Chcete vychovať úspešné a finančne nezávislé deti? Týmto 7 chybám by ste sa mali vyhnúť!

  Foto: Bigstock

Rodičia sa snažia pre deti robiť prirodzene to najlepšie. Vo finančnej oblasti sa to mnohým ale nedarí. Experti preto pomenovali 7 najčastejších chýb, ktoré rodičia robia pri výchove detí a sťažujú tak ich cestu k budúcemu úspechu. 

 

Je úplne bežné, že v istom veku sa ľudia ohliadnu a zistia, že už chceli mať lukratívnejšie bývanie, lepšie platenú prácu a na účte viac peňazí. Namiesto toho zápasia s tým, aby dokázali zaplatiť bežné účty a prežili z mesiaca na mesiac. „Prístup rodičov k financiám ovplyvňuje aj budúce správanie detí a ich finančný úspech, preto by mali veľmi dôsledne myslieť na to, aké vzorce správania deti učia a v čom ich podporujú,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. 

Sú chyby, ktoré sa v rodinách často opakujú a pri osvojovaní zodpovedného finančného správania deťom sťažujú cestu za ich vlastným finančným úspechom. Ako sa im vyhnúť? Začnite tým, že sa vyhnete týmto siedmym chybám.

 

1. Chyba: Neučíte deti, že potreby a túžby nie sú to isté

Deti by tento rozdiel mali poznať čo najskôr. Vo svete sú milióny vecí, po ktorých môžeme túžiť, no nie všetky si môžeme dovoliť. Veľké zľavy v obchodoch, lákavé agresívne reklamy na internete často vedú k impulzívnym nákupom vecí, ktoré vôbec nepotrebujeme, len aby sme si urobili chvíľkovú radosť. Neraz nám ich nákup pocity šťastia vôbec neprinesie a navyše náš účet na konci mesiaca zíva prázdnotou. Takéto správanie neučí deti zodpovednému míňaniu peňazí. 

Ako to napraviť: Učte deti skôr, ako peniaze minú, klásť si správne otázky a čakať

„Naozaj to potrebujem? Nemám niečo veľmi podobné už doma? Urobí mi to určite radosť?“ Aj tieto otázky je potrebné zahrnúť do vzorcov správania dospelým i deťom. Deti tiež môžete naučiť odďaľovať nákupy nových hračiek a nekúpiť ich hneď, len čo ich objavia na pultoch hračkárstiev. Aj pár dní vynikajúco ukáže, či dieťa po niečom naozaj veľmi túži, alebo išlo o rýchle vzplanutie a na druhý deň si už na danú hračku ani nespomenie.

 

2. Chyba: Dávate deťom peniaze na požiadanie

V žiadnom reálnom dospeláckom svete to nefunguje tak, že si môžeme prísť po peniaze vždy, keď sa nám minú. Ak si neurčíme primerané limity, deti môžu nadobudnúť predstavu, že peňazí má každý koľko chce a vždy sú nám na dosah. 

Ako to napraviť: Stanovte deťom pevné vreckové

Ideálnym nástrojom, ako deti naučiť nakladať s peniazmi, je vreckové. Nielenže ľahšie pochopia, že na rovnakom princípe fungujete so svojou výplatou aj vy, ale na vlastnej koži pocítia, aké je to náročné. Nech už sa rozhodnete dávať deťom peniaze týždenne alebo mesačne, mali by ste dodržať dohodnuté limity a nedávať im viac, keď svoje vreckové minú. 

Minimálne vreckové môžete začať dávať už deťom v predškolskom veku. Pri nich je ideálne používať hotovosť, lebo malé deti si potrebujú veci ohmatať a vidieť ich. Pri starších deťoch, ktoré nastúpia na základnú školu, už môžete siahnuť aj po detskom účte v banke, na ktorý budete posielať dohodnutú sumu. Dieťa dostane platobnú kartu a môže s ňou platiť v obchodoch rovnako ako vy.

„Space účet Junior navyše poskytuje rodičom výhodu, že majú stály prehľad, na čo ich deti peniaze míňajú a dokážu s nimi o týchto výdavkoch hovoriť,“ vysvetľuje Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

 

 

3. Chyba: Neučíte deti šetriť

Mnoho detí funguje tak, že len čo peniaze dostanú, ihneď ich minú. Nepoznajú princípy odkladania financií na svoje sny ani na horšie časy, a pritom je to kľúčová zručnosť. 

Ako to napraviť: Učte ich odkladať 20 % 

Sporenie je najdôležitejší finančný zvyk, aký si potrebujeme v živote osvojiť. M. Cesnaková preto odporúča začať s deťmi sporiť čo najskôr, dokonca už aj s batoľatami môžete hádzať mince do malého prasiatka. Ideálne, ak si vždy odložia 20 % z peňazí, ktoré dostanú.

Vynikajúco sa osvedčilo v rodinách odkladanie peňazí do troch pohárikov s názvami – darujem, miniemsporím. Deti z nich majú radosť a je to jednoduchý nástroj k tomu, aby si osvojili už v detskom veku nastavovanie krátkodobých či dlhodobých cieľov a mysleli pritom aj na pomáhanie druhým.

 

4. Chyba: Požičiavate deťom peniaze a netrváte na ich vrátení

Môže sa stať, že vo výnimočných prípadoch potrebujeme peniaze skôr, ako ich dokážeme zo svojich príjmov usporiť. Rovnako to môžu mať aj deti, kedy sa napríklad drahé kopačky na futbal zničia skôr, ako si môže malý futbalista dovoliť svoje vysnívané nové, ktoré v reklamách nosia jeho futbalové idoly. Čo v takomto prípade? Nechať dieťa prestať hrať futbal? Kúpiť mu také, ktoré si nechce v obchode ani vyskúšať? Väčšina rodičov sa rozhodne dieťaťu požičať, no problém je, že požičané nečakajú späť.

Ako to napraviť: Vytvorte si splátkový kalendár

Ak siahnete po riešení situácie požičaním, mali by ste sa vopred dohodnúť, ako vám dieťa bude peniaze splácať. Môžete si vytvoriť splátkový kalendár a vždy mu z vreckového odrátate drobnú sumu. Takto ideálne pocíti, ako peniaze v rozpočte chýbajú. 

 

5. Chyba: Hľadanie lacnejších riešení je strata času

Bez ohľadu na to, či ide o naplnenie potreby alebo túžby, zvyčajne existuje alternatíva, ako nakúpiť za nižšiu cenu. Napriek tomu mnoho rodičov nevedie deti k tomu, aby tieto alternatívy vedome hľadali, hoci to ich schopnosti umožňujú. 

Ako to napraviť: Učte deti vždy hľadať výhodnejšie možnosti

Skôr, ako niečo kúpime, mali by sme pátrať po tom, či neexistujú lacnejšie riešenia. Nerobiť to poza chrbát dieťaťa, ale zapojiť ho do tejto aktivity. Mnohí tínedžeri pošlú rodičom len link z eshopu, čo by si radi kúpili, ale samotné hľadanie výhodnejšieho nákupu už nechávajú na rodičoch. Upozorňujte deti, že ak budú pristupovať ku všetkým nákupom automaticky tak, že budú hľadať výhodnejšie ponuky, pravidelne si dokážu usporiť značnú časť financií.

 

6. Chyba: Čakáte, kým deti podrastú, aby ste s nimi hovorili o peniazoch

Téma peňazí by vo vašich rodinách nemala byť tabu ani pri malých deťoch. Štúdia Cambridgskej univerzity ukázala, že finančné návyky detí sa spravidla nastavujú do siedmich rokov. Ignorovanie rozhovorov o peniazoch v predškolskom veku je teda jednoznačne na škodu. 

Ako to napraviť: O peniazoch hovorte s deťmi otvorene už v predškolskom veku

Je dôležité, aby deti pochopili čo najskôr, že peniaze neležia na ulici a rodičia ich dostávajú len za svoju každodennú prácu. Podľa vedcov, už deti vo veku 3 rokov dokážu pochopiť základné finančné koncepty, ako je oddialenie uspokojenia či robenie rozhodnutí, tvrdí výskum Wisconsinskej univerzity.

 

7. Chyba: Vysielate signál, že vaša finančná situácia je nemenná

Rodiny, ktoré majú obmedzený rozpočet, často hovoria o tom, ako si niečo nemôžu dovoliť, namiesto toho, aby hľadali riešenia, ako by to mohli zmeniť. Aj takýto pohľad prenášajú rodičia na deti a tie môžu žiť v predstave, že tiež budú žiť v rovnako limitujúcom finančnom rozpočte a nedokážu z neho nikdy vybočiť.

Ako to napraviť: Učte deti, že finančná situácia sa môže zmeniť k lepšiemu, ale i k horšiemu

„Deti by sme mali postupne učiť, že peniaze možno zhodnocovať rôznymi spôsobmi. Ak im my sami dokonale nerozumieme, môžeme vyhľadať napríklad odborníkov v banke,  ktorí nám s narábaním s peniazmi pomôžu,“ dopĺňa Cesnaková zo sporiteľne Je dobré chápať svoje limity, ale aj to, že stále môžeme finančne rásť, hoci si budeme mesačne odkladať aj malé sumy. 

 

Dostať takéto životné lekcie od rodičov má pre deti obrovskú cenu. Pripravuje ich to včas na bezproblémový a nezávislý finančný život bez nich. A pre rodičov nie je nič lepšie, ako vidieť šťastné deti, ktoré nemusia zápasiť s bežnými účtami.


Článok vznikol v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku