Zoznámte deti s golfom. Ak si ho zamilujú, budú z neho čerpať celý život

Deti a golf? Naozaj idú k sebe.
Deti a golf? Naozaj idú k sebe. / Foto: Pexels

Neviete kam s deťmi cez prázdniny? Ako im vyplniť množstvo voľného času? Zoznámte ich s golfom, napríklad aj vďaka letnému golfovému táboru či pravidelnému kurzu pre deti. 

 

Golf v našom regióne ešte stále nie je taký rozšírený a sledovaný, ako v iných kútoch sveta. Ak ste sa s týmto športom zatiaľ nestretli ani vy osobne, skúste dopriať tento zážitok aspoň svojim deťom. Golf ponúka viacero benefitov, ktoré vás možno presvedčia, prečo s ním zoznámiť svoje ratolesti. Prečítajte si o benefitoch, ktoré tento šport ponúka.

 

Golf dostane deti do prírody na celé hodiny

Dnešné deti trávia v porovnaní s predošlými generáciami omnoho viac času v interiéroch. Napomohli tomu aj digitálne technológie a sociálne siete. Pred obrazovkami deti len tak nepocítia nudu, aby sa vybrali von za zábavou, ako tomu bolo kedysi. Ak ich chcete dostať od videohier, youtubových videí a iných lákadiel, ktoré obrazovky ponúkajú, a dopriať im viac času na čerstvom vzduchu v krásnej prírode, vyberte sa na golfové ihrisko. Hra na jamky a tréning techniky trvá pri golfe bežne niekoľko hodín, pričom si deti precvičia telo i myseľ. Pobyt vonku je relaxačný, podporuje dobré duševné zdravie a kráčanie s bagom plným golfových palíc na pleciach po golfovom ihrisku je vynikajúcim fyzickým cvičením.

 

Golf je vhodný pre každého

Ak zavítate na golfové ihriská, môžete tam vidieť ľudí rôzneho veku, výšky či váhy. Každý z nich si dokáže užívať tento šport naplno. Ak máte dieťa, ktoré nevyniká svojou rýchlosťou, výškou, silou či obratnosťou, ktoré iné športy vyžadujú, golf môže byť ten pravý šport, v ktorom môže uspieť. Práve na golfovom ihrisku si môže uvedomiť, že to, že je dieťa menšie alebo že sa nevie v kolektíve ľahko presadiť, nie je pri golfe problém. 

 

Golf je šport, ktorý môže hrať takmer každý. / Foto: Pexels

 

Golf je dobrá fyzická aktivita

Môže sa zdať, že pri golfe je aktivity málo, ale nie je to celkom tak. Kráčanie od jamky k jamke niekoľko hodín s ťažkým bagom s palicami na chrbte nie je zanedbateľná záťaž. Pomáha deťom budovať silu a tiež svalstvo. Švihanie golfovou palicou a údery do loptičky si zase vyžadujú silnú koordináciu aj tých najmenších pohybov. Pre malé deti  môže byť trénovanie techniky na začiatku náročné, ale ak vytrvajú, môžu dosiahnuť krásne výsledky a znásobiť svoju radosť z hry. Tréning golfu navyše pomáha zlepšovať koordináciu oko-ruka, čo môžu oceniť aj pri iných športových aktivitách. 

 

Golf je bezpečnejší ako väčšina iných športov

Ak porovnáme golf s futbalom, tenisom, hokejom či lyžovaním, golf je omnoho bezpečnejšou voľbou športovania. Žiadne zlomeniny tu bežne nehrozia. Úrazy, ktoré sa výnimočne stávajú môžu byť spôsobené napríklad zlou technikou švihu a kontaktu palice so zemou či nesprávnym nadmerným zaťažovaním niektorej časti tela. Pri tom vám ale pomôžu skúsení tréneri, ktorí vás naučia, ako má správne vyzerať golfový úder s jednotlivými palicami.

 

Golf prináša nové priateľstvá a zlepšuje vzťahy

Hranie golfu deťom do života vnesie nových priateľov, prípadne upevní existujúce vzťahy s tými starými, pokiaľ sa tiež venujú tomuto športu. Ak hráte golf ako rodina, môžete sa tešiť na pekné chvíle, ktoré spolu prežijete. Pokiaľ si dieťa tento šport vezme až do dospelosti, môže z neho ťažiť aj v práci, pretože mnohé firmy organizujú golfové turnaje, kde rozvíjajú vzťahy so svojimi klientmi alebo medzi zamestnancami. 

