10 vecí, na ktoré by pri výchove nemal zabudnúť žiadny rodič

  Foto: Bigstock

Čas, ktorý nám bol daný na výchovu našich detí až do ich dospelosti je relatívne dlhá doba. Za ten čas, môžeme toho mnoho dobrého pre nich urobiť, ale i pokaziť. Ako im môžeme pripraviť šťastné detstvo? Ako ich dobre pripraviť na život bez nás?

 

Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete vedome robiť, aby ste vychovali šťastné, spokojné a sebavedomé deti.

 

1) Počúvajte ich

Aktívne počúvanie vašich detí znamená, že im hľadíte do očí, keď s nimi hovoríte. Nie je to také počúvanie, keď vás vyrušia pri práci a vy v nej nerušene pokračujete ďalej. Je to počúvanie, kedy ste skutočne „duchom prítomní.“

Ak vás deti nežiadajú o radu, nedávajte im ju. Namiesto toho si ich iba vypočujte. Môžete sa tiež pýtať otázky ako sa v tej chvíli cítia: „Čo myslíš, že by si s tým mohol urobiť?“ alebo „Ako sa teraz cítiš?“

Ak budete skutočne počúvať, čo vám chce vaše dieťa povedať, povzbudí ho to pokračovať v budovaní blízkeho vzťahu s vami. Ak im však budete dávať výchovnú lekciu pri každej príležitosti, bude to v nich vyvolávať pocity menejcennosti a oslabovať ich. Budú za vami chodiť čoraz menej.

Využite čas, ktorý máte napríklad počas cesty v aute alebo spoločnej večere a jednoducho vaše deti počúvajte. Dozviete sa mnoho vecí, ktoré vám pomôžu naozaj spoznávať vaše každým dňom meniace sa deti.

 

2) Trávte čas spoločne vonku

Je jedno, kde žijete, aj aké počasie či ročné obdobie u vás práve máte. Všade môžete nájsť prírodu a mali by ste tak robiť nech je vonku akokoľvek škaredo. Pobyt na vzduchu zlepšuje náladu a dodáva energiu. Nech robíte čokoľvek – beháte, prechádzate sa, bicyklujete, plávate alebo ste len na prechádzke so psom, príroda vám jednoducho pomáha zbavovať sa stresu a negatívnej nálady. Podľa štúdie National Wildlife Federation deti, ktoré chodia von bývajú silnejšie, majú lepšiu predstavivosť a lepšie výkony v škole.

 

3) Učte ich vďačnosti

Vďačnosť je jednou z najkratších ciest ku šťastiu. Štúdia realizovaná na Univerzite Berkley potvrdila, že s vďačnosťou prichádza u ľudí aj väčší pocit spokojnosti s ich životom.

Ak sú deti vďačné za to, čo v živote majú, je vyššia pravdepodobnosť, že budú aj šťastné.

Praktizovať v rodine rituál, kedy sa všetci členovia pri večeri podelia o to, za čo sú vďační, je tá najlepšia vec, akú môžete pre svoje deti urobiť.

 

4) Nebojte sa robiť chyby, keď sa pozerajú

Nemajte strach zakopnúť a spadnúť, alebo zabudnúť niečo urobiť. Dôležité je, čo urobíte potom. Ukážte im príklad, že nemusíte hromžiť, ak sa vám niečo nepodarí alebo na niečo zabudnete. Môžete sa zasmiať. Pobúchať si po hlave. Nájsť náhradné riešenie. Neobviňovať niekoho okolo seba alebo rozprúdiť hádku. Ukážte deťom príklad, že v všetci v živote robíme chyby. Dôležité je, ako sa zachováme potom. Namiesto toho, že si budete hovoriť, že to malé dieťa si určite nebude pamätať, ako ste kliali, pokojne povedzte: „No vidíš, dokonca aj maminy sa môžu mýliť/ byť nešikovné/... Taký je život.“

 

5) Dovoľte im robiť chyby a neporiadok

Šťastné a spokojné deti si vedia poradiť. Podľa psychologičky JoAnn Deak sa deti, ktoré sa cítia podporované nevzdávajú, ak sa im niečo nepodarí na prvý krát. Skúšajú ďalej. Naopak deti, ktoré bývajú karhané mávajú väčší problém s riešením problémov ako dospelí. Schopnosť pozerať sa na veci z inej perspektívy je viac o výchove ako o vrodenej schopnosti. Ak sa tomuto naučia v detstve, pomôže im to uspieť v dospelosti.

 

 

6) Chváľte ich často za to, čo urobili, no nie čím sú

Mnoho sme sa napočúvali už o tom, že málo svoje deti chválime, a preto sú také nesebavedomé a podobne. Vedci však prišli na to, že nie je jedno, ako ich chválime. Je dôležité deti chváliť za ich výkon a aktuálnu snahu, nie za to, že sú „šikovné, krásne, múdre,...“ a pod. Vedkyňa Carol Dweck zistila, že by sme mali deti pochváliť 7 krát, aby sme eliminovali u detí to, čo negatívne na svoju adresu počuli. Chváľte teda vaše deti vždy, keď môžete za ich snahu, úsilie, plánovanie alebo techniku pri nejakej činnosti. Aj vtedy, keď sú veci ťažké, môžete vyzdvihnúť ich vynikajúcu snahu a povedať, že pri takejto snahe určite časom nastane zlepšenie a pod.

 

7) Zabávajte sa spolu

Nemusíte sa stať vážnym a prestať sa hrať, keď sa stanete dospelými. Tá najkrajšia časť na detstve je hranie. Ukážte deťom, že ste na to nezabudli, zahoďte všetky problémy a starosti a občas sa s nimi zahrajte pexeso, karty, urobte si diskotéku alebo vylezte na strom. Čím šialenejšie, tým pre deti zábavnejšie. Šťastné deti sa smejú často. Vďaka vám a vášmu postoju k životu sa môžu smiať ešte viac.

 

 

8) Milujme bez podmienok

Ukazujme deťom, že láska je bezpodmienečná a že ich milujeme, aj keď nie sú práve najlepšie. Mnoho rodičov vysiela k deťom signál: „Mám ťa rád, keď si dobrý.“ Ak sa deti správajú inak myslia si, že rodičovskej lásky nie sú hodné. Nikdy nepodmieňujte svoju lásku k nim. Učia sa podľa tohto vzoru nesprávne milovať samých seba.

Ukazujme deťom, že ich máme radi objatiami, bozkami, pohladením alebo obyčajným držaním rúčky. Dotyky sú jedným z najpríjemnejších prejavov náklonnosti, aký si ľudia dokážu darovať. „V posledných rokoch vlna štúdií zdokumentovala, že neuveriteľné emocionálne a fyzické účinky na zdravie človeka pochádzajúce z dotyku,“ povedal pre časopis Greater Good Science Center psychológ Dacher Keltner.

 

Nezabúdajme tiež podobné prejavy ukazovať aj svojmu partnerovi pred deťmi. Takáto náklonnosť a pohoda v rodine ich rovnako robí šťastnými.

 

9) Pomáhajme deťom ovládať vlastné emócie

Mozog detí je veľmi citlivý na reakcie rodičov. Ak si vaše dieťa obľúbi kričanie, keď niečo nedostane, je veľmi dôležité, ako na to zareagujete ako rodič. Ak napríklad dieťaťu dáte, čo chce, aby prestalo kričať, naučíte ho, že všade bude tento krik fungovať, ak bude po niečom túžiť. Ak sa nahneváte, keď je vaše dieťa frustrované alebo rozrušené, naučí sa reagovať úzkosťou. Ak budete reagovať pokojne, ale pevne stáť za svojím, naučíte ho, že všetko má svoje hranice, ľudia majú presvedčenia, ktoré nezmenia a občas sa musíme aj prispôsobovať.

 

10) Dajte deťom krídla a pomôžte im vzlietnuť

To je skutočná rola rodičov – naučiť deti lietať a zvládnuť život na slobode bez nás. Všetci sa bojíme, ale ten deň, kedy naše deti vyletia z hniezda predsa len príde. Ak ich dovtedy nenaučíme, ako úspešne prežiť svoj ďalší život – svoje pády i úspechy, nebudú šťastné.

Zdieľať na facebooku