10 tipov ako upokojiť rozrušené dieťa

10 tipov ako upokojiť rozrušené dieťa
10 tipov ako upokojiť rozrušené dieťa / Ilustračná foto: Bigstock

Každé dieťa je úplne iné a na každé zaberie v ťažkej chvíli niečo iné. Vo všetkých prípadoch však deti potrebujú v takýchto situáciách našu pomoc. Hovorí sa, že čím horšie sa dieťa správa, tým viac potrebuje našu pomoc. Toto by mali mať všetci rodičia vo vypätých chvíľach svojich detí na pamäti.

Ak sa bude opäť vaše dieťa utápať v slzách a hystérii, snažte sa byť čo najviac ako je to možné pokojní a ponúknuť mu pomoc rozvážneho dospelého. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete vyskúšať vo chvíľach, keď sa vaše dieťatko nevie upokojiť samé.


1)  Medvedie objatie

Objatia majú obrovskú moc a na väčšinu detí pôsobia priam ako magické kúzlo.  Odborníci hovoria, že objatie, ktoré poskytnete dieťatku, keď je v hysterickom plači, by malo byť pevné, ale nie príliš. Dieťa by malo mať možnosť sa z objatia dostať, ak v ňom nechce s vami zotrvať.  Pevné objatie však na väčšinu detí i dospelých pôsobí upokojujúco. Možno v ňom aj to vaše dieťa v situáciách, na ktoré nevie nájsť riešenie, nájde úľavu.

 

2) Presmerovanie pozornosti

Ak sa dieťa dostalo do situácie, z ktorej nedokáže von, presmerujte jeho pozornosť na inú aktivitu alebo vec. Vysvetľovanie v kritických situáciách deťom do 3 rokov málokedy pomáha. Skúste nájsť činnosť alebo hračku, ktorú má dieťa rado. Cieľom je, aby zabudlo na utápanie sa v slzách. Majte však na pamäti, že vec, ktorú dostane by nemala byť odmenou. V takýchto situáciách sa deťom neponúkajú sladkosti, nové hračky ani nič podobné. Môžete napr. dieťa vyzvať, aby skúsilo nakresliť, ako veľmi sa hnevá. Nielenže odpútate pozornosť na inú činnosť, ale aj presmerujete negatívnu energiu na papier. No a potom ho môžete napríklad spoločne roztrhať a hodiť do koša na znak toho, že ste sa hnevu úplne zbavili.

 

3) Šepkanie

Väčšina ľudí má tendenciu v napätých situáciách nadviazať na tón hlasu človeka, ktorý kričí. Ak chcete dosiahnuť opak a situáciu upokojiť, mali by ste sa správať úplne opačne. Ak stíšite váš hlas, dieťa sa bude snažiť stíšiť tiež, aby vás počulo. To ho bude viesť k upokojeniu. Obzvlášť, ak ste v napätých situáciách zvyknutí zvyšovať hlas, bude tento postup určite účinný.

 

4) Veselá hudba a spev

Odviesť pozornosť od nezmyselnej hádky detí môžete aj veselou hudbou, spevom a tancom. Pustite im niečo, čo majú rady a uvidíte, že sa po chvíli veľmi rady pridajú.

 

5) Relaxačný kúpeľ

Sú dni, kedy sa deti „štartujú každú chvíľu.“ Pri malých bábätkách, ale aj batoľatách môže byť príjemný voňavý kúpeľ s relaxačnou hudbou presne to, čo im pomôže v takýto ťažký deň uvoľniť napätie a zhodiť zo seba ťažobu, s ktorou sa  zobudili. Vyskúšajte, či sa nálada dieťatka po takomto kúpeli zlepší.

 

6) Čas na rozprávku

Pozvite dieťa k sebe a začnite si čítať rozprávku. Možno vás v prvé minúty nebude počúvať, ale po chvíli vašej ignorácie jeho hnevu samé vyhodnotí, že pri vás mu bude lepšie.

 

7) Hra s plastelínou

Ak sa začnete hrať s plastelínou, môže sa napätie dieťatka uvoľniť tým, že bude stískať, tlačiť a modelovať túto hmotu. Jeho energia, ktorú potrebuje zo seba vydať sa sústredí iným smerom a zároveň sa môžu týmto spôsobom stláčať v dlani body, ktoré uvoľňujú napätie.

 

8) Miesto na upokojenie

Nájdite bezpečné miesto, kde sa môže chodiť dieťatko upokojiť. Môže to byť napríklad gauč v obývačke alebo jeho malá stolička. Dôležité je, že ho máte stále na očiach a že odtiaľ môže kedykoľvek odísť.

 

9) Choďte na čerstvý vzduch

Prechádzka na čerstvom vzduchu urobí dobre nielen dieťatku, ale aj vám. Hlavne v zime sa snažte chodiť von rovnako často ako v lete. Počasie síce nebude vyzerať vôbec lákavo, ale s náladou detí urobí čerstvý vzduch divy. Vyvarujte sa v sychravom počasí hodinám pred televíziou či počítačom. Aj do upršaného počasia sa dokážete dobre obliecť a uvidíte, že dieťatko bude po návrate domov určite v lepšej nálade.

 

10) Buďte trpezliví

Venujte pozornosť svojmu správaniu v týchto chvíľach. Nie ste ten, kto situáciu svojimi reakciami ešte viac vygraduje? Ak sa budete sústrediť na svoje správanie, dieťa sa časom začne sústrediť na to svoje. Zostať ticho a neurobiť vôbec nič môže byť pri hľadaní samoupokojovacieho  mechanizmu pri niektorých deťoch vhodnou stratégiou.

 

 

Čítajte viac o téme: Agresivita
Zdieľať na facebooku