 

Čas strávený pri golfe je príjemnou rodinnou aktivitou, na ktorú budú mať neskôr vaše deti pekné spomienky. / Foto: Pexels

 

Golf je celoživotný šport

Hrávať golf môžete naozaj do vysokého veku. Nie je nič nezvyčajné, že pri hre stretnete aj nadšenca, ktorý má cez osemdesiat rokov. Vtedy si obzvlášť uvedomíte, akú veľkú hodnotu má pre ľudí tento šport. Stále sa nachádzajú v komunite rôznych ľudí, s ktorými komunikujú a netrpia osamelosťou, dokážu byť fyzicky aktívni niekoľko hodín a spomaliť tak degeneráciu svalstva. Je to jednoducho zdravý životný štýl, ktorý prospeje každému.

 

Golf rozvíja vo významnej miere aj osobnosť a potrebné životné zručnosti.

 

Aktuálne môžete vaše deti prihlásiť do golfového tábora v golfovom klube Pegas v Lozorne. Viac sa dozviete aj TU alebo priamo na stránke klubu.

 

Golf učí zodpovednosti a sebadisciplíne

Golf má veľa prísnych pravidiel, ktoré sa musí každý časom naučiť. Deťom sa predstavia postupne, pomalším tempom, aby ich dokázali vzhľadom na ich vek pochopiť a používať. Osvojenie týchto pravidiel učí deti sebadisciplíne a dodržiavaniu týchto pravidiel na ihrisku, ale aj mimo neho, napríklad doma alebo v škole. Deti sa učia aj zodpovednosti za svoje golfové vybavenie, dochvíľnosti pri príchodoch včas na tréningy alebo hru.  

 

Golf učí deti čestnosti

Samotná povaha hry umožňuje podvádzať, napríklad hráč by si mohol loptičku posunúť bezdôvodne na kvalitnejšiu trávu, aby sa mu podaril lepší úder, alebo nahlásiť menej úderov na jamku, ako v skutočnosti zahral. Deti sa ale rýchlo učia hodnotám ako je čestnosť a robia to, čo je správne. Ak si tento postoj prenesú aj do súkromného či neskôr pracovného života, je to pre nich len veľké plus.

 

Golf učí kontrole emócií

Pre deti, ale aj mnohých dospelých, môže byť náročné ovládať svoj temperament, keď sa im nepodarí dobrý úder alebo loptička prebehne na greene okolo jamky namiesto toho, aby do nej spadla. Čím častejšie ale deti hrajú golf, tým viac sa učia mať tieto svoje emócie pod kontrolou a smerujú radšej svoju energiu do sústredenejších úderov a lepšej hry.

 

Golf učí trpezlivosti a vytrvalosti

To, že na golfových ihriskách nájdete aj ľudí, ktorí nepôsobia ako atléti, majú kilá navyše, či vysoký vek, môže mnohých ľudí privádzať k záveru, že golf je ľahký šport. Každý, kto niekedy chytil do rúk golfové palice však vie, že to nie je pravda. Hoci je jeho myšlienka – dostať loptičku do jamky – jednoduchá, osvojenie správnej techniky hry si vyžaduje nesmierne veľa času a tréningu. Aj vďaka tomu golf učí deti trpezlivosti a vytrvalosti. 

 

Golf učí deti spoznať ticho

Schopnosť stíšiť sa a ponoriť sa do ticha je z mnohých pohľadov pre nás v živote nevyhnutné. A ak sa to nenaučíme, skôr či neskôr nás to dobehne. Introvertné deti dokážu byť ticho jednoduchšie. Čo ale tie extrovertné, večne uštebotané? Pre nich nie je čas na stíšenie taký prirodzený, preto sa mu potrebujú vedome učiť. Golf je na to ideálnou príležitosťou. Pri golfe musíte byť v tichu a sústredení, keď potrebujete odohrať svoj úder, ale rovnako bez slov musíte byť  aj vo chvíli, keď hrá svoj úder váš spoluhráč. Aj pre benefit ticha a potreby zamerania svojich myšlienok len na túto jednu činnosť ho vyhľadáva mnoho mentálne vyťažených ľudí, napríklad manažérov, ktorí pri ňom dokážu dokonale vypnúť a zastaviť tok rôznych myšlienok. Golf vás prirodzene naučí byť tu a teraz, užívať si prítomnosť a plne sa sústrediť len na to, čo práve robíte.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku