Knihy pre deti: Malý Mikuláš (René Goscinny, Jean-Jacques Sempé)

Knihy pre deti: Malý Mikuláš (René Goscinny, Jean-Jacques Sempé)
Knihy pre deti: Malý Mikuláš (René Goscinny, Jean-Jacques Sempé) / Foto: Z. Gránska

Túto knihu napísal francúzsky spisovateľ René Goscinny a ilustroval ju Jean-Jacques Sempé . Patrí medzi svetové bestsellery. Po prvý krát vyšla už v roku 1959. Napriek tomu je aj dnes stále veľmi aktuálna a plná humoru, na ktorom sa zabavia aj dnešné deti. Jej ilustrácie sú naozaj krásne a vynikajúco dokresľujú dej šibalských príbehov malých chlapcov. Je to prvá kniha zo série dobrodružných príbehov malého nezbedného školáka Mikuláša, ktorý samotné príbehy i rozpráva. Ideálna je pre chlapcov na prvom stupni základnej školy.

 

Mikuláš je vtipný chlapec a jeho život je plný zábavných historiek zo školy i mimo nej. Pôsobí totiž ako magnet na problémy. Napriek tomu treba povedať, že je citlivý a oddaný ozajstným hodnotám ako je priateľstvo, láska k rodičom a zmysel pre spravodlivosť. Hoci sa stane vo všetkých sériách súčasťou rôznych lotrovín, vo väčšine príbehov priznáva, že nekonal on či jeho kamaráti správne alebo že si trest zaslúžili.

 

V úvode knihy Mikuláš zoznámi deti so všetkými svojimi kamarátmi a spolužiakmi, v ktorých humorne spoznajú deti určite aj množstvo svojich vlastných spolužiakov. V prvom príbehu o tom, ako vznikala vzácna triedna fotografia na celý život, spoznáte:

Kazimíra, ktorý má večne nejaký problém, lebo jeho otec je priveľmi bohatý a môže si dovoliť čokoľvek;

Alojza, ktorý je najlepším žiakom v triede, učiteľkiným obľúbencom a ktorý nikdy nezabudne dať učiteľke za pravdu;

Huga, ktorý je z celej triedy najsilnejší a rád vráža komukoľvek do nosa. Najradšej asi Alojzovi, ale keďže nosí okuliare, sú s tým stále opletačky.

Spoznáte aj Aurela, Šampusa, Sliepku, Pankráca, Serváca, Lotara, Šalamúna a mnohých ďalších.

No a samozrejme Mikulášovu pani učiteľku, ktorá to teda nemá vôbec s touto chlapčenskou triedou ľahké. Kde-tu ktosi niekoho kopne, šťuchne, niekomu tečie z nosa krv alebo ktosi zahreší. Táto učiteľka oddaná svojmu povolaniu stojí uprostred detí ako hromozvod a všetky tieto záležitosti trpezlivo rieši. Aj jej trpezlivosť má však občas limity, a tak sa samozrejme stane, že musí prikročiť aj k vážnejšiemu trestu – vyťahá niekoho zaucho alebo ho nechá po škole sto krát správne napísať: „Nesmiem byť kamaráta, ktorý nevyhľadáva šarvátky a nosí okuliare.“ Deti ju majú rady a sľúbili by jej aj modré z neba, ak by bolo treba, no bohužiaľ je to väčšinou nad ich schopnosti svoje sľuby plniť.

 

Všetkými príbehmi sa nesie príchuť prirodzenej chlapčenskej nezbednosti a ich vtipných neustálych drobných konfliktov.

 

Zasmejete sa na príhode, ako vyzerá parádny deň, keď ráno riaditeľ oznámi: „Vaša učiteľka je dnes chorá.“ Ako príde do školy vážený inšpektor a vystresovaná učiteľka v obave, ako to celé dopadne, rozdáva príkazy a zákazy hlava nehlava a najhoršiemu žiakovi Lotarovi v triede poradí „Aby sa hlavne tváril nenápadne.“ Viac už nikomu nebolo treba. Bolo jasné, že toto nemôže dopadnúť dobre. Nakoniec, samozrejme, všetci skončia po škole.

 

Jean-Jacques Sempé

 

Ďalším krásnym príbehom je, ako riaditeľ rozdal celej triede žiacke knižky s poznámkami a museli ich dať podpísať rodičom. Vo väčšine z nich stálo: „Žiak je nepozorný, bije sa, vyrušuje, ...Mohol by mať lepšie výsledky.“ Jedine v Alojzovej žiackej stálo, že je taký dobrý, že už lepším byť nemôže. V ten deň sa zo školy veru nikto neponáhľal. Niekto odchádzal s plačom, iný len s veľkým strachom.

V jeden deň deti vezme Mikuláš s Aurelom poza školu. Najprv si hovoria, aká to bude skvelá zábava, no po čase sa trápne pristihnú pri tom, ako im škola chýba a ako sa bez nej veľmi nudia. V tomto príbehu ich bude dokonca prenasledovať vlastné svedomie.

 

Jean-Jacques Sempé

 

Asi najvtipnejší príbeh je o tom, ako sa 18 chlapcov dostaví na neďaleký pozemok zahrať si futbal. Ukáže sa však, že to vôbec nie je také jednoduché. Rozhodnúť o pravidlách, kto bude rozhodcom, kapitánom, ako postaviť mužstvá, ... to si občas vyžaduje viac času a energie ako samotná hra. Príbeh je o tom, ako sa nakoniec aj takáto dobre mienená udalosť môže skončiť fiaskom a poriadnou bitkou.

 

 

 

Podľa môjho 9-ročného syna je to jedna z top kníh, ktoré dnes v kníhkupectve pre malých chlapcov nájdete. Ak chcete vášho malého šibala poriadne rozosmiať a udržať ho pri čítaní, tak túto voľbu iste neoľutujete.

Zdieľať na facebooku