Prečo je nevhodné verejne a búrlivo oslavovať svoj rozvod?

Vidieť oslavy rozvodu svojich rodičov nie je to, čo by psychike detí v tomto období pomáhalo, práve naopak.
Vidieť oslavy rozvodu svojich rodičov nie je to, čo by psychike detí v tomto období pomáhalo, práve naopak. / Foto: Denise Truscello/WireImage

V poslednej dobe sa rozširuje trend oslavovať svoj rozvod a deliť sa o radosť z neho na sociálnych sieťach. Na jednej strane úsmevy, šampanské, bujará párty a na druhej naše deti. Je táto radostná chvíľa pozitívnou aj pre ne? Veď ony stále ľúbia a potrebujú toho druhého rodiča, cítia obrovskú bolesť z toho, že odchádza z ich každodenného života. Aká je z pohľadu dieťaťa ideálnejšia reakcia na rozvod mamy a otca?


Oslava rozvodu sa stala trendovou záležitosťou. Ľudia dokonca robia párty v podobnom štýle ako sa robia svadby- so zarezervovaným priestorom, hosťami, občerstvením i tortou. Iste, je to zásadný míľnik v osobnom živote, najmä ak znamená, že za sebou nechávate ťažké zážitky a nepríjemné skúsenosti a otvárate novú, čistú a sviežu kapitolu svojho života. V minulosti sme to robili väčšinou potichu a v súkromí, dnes sa rozvodom vystatujeme na sociálnych sieťach a táto udalosť sa stala nielen verejnou oslavou, ale aj príležitosťou na biznis. Preto sa do popredia dostáva zásadná otázka. Čo na to deti? Kamaráti, rodina, známi nás so širokými úsmevmi potľapkajú po ramene, no ako takúto oslavu vnímajú drobci?

 

Oslava môže u detí prehĺbiť smútok a neistotu

Deti sa dívajú na mamu a otca a vnímajú ich ako svoju prirodzenú súčasť. Keď však verejne svojho bývalého partnera ponižujeme, zosmiešňujeme a bujaro oslavujeme, že sme sa ho zbavili, len ťažko to deti nebudú brať osobne. Dokonca si môžu myslieť, že raz príde rad aj na nich a odmietneme ich tiež. Tieto pocity môžu mať deti aj bez oslavy rozvodu, no práve ňou naberajú na intenzite.

Deti by sme mali chrániť pred detailmi rozvodu, nepotrebujú vedieť do podrobností, prečo sa mama a tato rozišli. Preto ak robíme oslavu rozvodu, môžu si myslieť, že nech sa už v minulosti dialo čokoľvek, bolo to tak náročné a nepríjemné, že to, že sme dokázali prežiť, je pádnym dôvodom na oslavu. Aj pozvaní hostia môžu, nechtiac, pridať pár nevhodných informácií v nevinnom rozhovore s deťmi.

Deti ľúbia oboch svojich rodičov a potrebujú, aby ste im to dovolili, umožnili. Váš bývalý manžel alebo ex manželka je stále ich otcom, mamou a majú právo udržiavať a budovať si vzťah. Lenže verejnou oslavou môžete v nich podporiť nevraživosť, ktorú k druhému rodičovi môžu pociťovať. Je pre nich náročné prísť na to, ako oboch ľúbiť bez toho, aby sa jeden alebo druhý z nich neurazil a takáto situácia to len zbytočne sťažuje. Síce pre vás môže byť párty povolením posunúť sa ďalej, drobcov posúvate tiež, ale, žiaľ, do prostriedku, medzi vás dvoch. Deti potrebujú v ťažkých rozvodových a po rozvodových chvíľach vašu lásku, pochopenie, prijatie a upokojenie. Empatia sa nepreukazuje slovami, ale činmi. Mali by ste im ukázať, že ich chápete a rešpektujete to, čo cítia, bolesť, stratu, zmätok. Tieto pocity si potrebujú v sebe prejsť, pochopiť a prijať. A to dokážu najlepšie v súkromí. Možno máte pocit, že to vstrebali a spracovali a keď ste konečne podpísali rozvodové papiere, už o nič vážne nejde. Záleží síce na veku detí, ale pre ne môže konečná bodka vyplaviť na povrch pocity straty, samoty a opustenia.

