Prešovská detská univerzita vstupuje do svojho desiateho ročníka

Prešovská detská univerzita vstupuje do svojho desiateho ročníka
Prešovská detská univerzita vstupuje do svojho desiateho ročníka / Foto: Big Stock

Prešov 7. júla (TASR) – Tvorivý prázdninový týždeň pripravila pre deti Prešovská detská univerzita (PDU), ktorá v pondelok 10. júla otvára desiaty ročník prázdninového vzdelávania pod názvom PDU RETRO. Malých vysokoškolákov čaká program, ktorý organizátori zostavili z najlepších prednášok, seminárov a tvorivých dielní z predošlých ročníkov. Študijný pobyt na Prešovskej univerzite začnú študenti slávnostnou imatrikuláciou. Informovala o tom hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) Anna Polačková.
PDU bude navštevovať v jej jubilejnom ročníku 195 detí vo veku od sedem do 15 rokov. Rozdelili ich na bakalárčekov a magisterčekov. „Budú to opäť zaujímavé prednášky, semináre, tvorivé dielne či exkurzie, v rámci ktorých sa deti stretnú s témami, ako sú VýLET do poznania, Premeny umenia, Poklady prírody, In MEDIAs res, Vykopávky, V zdravom tele dobrod(r)uh či Kolobeh, obeh, beh. Deti sa potúlajú nočnou oblohou, priblížia sa k hviezdam, vykopú pravekú keramiku a vyryžujú zlato,“ popísala program detskej univerzity garantka projektu Zuzana Stanislavová.
Malí študenti sa môžu tešiť aj na poznávacie aktivity, dozvedia sa, ako sa varila soľ, skúsia paličkovanie solivarskej čipky, maľovanie medovníkov, upletú si košíky, dozvedia sa niečo zaujímavé o psoch. Pred katedru sa postavia renomovaní vysokoškolskí pedagógovia aj známe osobnosti z vedy, kultúry a médií. „Špecifikom študijného programu PDU je aj v tom, že na prednášky vždy nadväzujú semináre - tvorivé dielne. Prednášky malí vysokoškoláci absolvujú spoločne, pracovné dielne prebehnú v študijných skupinách, ktoré organizačne zabezpečujú študenti pedagogickej fakulty, doplnila Andrea Mitrová, hlavná koordinátorka PDU.
Študenti na imatrikulácii dostanú špeciálne indexy, do ktorých si zapíšu ponúknutý študijný program, získajú šiltovky a tričká s logom univerzity. Na záver svojho pobytu deti vypracujú absolventskú prácu a na slávnostnej promócii za účasti rodičov si prevezmú diplom s udelením titulu bakalárček, resp. magisterček. Promócia bude sprevádzaná vernisážou detských umeleckých prác vytvorených počas celého univerzitného týždňa.
PDU zabezpečuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania PU spolu s Kabinetom výskumu detskej reči a kultúry Pedagogickej fakulty v spolupráci s ostatnými fakultami PU. Za deväť rokov ju absolvovalo 810 magisterčekov a 840 bakalárčekov – spolu má 1650 absolventov.

Čítajte viac o téme: Detská univerzita
Zdieľať na facebooku