Zdravá strava zlepšuje čítanie u detí

Zdravá strava podľa vedcov vplýva na lepšie čítanie u detí
Zdravá strava podľa vedcov vplýva na lepšie čítanie u detí / Foto: Pixabay

Zdravé stravovanie v prvých troch rokoch školskej dochádzky súvisí s lepšími zručnosťami pri čítaní, ukázala nedávna fínska štúdia. Bola zverejnená v časopise European Journal of Nutrition, pričom pozostáva z dvoch častí - Fyzická aktivita a strava u detí, ktorá bola vedená na Univerzite východného Fínska a druhá časť vykonaná na Jyväskylä univerzite má názov Prvé kroky.

 

Výskumu sa zúčastnilo 161 detí vo veku 6 až 8 rokov. Sledované boli od prvého roka školskej dochádzky až do tretieho. Kvalita ich stravovania bola analyzovaná pomocou informácii v denníkoch a ich akademické výsledky použitím štandardizovaných testov. Čím sa ich diéta približovala ku odporúčaniam fínskej výživy, tým bola považovaná za zdravšiu.

Štúdia ukázala, že deti, ktorých strava bola bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, ryby , nenasýtené mastné kyseliny a produkty s nízkym obsahom cukru, dosiahli lepšie výsledky v teste čítania ako ich rovesníci s menej kvalitnou stravou.

Takisto bolo dokázané, že pozitívne prepojenie medzi kvalitou stravy a schopnosťou čítať v druhom a treťom ročníku bolo nezávislé od kvality čítania v prvom ročníku. Tieto výsledky naznačujú, že deti so zdravšou diétou sa zlepšia od prvého ročníka do druhého až tretieho viac ako ich rovesníci s nižšou kvalitou stravy.

„Iným významným poznatkom je, že prepojenie zdravej stravy so šikovnosťou v čítaní je nezávislé od množstva ďalších faktorov ako je socioekonomický status, fyzická aktivita, telesná nadváha a fyzická kondícia.“, hovorí výskumník Eero Haapala, PhD, pôsobiaci na Jyväskylä univerzite a Univerzite východného Fínska.

Rodičia, školy, vláda a rôzne spoločnosti môžu jednoducho zlepšiť dostupnosť zdravých jedál. Zdá sa, že zdravá výživa je dôležitým faktorom pri podpore učenia a akademického vzdelávania u detí. Výberom zdravších možností pri každom jedle je možné zaviesť do života zdravú stravu a zvýšiť jej kvalitu. Úlohou rodičov a škôl je robiť zdravé jedlá pre ratolesti ľahšie prístupnými. Takisto vláda a firmy hrajú kľúčovú rolu v propagácii zdravších produktov.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Stravovanie
Zdieľať na facebooku