Ruské deti sa v škôlke nezvyčajne otužujú. Udržuje ich to vraj silné a zdravé

Škôlkari sa v Rusku otužujú v snehu. Rodičia to podporujú.
Škôlkari sa v Rusku otužujú v snehu. Rodičia to podporujú. / Foto: The Siberian Times

Je lekársky dokázané, že deti sú zdravšie, ak k ich dennej rutine patrí otužovanie. V Rusku ho praktizujú už v materskej škole, no na naše pomery mierne extrémnejším spôsobom - vybehnutím do snehu v plavkách a obliatím sa vedrom mrazivo studenej vody.

 

Určite sa to rodičom z iných kútov sveta môže zdať prinajmenšom pritvrdé. Olesya Osintseva, riaditeľke materskej školy 168 v Barnaul v južnom Sibírsku, však tvrdí, že je to zdraviu detí veľmi prospešné. Pomáha tak deťom udržiavať sa zdravé už 18 rokov a zatiaľ, čo dobrovoľne absolvujú celú túto procedúru, sama do nich hodí zopár snehových gulí.

 

Foto: The Siberian Times

 

Keď ich redaktorka Siberian Times Tamara Savchenko pri príprave svojej reportáže navštívila, v ten týždeň bolo -10ºC. Napriek tomu deti šťastne absolvovali tento denný rituál. Robia ho vraj dokonca aj keď je -30 ºC a iné materské školy sú zatvorené.

Oleysa spomína, ako pred 18 rokmi hovorili učitelia s doktormi o zdraví ich detí. „Dostávali chrípku a boli chvíle, kedy aj polovica z detí bola chorá. Bolo jasné, že niečo musíme urobiť pre to, aby sa stali silnejšie a odolnejšie voči vírusom. To prinieslo myšlienku zlepšovania ich imunity týmto cvičením s vedrami mrazivo studenej vody vonku.“

 

Foto: The Siberian Times

 

Ako prví to testovali niekoľko mesiacov učitelia na sebe a svojich deťoch.

Šesť mesiacov tohto cvičenia s vodou ukázalo, že deti sa stali odolnejšími voči chorobám. Naše deti boli schopné chodiť do škôlky a ak aj mal niekto infekciu, iné deti ju nedostali.

Následne riaditeľka hovorila o tomto cvičení ostatným rodičom. Niektorí pri tejto predstave znervózneli, no iní súhlasili, aby to vyskúšali aj s ich deťmi. Dnes majú samostatné skupinky, ktoré toto cvičenie denne absolvujú už od dvoch rokov.

„Jednoznačne môžeme potvrdiť, že sú deti v tejto „mokrej“ skupine zdravšie,“ hovorí Oleysa.

 

Ak si niekto nepraje, aby bolo jeho dieťa v „mokrej skupine“, preradia ho do „suchej“ a aktivity sa zúčastňovať nemusí. Nikoho do toho nenútime. Deti bývajú vonku tak do 1,5 minúty.

 

To, čo sa mnohým z nás môže zdať ako terapia šokom, tak deti vraj vôbec nevnímajú. Malá šesť ročná Masha Rymnova redaktorke prezradila, že má otužovanie rada.

„Keď vonku behám, kričím, že voda je teplá a že je vonku teplo, že sneh je horúci. Je to skvelé!“ Opísala svoje otužovanie Masha.

 

Zdieľať na facebooku