Chcete zlepšiť čítanie vašich detí? Štvornohý kamarát dokáže zázraky!

Deti, ktoré majú problémy s čítaním, často túto aktivitu nenávidia, necítia sa pri čítaní dobre, vynikajúcim riešením sa ukázala prítomnosť psíka. Ten však nezlepší len akademické zručnosti dieťaťa, ale aj sociálne a emocionálne.
Deti, ktoré majú problémy s čítaním, často túto aktivitu nenávidia, necítia sa pri čítaní dobre, vynikajúcim riešením sa ukázala prítomnosť psíka. Ten však nezlepší len akademické zručnosti dieťaťa, ale aj sociálne a emocionálne. / Foto: Bigstock

Deti, ktoré majú problémy s čítaním, často túto aktivitu nenávidia, necítia sa pri čítaní dobre, obávajú sa posmechu rovesníkov, či večného opravovania a napomínania dospelých. Ako vhodné riešenie sa ukazuje pozvať k detskému čítaniu psíkov. Títo pokojne sedia a počúvajú príbehy, dokážu drobcov pozitívne naladiť a deťom sa čítanie začína páčiť, venujú sa mu častejšie, a tak sa postupne v ňom zdokonaľujú.


Medzinárodný program zameraný na pomoc deťom s čítaním stojí na zapojení a podpore chlpatých poslucháčov, ktorí neposudzujú a neodsudzujú, ale pokojne počúvajú detské príbehy. Tým, že psíkovia sedia pri deťoch, drobci sa zvyčajne upokoja, relaxujú, hladkajú svojich kamarátov a sústredia sa lepšie na čítanie. Odborníci tvrdia, že takýmto spôsobom sa zlepšuje schopnosť čítať u detí, posilňuje sa ich sebavedomie a čítanie si spájajú s príjemným zážitkom. Tým, že si deti užívajú čítanie inovatívnym spôsobom, chcú to robiť častejšie, vďaka čomu sa stále zlepšujú. Preto je dôležité, aby sa deťom čítanie páčilo a najmä, aby ich bavilo.

Takúto prax prevzala aj centrálna knižnica v Bellefonte, Pennsylvánii, v USA. Ich psík poslucháč, je škótsky terrier Faolin. Knižica Spanish River Library má dokonca štyroch takýto tútorov, ktorí si pravidelne prichádzajú vypočuť čítanie z detských úst. Keď sa zvedaví ľudia pýtajú, prečo deti čítajú psom, dôvodom je, že psík ich nebude opravovať a karhať za chyby. Aj rodičia priznávajú, že ak dieťa nechce čítať doma, pod ich dozorom, lebo sa bojí, že bude robiť chyby, pred štvornohým kamarátom tieto obavy miznú.

 

Foto: Centre County Library

Psy pomáhajú nielen s detským čítaním

Toto však nie je jediný spôsob, ako psíkovia pomáhajú deťom. Učia ich zodpovednosti a pomáhajú im rozvíjať sociálne a emocionálne zručnosti. K týmto záverom prišli už pred niekoľkými rokmi odborníci, ktorí porovnávali vývoj u detí vyrastajúcimi so štvornohými kamarátmi a detí bez nich. Navyše zistili, že čím pevnejší vzťah si deti so psami vytvoria, tým väčší pozitívny efekt ich prítomnosť má. Okrem toho majú v rámci rodiny oveľa vrúcnejší vzťah, lebo psík dokáže z domácnosti spraviť skutočný domov, kde sa deti cítia bezpečne a pohodlne. Deti na úprimnú bezpodmienečnú lásku domáceho miláčika reagujú úžasným spôsobom, vedia, že sa na neho môžu spoľahnúť za akýchkoľvek okolností. Podľa niektorých odborníkov si deti vyrastajúce so psom dokážu neskôr, vo vyššom veku, vybudovať hodnotnejšie vzťahy s okolím. Iste, aj iné domáce zvieratá majú svoj prínos, no výskum sa zvyčajne sústreďuje na psíkov, pretože mnohé plemená majú viaceré funkcie, využívame ich na terapiu či pomoc.

Táto spolupráca psov s deťmi má aj iný rozmer. Nie je neznámym faktom, že deti sú často vystavené útokom, či pohryznutiam od psov. Deti sú malé, nedokážu sa efektívne brániť, a preto sa stávajú ľahkou korisťou. Mnohým poraneniam by sa však dalo efektívne predísť, ak by bolo drobcom vysvetlené, ako k psíkom pristupovať. Tým, že sa naučia správať v prítomnosti zvieraťa, pochopia znaky, ktorými s nimi komunikuje, budú vedieť, že aj zvieratá majú svoje pocity a potreby, znížia riziko, že im zvieratko ublíži. Navyše sa deti priučia aj zodpovednosti za svoje činy, rešpektu voči iným a rozvíjajú aj svoju empatiu.

 

Čo všetko prítomnosť domácich zvierať u detí podporuje?

Ak dovolíte vášmu dieťaťu mať doma zvieratko, pomáhate mu v budovaní:

  • empatie;
  • sociálnych zručností;
  • vzťahov;
  • pochopenia druhého;
  • sebavedomia;
  • rodinného zázemia;
  • zodpovednosti;
  • schopnosti zvládať stres.
Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku