Nevzdávajte sa! odkazujú mladí ľudia, ktorí si prešli ťažkým osudom, v knihe od Dobrého anjela

Kniha Nevzdať sa je pre mladých ľudí a jej cieľom je reálnymi ťažkými príbehmi búrať bariéry.
Kniha Nevzdať sa je pre mladých ľudí a jej cieľom je reálnymi ťažkými príbehmi búrať bariéry. / Foto: Dobrý anjel

Ako sa dá tancovať bez nohy? Zabráni zmrazovanie hlavy vypadávaniu vlasov? Tajiť pred frajerkou diagnózu? Ako vyzerá šikana? A ako, keď vás priatelia nosia na rukách? Kde nabrať silu a nevzdať sa?


Po úspechu knihy O Bezvláske vydáva Dobrý anjel druhú knihu, ktorá má búrať bariéry. Kniha NEVZDAŤ SA je určená mladým ľuďom, ale môže obohatiť každého. Obsahuje silné výpovede tínedžerov a študentov, ktorí si v najkrajšej etape ľudského života prešli najťažšou skúškou: liečbou rakoviny, šikanou kvôli hendikepu či amputáciou. Dnes sú vďaka tejto skúsenosti silnejšími a odvážnejšími a chcú sa o túto chuť nevzdávať sa  podeliť aj s ostatnými.

 

„Návrat do školy po každej operácii bol ťažší a ťažší. Hádzanie desiatej na zem, posmešky a počul som aj: „Aby si na tom operačnom stole umrel.“ A keď som ich prianie nenapĺňal, chceli ma zhodiť zo schodov. Do školy som vstupoval s pocitmi bezmocnosti a strachu. Domov som prichádzal s plačom a modrinami. Dennodenne som trávil čas opustený v strede triedy.“ (Viktor práve nastúpil na vysokú školu. Trpí silnou formou detskej mozgovej obrny.)

 


Najradšej chodievam dýchať úľový vzduch. Je to zdravé. Sedím medzi včelami a dívam sa, ako pracujú. Je to nádhera. Malé, pracovité, zohrané. Myslím, že nielen v každej pľúcnej ordinácii, ale aj u každého psychiatra by mohli byť úle.“ (Kika má sedemnásť rokov a diagnózu cystickú fibrózu)


„Dievča, ktoré bolo so mnou na izbe, plakalo. Vedľa sedeli jej otec a mama. Nechcela som načúvať ich rozhovor, ale nedalo sa to nepočuť. A bolo mi jej aj ľúto. Naozaj veľmi plakala. Ale ktoré dievča by neplakalo, keď mu rodičia povedia, že mu vypadajú vlasy, mihalnice a obočie? A tak som sa to dozvedela. A plakala som potichu s ňou. Lebo som vedela, že to asi čaká aj mňa. A tak aj bolo.“

( Veronika má sedemnásť rokov a úspešne prešla onkologickou liečbou )


„Myslím, že som spôsobila celkom poprask, keď som na bežcov kričala: „Utekaj za mňaaa! Ja nemôžem!“ Jedna vec ma ale mrzí. Mali by ste všetci vedieť, že nie som na hlavu. Ľudia si často myslia, že ak je človek na vozíku, musí byť aj mentálne postihnutý. Ale to vôbec nie je tak. Tie naše hlavy fungujú výborne.“ (Kika má svalovú dystrofiu, nastúpila na vysokú školu a najradšej zo všetkého chodí na koncerty.)

Kniha obsahuje aj komentáre známych osobností: Milana Lasicu, Goga, Lujzy, DJ EKG, Juraja Benetina a ďalších, autentické fotografie, citáty a rozhovor s raperom a stand-up komikom Bekimom.

 

Každý, kto si knihu kúpi na www.dobryanjel.sk pomôže obdarovať touto knihou aj mladých ľudí v Systéme Dobrý anjel.

„Táto kniha spojila veľké množstvo ľudí, známych a neznámych. Jej cieľom je dodať silu mladým, ktorí bojujú s nejakým problémom a zdravých ľudí naučiť lepšie pochopiť ich a možno aj svoje životy,“ Povedala Ľudmila Kolesárová, marketingová manažérka Dobrého anjela.

 

Foto: Dobrý Anjel

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Knihy
Zdieľať na facebooku