Deti dokážu meditáciou odbúravať stres. Ako ich môžete naučiť meditovať?

Meditácia pomôže deťom uvoľniť sa, relaxovať, zbaviť sa stresu a spojiť sa so svojím vnútorným ja.
Meditácia pomôže deťom uvoľniť sa, relaxovať, zbaviť sa stresu a spojiť sa so svojím vnútorným ja. / Zdroj: Bigstock

Hovorí sa, že dieťa dnes dostane za deň rovnaké množstvo stimulov, ako jeho prastarí rodičia za celý rok, keď boli ony deťmi. Áno, môže to byť za vlasy pritiahnuté zovšeobecnenie, ale možno nie je až tak ďaleko od pravdy. Meditácia pomôže deťom uvoľniť sa, relaxovať, zbaviť sa stresu a spojiť sa so svojím vnútorným ja. Deti ju môžu naučiť nielen odborníci, ale aj úplní začiatočníci, učitelia, rodičia, starí rodičia.


Naše deti vyrastajú v úplne inej dobe, než sme vyrastali my. Vďaka všadeprítomnej digitalizácii je ich svet rýchlejší a hlučnejší. Dnes sú bombardované zo všetkých strán informáciami, očakávaniami, výzvami, povinnosťami, dlhým pobytom v škôlkach či školách, čo výrazne vplýva na ich mentálne zdravie. Dnešné deti, bohužiaľ, viac trpia stresom, depresiami, úzkostnými stavmi a smútkom.

V odbornom časopise Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry bol publikovaný výskum, na základe ktorého bolo medzi rokmi 2003 a 2012 diagnostikovaných dva milióny detí s ADHD a polovici z nich bola naordinovaná medikamentózna liečba. Najhrozivejší bol však fakt, že išlo o deti diagnostikované ešte pred dosiahnutím šiestich rokov.

V Austrálii vedci dokázali, že symptómy detí s ADHD sa výrazne zlepšili po tom, čo sa naučili meditovať. Dokázali sa lepšie sústrediť, znížila sa ich hyperaktivita, zlepšili sa vzťahy s rodičmi, 50 % z detí, ktoré boli na liekoch ich užívanie znížili alebo úplne vysadili a symptómy sa im, pri pokračovaní v meditáciách, ďalej zlepšovali.

 

Prečo naučiť deti meditovať

Spánok, a najmä jeho nedostatok, je jedným z prvých varovných signálov, že niečo s dieťaťom nie je v poriadku. Deti, podobne ako dospelí, sú tak veľmi ovplyvnené každodenným stresom, že namiesto spánku ležia hodiny v postieľkach, neschopné vypnúť, ich myseľ je zahltená non stop bežiacimi myšlienkami. Obavy ich nútia zostať hore a nedovolia im v pohode sa uložiť a zaspať.

Vo všeobecnosti spia dnešné deti o hodinu menej, než to bolo pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Dôsledky nedostatku spánku sú zrejmé, najvýraznejšie je vyčerpanie, ktoré sa prejavuje hnevom, či neschopnosťou sústrediť sa. Takáto situácia nepridáva na pohode ani rodičom.

Najlepšia cesta, ako naučiť potomkov poradiť si v hektickej dobe je, urobiť tak vlastným príkladom. Ľudia nie sú uspôsobení na neustále preteky a nikdy nekončiaci beh. Boli sme stvorení, aby sme vykonali nejakú činnosť a potom si oddýchli, aby sme opäť nabrali energiu. Lenže časom sme akosi na tú druhú časť pozabudli. Niet sa čo čudovať, že aj rodičia majú problémy v noci zaspať.

Mali by sme využiť všetky možnosti, aby sme naučili deti vyrovnať sa s tým, čo od nich spoločnosť požaduje, aby sa dokázali zorientovať v množstve informácií, ktorým čelia a pomohli im opäť dobíjať baterky. Vývoj nedokážeme zastaviť, ani zmeniť spoločnosť. Čo však vieme a môžeme, je pomôcť deťom zorientovať sa v náhliacom sa svete, v ktorom vyrastajú. Deti potrebujú regenerujúci spánok a my ich môžeme naučiť metódy, ako sa upokojiť, nájsť vnútorný mier a byť schopný nechať veci plynúť.

Deti dokážu viac precítiť na spirituálnej úrovni, pretože, na rozdiel od dospelých, nemajú v sebe nánosy dominujúceho ega a obmedzujúcich presvedčení. Postupom času a praxou je pre nich ľahšie odpútať sa od vlastného ega a dostať sa do uvoľnenej hladiny, pretože deti sú veľmi úzko prepojené s vnútorným hlasom.

 

Ako naučiť dieťa meditácii?

Každé dieťa je iné, no takmer všetky dokážu oceniť teplú energiu a lásku, ktorú meditácia ponúka. Naučiť sa, ako naštartovať seba lásku im pomôže uvoľniť sa a pokojne zaspať.

Ak neviete, ako na to, vyhľadajte si nahrávky meditácií, posaďte sa s dieťaťom a spolu ich počúvajte. Vaša prítomnosť je kľúčová. Odíďte z miestnosti len v prípade, že máte väčšie dieťa a samo vás o to požiada. Prípadne môžete skúsiť i čítanie detskej meditácie. Je ešte vhodnejšie, lebo vaša energia pomáha dieťaťu, vaše vedenie mu dodáva pocit bezpečia. Žiaden hlas na svete nezbožňuje viac, než ten váš, lebo ste jeho milovanou osobou. Ak sa rozhodnete čítať dieťaťu meditáciu ako súčasť spánkového rituálu, je dôležité, aby ste si boli vedomí vlastnej energie. Mali by ste byť prítomní v danej chvíli, milujúci, pokojní. Pomôžete dieťaťu nájsť vnútorný pokoj, lásku a seba hodnotu.

Vyberte si čas, kedy sa cítite dobre a máte dosť energie na to, aby ste dieťaťu predstavili nový prvok v uspávaní. Dve hodiny pred tým vypnite všetky elektronické prístroje, nielen tie, s ktorými sa zabáva dieťa, ale aj vaše. Hodinu pred tým sa pokúste úplne spomaliť rytmus. Doprajte dieťaťu upokojujúci kúpeľ, nasledovaný masážou s príjemným olejom. Hoci dieťa nemusí reagovať pokojne, vaša energia by mala byť láskavá, teplá a pomalá. Energia, nálada a spôsob komunikácie totiž veľmi ovplyvňuje ako rýchlo sa dieťa upokojí. Môžete začať čítaním obľúbenej rozprávky a meditáciu prečítajte potom. Ľahnite si spolu do postieľky a ukážte dieťaťu, že máte čas venovať sa mu, čítať mu a byť s ním. Ak náhodou zaspíte, je to v poriadku, aj vy ste to pravdepodobne potrebovali. Počúvajte svoje telo.

Buďte pokojní a nechajte milujúcu energiu, nech objíme vaše dieťa, hoci ono možno nebude chcieť ani ležať, ani zatvoriť očká. Neexistuje len je jediný správny spôsob meditácie. Je prirodzené, že ak začne sledovať svoj dych, jeho pozornosť sa presunie na vlastné telo, bude sa chcieť trochu hýbať. Pre niektoré deti je už len zatvorenie očí veľkou výzvou. Poproste ich, aby sa pozerali na nejaký bod v miestnosti a keď budú pripravené, potom môžu zavrieť oči. Jemne ich pozvite k meditácii. Rozprávajte pokojným, milujúcim a teplým hlasom, doprajte si prestávky.

V nasledujúcich dňoch si nájdite čas, aby ste sa s dieťaťom porozprávali o novej skúsenosti a pozorne ho počúvajte, môžete sa veľa naučiť. Podporte ho, aby vám nakreslilo, alebo napísalo o tom, ako sa cíti počas meditácií. Užite si tieto spoločné chvíle, nielen deti, ale aj rodičia sa počas meditácií veľa naučia a dokážu naštartovať lásku k sebe samým.

Čítajte viac o téme: Meditácia
Zdieľať na facebooku