrdia, že prvorodené deti sú najlepšie z rôznych uhlov pohľadu. / Foto: Bigstock

Mnoho autorov i výskumov sa venovalo poradiu narodenia detí v rodine a tomu, že tento aspekt má na život ľudí naozaj dopad. Podľa psychológov a iných odborníkov, ktorí sa venovali tejto problematike nie je jedno, koľkí v poradí sa narodíte. Vedci tvrdia, že najlepšie z tejto konštelácie vychádzajú prvorodení. Prečo je to tak a vďaka ktorým výskumom to vedci tvrdia?

 

Najstaršie deti sú inteligentnejšie.

V roku 2007 bola na rozsiahlej vzorke 250 000 mladých Nórov realizovaná štúdia, ktorá zistila, že títo prvorodení dospelí mali v priemere o 2,3 bodu vyššie IQ ako ich mladší bratia.

 

Vedci sú presvedčení, že tieto výsledky neboli dôsledkom vrodených predispozícií, ale spôsobilo ich prostredie. Najstaršie deti „učili“ svojich mladších súrodencov, čo spôsobovalo, že si dokázali lepšie utvrdzovať informácie. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý spôsobil, že tieto deti sú inteligentnejšie sa ukázalo, že na každé ďalšie narodené dieťa mali rodičia menej a menej času.

 

Najstaršie deti bývajú úspešnejšie.

Deti , ktoré sa narodili ako prvorodené sa ukázali podľa vedcov úspešnejšie nielen v škole, ale aj neskôr v živote – v ich kariérach.

Výskum National Bureau of Economic Research tvrdí, že tento pozitívny efekt môže spôsobovať aj to, že rodičia sú na svoje prvorodené deti viac upriamení a vyžadujú od nich lepšiu disciplínu v porovnaní s mladšími deťmi. To sa týka nielen pozerania televízie, či trávenia času na počítači alebo chodenia na diskotéky, ale aj dosahovania ich celkových výsledkov. Hovorí sa: „Mladší to majú vždy ľahšie!“ Vedci však potvrdzujú, že to pre nich nie je pridanou hodnotou a v skutočnosti teda „bohatší“ odchádzajú z rodiny aj vďaka striktnejšej disciplíne práve prvorodení.

 

Najstaršie deti bývajú zodpovednejšie.

Prvorodené deti sú menej náchylné brať drogy alebo otehotnieť v tínedžerskom veku.  Tieto aspekty ich dospievania a lepšieho sebaovládania sú podľa vedcov tiež jednou z príčin, prečo sú tieto deti úspešnejšie.

Podľa Jeffreyho Klugera, autora knihy Súrodenecký vplyv: Čo puto medzi bratmi a sestrami odhaľuje, sú najstarší súrodenci tí, ktorí sú najviac verní rodine a tradíciám. Dôsledkom toho sú vnímaní viac ako zodpovední a poslušní.

 

Najstaršie deti nasledujú pravidlá.

Tieto deti majú v sebe schopnosť, že nasledujú pravidlá a smerujú sebavedomo k svojim cieľom.

Historicky sa napríklad tiež ukázalo, že prvorodení sa stávajú skôr prezidentmi – Harry Truman, Lyndon Johnson, Jimmy Carter, George W. Bush alebo Bill Clinton boli všetko prvorodení synovia. Podobným príkladom je u nás napríklad aktuálny prezident Andrej Kiska.

 

Najstaršie deti sú svedomitejšie.

Štúdia z roku 2015 publikovaná v Journal of Research in Personality zistila, že prvorodené deti sú viac svedomité, ochotné a menej neurotické ako ich súrodenci.

 

Hoci mamy a otcovia budú vždy milovať svoje deti rovnako, vedecké dôkazy o tom, že tí prvorodení dostali od rodičov do vienka o niečo viac, možno len ťažko vyvrátiť. 

Čítajte viac o téme: Výskum, Súrodenci
Zdieľať na facebooku