Aj v ľudskom mozgu existuje tlačidlo DELETE, začnite používať

Dôležitejšou schopnosťou než učiť sa, je pre ľudí schopnosť zabúdať.
Dôležitejšou schopnosťou než učiť sa, je pre ľudí schopnosť zabúdať. / Foto: Bigstock

Mnohí z nás dennodenne trávia veľa času používaním počítačov či notebookov. Preto nie je ničím zvláštnym, ak ste sa určite stretli s tlačidlo DELETE. Najnovšie výskumy dokazujú, že podobné tlačidlo je ukryté aj v ľudskom mozgu, len je potrebné sa ho naučiť používať.


Mozog je orgán v ľudskom tele, ktorý nás svojou stavbou a funkciou dokáže fascinovať. Aby sme prostredníctvom mozgu dokázali prijímať nové informácie a nadobúdať poznatky, tento orgán pre nás vytvára priestor vytvorením nových a silnejších prepojení medzi jednotlivými neurónmi. Celkovo náš nervový systém obsahuje obrovské množstvo neurónov, pričom samotný mozog ich má od 20 až do 100 miliárd. Neuróny sú živými bunkami, ktoré sa snažia čo najefektívnejšie spracovať prenos informácií, a preto sú aj základom veľmi veľkej a komplikovanej štruktúry mozgu.

Každý z vás sa už určite stretol s citátom „opakovanie je matkou múdrosti“. Hovorí sa tak práve preto, že čím viac svoje neuróny využívame, tým sú silnejšie. Pochopiť sa to dá jednoducho napríklad aj na hraní hudobného nástroja. Čím viac budete skúšať a cvičiť hru na gitaru, čím častejšie si budete čítať vašu obľúbenú báseň, tým viac posilňujete prepojenie medzi neurónmi a dané remeslo či aktivita sa pre vás stáva jednoduchšou a vy zdatnejší. Hovorí sa, že ľudská pamäť je nevyčerpateľná, ide však o mýtus.  Informácie či spomienky náš mozog udrží len istý čas, pretože pamätať si všetko určite nie je možné.  Vedci prišli na nový fakt súvisiaci práve s touto informáciou, teda, že ešte dôležitejšou schopnosťou než učiť sa, je schopnosť zabúdať.

 

Dôležitejšie je zabúdanie

Hovorí sa tomu synaptické prerezávanie, teda odbúravanie starých spojení medzi neurónmi. Toto prerezávanie spočíva v odstránení nadmernej koncentrácie zbytočných nervových spojov a vedie k skvalitneniu organizácie neurónov. Predstavte si že vás mozog je záhrada, v ktorej pestujete rôzne ovocie, zeleninu či kvety, akurát namiesto týchto plodín pestujete spojenia medzi neurónmi. Týmito spojeniami putujú aj hormóny ako dopamín alebo serotonín, ktoré sú pre vaše telo potrebné. V úlohe záhradníka vašej mysle stoja gliové  bunky. Ich úloha spočíva v urýchľovaní signálov prechádzajúcich medzi jednotlivými neurónmi. Nie všetky gliové bunky však stoja v tejto pozícii. Za takzvaných čističov vašej záhrady, teda vášho mozgu, sa pokladajú mikrogliové bunky. Tie zaobstarávajú práve odstraňovanie odpadu zo záhrady, hubenie nepriaznivých škodcov či hrabanie suchej trávy alebo lístia. Teda očisťujú synaptické spojenia.

 

Spojenia je nutné očistiť

Pýtate sa, že ako vedia tieto bunky, ktoré spojenia v mozgu treba očistiť? Tie synaptické spojenia, ktoré náš mozog využíva čo najmenej, alebo teda minimálne, sú označované proteínom C1q. Ak mikrogliové bunky spozorujú, že sa na synapse vyskytne práve tento proteín, naviažu sa na vzniknutý proteín a synaptické spojenie zničia, čím mozog očistia. Týmto spôsobom sa vytvára v mozgu priestor pre nové, silnejšie spojenia, ktoré človek využíva na prijímanie iných potrebných informácii.

 

Sami rozhodujete o tom, čo vám v mozgu ostane a čo sa vymaže

Z mozgu nám vymiznú tie informácie, ktoré nepoužívame. Teda, ak sa budete venovať študovaniu svojho obľúbeného seriálu a zanedbáte štúdium vášho súčasného projektu napríklad v škole či práci, hádajte, ktoré spojenia sa vám v mozgu posilnia a ktoré budú vymazané? Logickým vyústením nového vedeckého zistenia teda je, že nie je jedno na čo myslíte. Venujte svoju energiu veciam, v ktorých chcete byť dobrým a chcete v nich vynikať. Tým veciam a aktivitám, ktoré sú pre vás potrebné, a v ktorých vidíte svoje uplatnenie i v budúcnosti.  Nie je to tak jednoduché, ako sa zdá na prvý pohľad, pretože nevieme ovplyvniť s čím sa v priebehu dňa stretneme. Na druhej strane ale vieme ovplyvniť to, aký dopad to na nás bude mať. Konkrétne si môžeme vybrať, čo na nás bude vplývať najviac a budovať si nové synaptické prepojenia.

 

Pre získavanie nových informácií je potrebný spánok

Na odbúranie týchto nepotrebných spojení je najvhodnejšie obdobie spánku. Od spánku závisí celý tento proces. Občas sa človek ocitne v momente, kedy má pocit, že jeho mozog je plný. Snaží sa načítavať informácie, učí sa, ale jednoducho mu to nejde do hlavy. Nie jeden študent sa s tým stretol. Venujete celý deň príprave na skúšku a ste odhodlaní pokračovať vo vzdelávaní aj v noci. Zrazu sa ocitnete v situácií, kedy váš mozog odmieta prijať informácie, hoci vy chcete. Váš mozog si síce vytvára nové spojenia, tie sú však v danej chvíli neefektívne.

Mozog jednoducho potrebuje odstrániť nepotrebné informácie, aby ich mohol nahradiť, a to sa deje práve počas spánku. Vtedy sa bunky v mozgu zmršťujú o 60 % a tým vytvárajú priestor pre bunky, ktoré odstraňujú nevyužívané spojenia. Aj preto sa po výdatnom spánku cítite schopní jasnejšie a rýchlejšie myslieť. Dokonca ak cez deň zavriete na desať či dvadsať minút oči, dávate nepotrebným synaptickým spojeniam šancu na ich zmiznutie, a teda sa preberáte s jasnou mysľou pripravenou na vytváranie nových spojení.

 

Pokúsiť sa odolávať negatívnym myšlienkam a veciam, ktoré nám škodia je čiastočná cesta k úspechu. Ak chcete vo svojej hlave použiť tlačidlo DELETE, jednoducho nemyslite na veci, ktoré chcete vymazať. Ak sa aj k tomu svojou mysľou vrátite, zamerajte svoju pozornosť iným smerom a uvidíte, že časom budú veci vo vašej hlave zrecyklované správnym spôsobom.

Martina Púpavová

 


Zdroj: themindsjournal.comneuron-ai.tuke.sk
Čítajte viac o téme: Mozog
Zdieľať na facebooku