Dlhodobý stres vás ničí. Snažte sa ho odbúravať

  Foto: Bigstock

Ak sú ľudia často vystavovaní chronickému stresu, začne sa to negatívne prejavovať na ich fyzickom a duševnom zdraví. Telo človeka nie je prispôsobené na to, aby odolávalo príliš veľkému a dlhotrvajúcemu stresu. Príčiny stresu sú rôzne. Niektorých trápi zdravie, iných zase peniaze, vzťahy, pracovné vyťaženie alebo škola.  Viacerí študenti ťažko zvládajú obdobie skúšok i štátnic.

 

Stres pochádza z mnohých zdrojov a u každého jedinca je to individuálne. Preto je ťažké nájsť si čas pre odpočinok a úplne vypnutie vašej mysle. Práve toto je dôvod, prečo je stres jedným z najväčších zdravotných problémov, akým ľudia v súčasnosti čelia.

Chronický stres zvyšuje riziko vzniku zdravotných problémov, vrátane obezity, cukrovky, srdcových ochorení, rakoviny a oslabenie imunity. Tiež ovplyvňuje aj duševné zdravie jedinca, ktoré sa prejavuje ako poruchy nálad, úzkosť a depresie. Americká psychologická asociácia uvádza, že až u 66% ľudí spôsobuje stres fyzické príznaky a u 63% ľudí psychické príznaky.

 

Súvislosť medzi stresom a duševným zdravím

Hoci mnoho štúdií preukázalo súvislosti medzi stresom a psychickými problémami, dôvod tejto súvislosti bol doposiaľ nejasný. Nedávny výskum, ktorý sa uskutočnil na univerzite v Kalifornii a v Berkeley, zistil nové informácie, prečo je stres taký škodlivý pre psychiku človeka.

 

Výskumy pred tým uvádzali fyzické rozdiely v mozgoch ľudí so stresovými poruchami, akou je napríklad posttraumatická stresová porucha, a tými, ktorí poruchy nemajú. Jedným z hlavných rozdielov bol pomer mozgovej bielej hmoty. Ľudia trpiaci chronickým stresom majú v niektorých oblastiach väčšiu bielu hmotu. Známe  však je, že u pacientov s duševnými poruchami zapríčinenými stresom je vyššia hodnota šedej hmoty. Tá sa skladá z dvoch typov buniek. Prvé sú neuróny, ktoré spracúvajú a uchovávajú informácie, druhé sú gliové bunky, ktoré podporujú neuróny. Biela hmota sa skladá z axónov. ktoré tvoria sieť vlákien prepojenia neurónov. Biela sa nazýva preto, pretože sú tu biele tukové plášte, ktoré izolujú nervy a zrýchľujú prenos signálov medzi bunkami. Pre túto skutočnosť vedci zisťujú, ktoré bunky produkujú myelín v mozgu, aby objasnili prepojenie medzi stresom a podielom šedej a bielej hmoty v mozgu.

 

Ak si sami uvedomujete, že práve zažívate stresové obdobie v škole, v práci a v živote, skúste vyskúšať týchto zopár vecí, ktoré vám pomôžu uvoľniť napäté obdobie.

 

Hýbte sa

Najlepší spôsob ako spáliť stresové hormóny bez toho, aby ste museli zmeniť svoje myslenie je pohyb a pot. Beh, tanec, skákanie, jazdenie, plávanie i cvičenie je niečo živé a energické, čo zaberie. Ak sami sebe odpovedáte, že na to nemáte čas, skúste stráviť menej času na internete alebo pri televízore a venujte ich svojmu zdraviu.

 

Dýchajte

Väčšina z nás dýcha plytko a úzkostlivo. Hlboké, pomalé a plné nádychy vplývajú na resetovanie stresovej reakcie, pretože relaxačné nervy prechádzajú cez našu bránicu a sú aktivované s každým hlbokým nádychom. Urobte teraz 5 dlhých nádychov a sledujte, ako rozdielne sa budete cítiť.

 

Užite si kúpeľ

Pre tú lenivejšiu stránku každého z nás je zaručeným receptom aj teplá vaňa. Pridajte do kúpeľa morskú soľ, ktorej obsahom sú horčík a relaxačné minerály, pol šálky jedlej sódy a 10 kvapiek levanduľového oleja. K dokonalosti chýbate už iba vy a vašich 20 minút strávených vo vani plnej relaxu.

 

Spite

Nedostatok spánku zvyšuje stresové hormóny. Doprajte si aspoň 8 hodín spánku, bez ohľadu na to, čo vás na druhý deň čaká. Prioritou je spánok a uvidíte, že budete myslieť inak. Ak ste spali málo a váš deň vám to dovolí, zdriemnite si aj počas dňa.

 


Zdroj: psychcentral.com, drhyman.com
Čítajte viac o téme: Výskum, Stres
Zdieľať na facebooku