Pre vás môže byť rozvod vytúženou slobodou, ale pre deti bolestnou skúsenosťou, i v prípade, že išlo o skutočne neakceptovateľné správanie vašej bývalej polovičky, napríklad kvôli závislosti alebo násiliu. Pre ne je to zmena, ktorá prišla a ony ju nežiadali. Môže im pripomínať iné zásadné zmeny, napríklad sťahovanie sa alebo zmenu školy. Deti potrebujú vedieť, že im rozumiete, chápete ich pocity a viete, čím prechádzajú. Problém je, že deti nie vždy dokážu vyjadriť a presne popísať, ako im je. Navyše, nie vždy sa chcú s nami o ne podeliť. To je ďalší dôvod, prečo nerobiť verejnú oslavu. Akýkoľvek rozchod je pre ne náročný, nezáleží na tom, či odchádzate od ich biologického rodiča alebo svojho druhého partnera, či bol v ich živote niekoľko rokov alebo mesiacov.

 

Foto: Bigstock

Namiesto oslavy pomoc deťom

Rozvod rodičov vždy ovplyvní deti, nezáleží na tom, koľko majú rokov, prípadne, či sú už dospelé. Je to zásadná zmena a životný okamih, ktorý zanecháva trvalé následky. Je však niekoľko spôsobov, ako situáciu deťom uľahčiť, aby dokázali prijať, čo sa deje a ich rany sa začali hojiť.

Vyjadrujte sa jasne a pravdivo. Možno budete mať pocit, že by ste deťom pomohli, ak by ste im situáciu uľahčili malým a milosrdným klamstvom. Lenže takto im len dávate nádej, že možno sa ešte všetko zmení, vy oľutujete svoje rozhodnutie. Z dlhodobého hľadiska len zdržiavate ich skutočné pocity, s ktorými sa aj tak raz budú musieť vyrovnať. Pokiaľ je šanca na to, že by ste sa s partnerom opäť k sebe vrátili, potom to deťom nehovorte až kým si nebudete obaja istí, že to tak skutočne bude. Obom stranám, vám i deťom, môžu pomôcť odborníci, aby ste dostali život po rozvode opäť pod kontrolu a mohli ďalej fungovať.

Rozprávajte sa s deťmi otvorene, nehovorte im každý detail, ale tému nestavajte tak, aby sa deti nemohli pýtať na to, čo ich zaujíma. Určite sa budú chcieť dozvedieť príčiny a či ste sa pokúsili vyriešiť situáciu najprv inak. Buďte úprimní, nehádžte vinu len na ex, neočierňujte ho/ju. Nerobte z detí svojich spojencov, aby ste ich podvedome nenútili vybrať si jedného rodiča, čo by skomplikovalo proces vyrovnávania sa s touto smutnou realitou.

Venujte deťom dostatočnú pozornosť. Ich svet je momentálne hore nohami. Nezáleží na tom, ako veľmi ste si vy vydýchli, ony videli vašu rodinu svojimi očami a z iného uhlu. Uvedomte si, že toto rozhodnutie ničí to, čo dieťa považovalo za obraz fungujúcej rodiny a necháva z neho len trosky. Zásadný krok na to, aby ste dokázali v budúcnosti vybudovať niečo nové, možno lepšie, je uvedomiť si, čo sa stalo. Sledujte, či dieťa nepotrebuje pomoc, napríklad v náhlej zmene jeho správania v škole, spánkovom režime, školských výsledkoch či stravovacích zvyklostiach. Nechajte ho, nech sa tiež díva na vás. Ako sa snažíte urobiť len jeden krok, za ním pomaly druhý a tak ďalej. Máte totiž zodpovednosť za to, ako sa dieťa vyrovná s rozvodom a musíte mu pri tom pomáhať. Bujará oslava znovu nadobudnutej slobody nie je to pravé orechové. Lebo práve takto môžete najrýchlejšie zabudnúť na to, že rozvod sa týka aj jeho. Namiesto úsmevov a otvárania šampanského sa skúste radšej pozrieť dolu, na svojich drobcov, ukážte im, že vidíte ich situáciu, viete, aké náročné to majú v tejto chvíli a že ste tu pre nich, aby ste im pomohli a podporili ich v každom ďalšom kroku.

Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku