Aj vďaka súrodencom je váš život taký, aký je

Aj vďaka súrodencom je váš život taký, aký je. Práve vďaka nim sme tými, ktorými sme, oni formujú našu osobnosť, pomáhajú nám rozvíjať niektoré schopnosti a v konečnom dôsledku ovplyvňujú aj naše životné rozhodnutia.
Aj vďaka súrodencom je váš život taký, aký je. Práve vďaka nim sme tými, ktorými sme, oni formujú našu osobnosť, pomáhajú nám rozvíjať niektoré schopnosti a v konečnom dôsledku ovplyvňujú aj naše životné rozhodnutia. / Foto: Bigstock

Ak sa novinári spýtajú populárnej osobnosti, čomu vďačí za úspech, často počujú o podpore zo strany rodičov, vzťahom, či danostiam, vlastnostiam, talentu a tvrdej práci na dosiahnutí cieľa. Nuž, pravdou je, že jednu z kľúčových úloh zohrávajú aj súrodenci, na ktorých pri tom často zabúdajú. Práve vďaka nim sme tými, ktorými sme, oni formujú našu osobnosť, pomáhajú nám rozvíjať niektoré schopnosti a v konečnom dôsledku ovplyvňujú aj naše životné rozhodnutia. Jednoducho povedané, ak by sme mali iných súrodencov, boli by sme aj my úplne iní.

 

Bratia a sestry majú obrovský vplyv na to, kým sme, možno ešte väčší ako rodičia alebo rovesníci. Priame prepojenie je však ťažko nájsť, pretože väčšina súvislostí je na prvý pohľad neviditeľná. Keď sa však pozrieme bližšie, veľa vecí pochopíme.

 

Genetická výbava nás navádza na životnú cestu

Pri dosiahnutí úspechu zohráva genetika istú rolu, no nie najdôležitejšiu. Preto sme svedkami úspechu u súrodencov, ako sú napríklad bratia Hochschornerovci, či Velitsovci. Vyrastajú v športovo založenej rodine a prirodzene to oboch ťahá týmto smerom. Lenže na druhej strane máme aj množstvo príkladov, kedy je viditeľný úspech len jedného dieťaťa, hoci pochádza z mnohopočetnej rodiny.

 

Výskumy dokazujú, že napriek rovnakým genetickým predispozíciám, môžu byť súrodenci úplne rozdielni. Dokonca sa zistilo, že napriek totožnej genetickej výbave a prostrediu, v ktorom vyrastajú, sú tak odlišní, ako úplne cudzí ľudia, čo sa týka osobnostnej a psychologickej výbavy. Zdá sa, že práve fakt, že vyrastajú spolu, má vplyv na to, ako veľmi rozdielni sú. Každý sa vyberá po vlastnej životnej ceste, ktorú práve jeho súrodenec ovplyvňuje. Iste poznáte aj vo svojej rodine, či okolí, dvojice, kde jedno dieťa odišlo v dvadsiatke z domu a dnes žije na inom kontinente s partnerom a deťmi a to druhé, len o pár rokov mladšie/staršie, ešte ani nevyletelo z rodinného hniezda. Alebo jednému sa podarilo úspešne podnikať a ten druhý sa potáca z jednej brigády do druhej, stále zamestnanie sa mu nepodarilo nájsť. Možno prvého syna zaujímala škola, štúdium, venoval sa jej vo voľnom čase, kým tomu druhému sa to nepáčilo práve kvôli tomu, čo videl u brata a radšej chodieval von, zabával sa a školu odsunul na vedľajšiu koľaj. Možno ho odrádzalo, akú obetu prináša brat, keď nemá čas na výlety, hry a zábavu. Takto vlastne formovali jeden druhého. A možno sa tomu úspešnému podnikateľovi práve rúca manželstvo a ten druhý sa teší na svadbu so ženou jeho života. Každý našiel úspech v inej rovine. Tomuto príkladu nahráva aj výskum, ktorý potvrdil, že súrodenci sa aktívne pokúšajú byť iní, najmä v prípade, ak sú si vekovo blízki.

 

Zároveň je prístup rodičov ku každému dieťaťu iný, hoci mama i otec prisahajú, že drobcov vychovávajú rovnako. Deti majú rôzne potreby, záujmy, vlastnosti a temperament, preto k nim rodičia pristupujú odlišne. Navyše riešia aj vzťahy medzi deťmi a inak sa správajú k mladším, ktorí si nedokážu vybojovať svoje miesto so staršími alebo naopak k starším, aby netrpeli príchodom ďalšieho dieťaťa. V niektorých rodinách sa dokonca rozhodnú, že investujú peniaze, čas alebo energiu do jedného dieťaťa, u ktorého vidia najväčší potenciál. Poradie narodenia a vplyv na neskorší úspech či neúspech v živote už študovalo množstvo vedcov. Zároveň našli spoločné vlastnosti, ktoré charakterizujú prvorodených, druhorodených a ďalšie deti.

 

Nielen prostredie v rodine, ale aj vonkajšie okolnosti dokážu napomôcť alebo sťažiť cestu za úspechom u súrodencov. Ide napríklad o kultúrne, náboženské, či rodové očakávania, ktoré kladú limity, alebo naopak, silno podporujú osobnostný rozvoj. Ďalšie obmedzenia či podpora vychádza napríklad zo stavu ekonomiky, jednoznačne lepšiu štartovaciu čiaru má súrodenec, ktorý hľadá zamestnanie v čase vzostupu než jeho, o niekoľko rokov mladší súrodenec v čase hospodárskej recesie.

 

Súrodenecká rivalita a porovnávanie pomáha rozvoju

V prípade úspechu oboch súrodencov, ako bolo napríklad u spomínaných bratov cyklistov či kanoistov, išlo o pozitívnu motiváciu súrodeneckej súťaživosti. V rámci porovnávania sa a snahy o úspech sú práve bratia či sestry ideálnym protivníkom, pretože sú od začiatku a dlhodobo po ruke. Vďaka tomu sa jedinci ľahšie učia, kde majú svoje hranice, ako prehrať a znovu sa pokúsiť o výhru, ako byť odlišný, kreatívny, aká je chuť víťazstva či prehry. Súrodenci môžu skúšať nové štýly, techniky, ako byť lepší, dobehnúť, doplávať či doskočiť ďalej, vyššie, byť silnejší, ohybnejší alebo presnejší. Zaujímavé je, ak sú súrodenci rovnakého pohlavia, navzájom sa v rivalite podporujú, ale v prípade brata a sestry ide o pravý opak. Napríklad vedci preukázali, že ak má brat staršiu sestru, nie je súťaživý.

 

Porovnávanie súrodencov sa s nimi nesie od malička, začína dokonca v čase, keď ešte ani nie sú na svete. Určite ste neraz počuli sťažovať sa budúcu mamu, že toto dieťa je nejaké divoké, stále kope a nevie sa upokojiť. Ich porovnávanie pokračuje ďalej a sami súrodenci sa voči sebe vymedzujú ako protipóly. Ten je dobrý, henten zlý, bystrý, hlúpy, šikovný a pomalý. Jedna vedecká štúdia dokonca priniesla závery, že tí, ktorí mali pocit, že zarábajú viac peňazí ako ich súrodenci, boli v živote šťastnejší. Preto by sa rodičia mali vyhýbať nálepkovaniu svojich detí, žiadna hysterická dcéra vs. rozumná dcérenka či zodpovedný synáčik vs. flákač. Takéto označenie sa dostáva hlboko do podvedomia a vedie k tomu, ako sa dieťa v budúcnosti správa, čo je pre neho dôležité a pre akú cestu sa rozhodne. Rodičia by sa skôr mali zamerať na to, ako v rámci súťaživosti môžu deti dosiahnuť individuálne úspechy a navzájom sa podporovať. Práve podpora medzi súrodencami dokáže v mnohom pomôcť. Vedci potvrdili, že bratia a sestry spoločne lepšie zvládnu ťažké rodinné situácie, ako rozvod, domáce násilie, týranie. Ak sú si súrodenci blízki, navzájom sa podporujú a motivujú k úspechu.

Čítajte viac o téme: Súrodenci
Zdieľať na facebooku