Má váš tínedžer problémy v kolektíve? Môžete mu pomôcť

Má váš tínedžer problémy v kolektíve? Môžete mu pomôcť
Má váš tínedžer problémy v kolektíve? Môžete mu pomôcť / Foto: Bigstock

Tlak rovesníkov medzi tínedžermi má veľkú váhu a vy si pod ním pravdepodobne najskôr predstavíte niekoho, kto ponúka vášmu dieťaťu cigaretu, marihuanu, či vodku. Lenže napätie môže vznikať aj úplne bez slov, keď sa v prítomnosti vášho syna populárne dievčatá začnú zjavne bez príčiny chichotať, alebo ho úplne ignorujú. Ak je aj vaše dieťa zrazu vyčlenené spomedzi tých „cool“ spolužiakov, podajte mu pomocnú ruku.

 

Všetky deti chcú niekam patriť

Nie je to len o tlaku v škole. Deti jednoducho chcú napodobňovať svojich rovesníkov. Počas puberty hľadajú spôsoby, ako sa odpútať od rodinného krbu a veľmi jasne si uvedomujú svoju individualitu. Začínajú chápať a spoznávať svoje „ja“. Chcú mať svoj priestor a slobodu, pod čím rozumejú najmä rešpektovanie súkromia. Napodobňujú správanie iných mladých ľudí a prijímajú ich postoje, ktoré vzápätí považujú za vlastné. Priatelia sa stávajú stredobodom ich vesmíru a často hľadajú podporu a radu skôr u nich, než napríklad u rodičov. To, že sa podriadia sociálnym normám im pomáha definovať samých seba a získať priazeň a prijatie v skupine. Zapadnutie do kolektívu je pre nich kľúčové.

Priatelia majú na mladých ľudí obrovský vplyv. Tím psychológov na Oregonskej univerzite publikoval vo februári 2011 štúdiu, v rámci ktorej dokázal, že kamarátstvo dokáže ovplyvniť aj známky v škole. Výskum sa zameral na vyše 1 200 školákov, ktorých vedci vyzvali, aby označili svojich troch najlepších priateľov. Výsledkom bolo, že tí tínedžeri, ktorých kamaráti sa vymykali z noriem správania negatívnym spôsobom, mali horšie študijné výsledky než ich rovesníci, ktorých priatelia sa zúčastňovali pozitívnych aktivít, napríklad školských záujmových krúžkov, predstavení, reprezentácií a pod.

Ak ako rodičia spozorujete negatívne zmeny v správaní detí, máte prirodzenú potrebu zasiahnuť. Presviedčate potomka, aby netrávil toľko času s Richardom, ktorý chodí fajčiť a piť do krčmy za školou, prípadne mu úplne kamarátstvo zakážete. Lenže takýto prístup môže veci len zhoršiť. Vaše dieťa totiž niečo k Richardovi priťahuje, či už majú niečo spoločné alebo ho Richard so svojou skupinkou jednoducho berie také, aké je bez toho, že by ho chcel zmeniť podľa svojich predstáv. Tlak na to, aby sa váš Lukáš s nimi nestretával, môže spôsobiť presný opak – dieťa sa začne kamarátov zastávať a bude chcieť byť s nimi ešte častejšie. Namiesto toho psychológovia odporúčajú vytvoriť priestor pre dieťa, aby sa mohlo s vami otvorene porozprávať. Využite napríklad čas, kedy ste sami, na prechádzke, alebo pomocou chatu na sociálnych sieťach či telefóne. Počas rozhovoru neponúkajte nevyžiadané rady, hoci ich určite budete mať veľa. Radšej počúvajte a klaďte otvorené otázky, typu – ako to na teba vplýva, ako vyzerá vaše priateľstvo, myslíš, že všetky priateľstvá vydržia navždy, aké máš ešte možnosti?

 

Naučte dieťa sebavedomo odmietnuť ponuku

Marihuana je medzi mládežou veľkým lákadlom, približne 40 percent z opýtaných mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov s ňou vlani experimentovalo. Aj najznámejšia legálna droga alkohol sa teší značnej popularite. Podľa prieskumov u nás s ním začínajú experimentovať deti už vo veku 10 rokov a od veku 13 rokov už prevyšujeme európsky priemer.

Hoci vaše dieťa nemuselo ešte vyskúšať drogy či alkohol, je pravdepodobné že niekoho s takýmito skúsenosťami pozná. Odborníci sa zhodujú v tom, že v takomto prípade je najdôležitejšia správne nastavená komunikácia s deťmi. Iste, vaše dieťa by malo poznať hodnoty a pravidlá, ktoré v rodine platia, no pomôžte mu aj v modelových situáciách, aby vedelo zareagovať, keď bude pod tlakom niečo vyskúšať. Naučte ho hovoriť „nie“ a ako zmeniť tému, navrhnúť robiť niečo iné alebo jednoducho odísť z prostredia so vztýčenou hlavou. U niektorých rodičov funguje aj pravidlo „bez otázok“, čo znamená, že ak dieťa zavolá, že potrebuje odniekiaľ vyzdvihnúť a spomenie túto dohodu, otec alebo mama pre neho prídu a nebudú sa na nič pýtať, ani nič zakazovať či prikazovať.

 

Môžete mu pomôcť radami

Každé dieťa sa v určitom momente môže cítiť vynechané z kolektívu. Buď je to v dôsledku priameho vylúčenia, keď mu niekto na rovinu povie, že sa s ním nechcú hrať, alebo si deti medzi sebou predávajú zodpovednosť a na neho akosi zabudli, či sa jednoducho cíti ako piate koleso na voze. Niekedy je dôvod úplne neznámy a zrazu, z ničoho nič, je vaše dieťa na okraji spoločnosti a cíti sa hrozne. Je rozdiel medzi tým, byť osamelý a byť sám. V tom horšom prípade sa situácia môže zmeniť zo dňa na deň. Ešte včera mala vaša tínedžerka najlepšiu kamarátku Janku, no dnes už ide Janka radšej do kina so Zuzkou. Alebo si našla kamaráta Peťka a chcú tráviť čas spolu a vaša Lucia je tu už jednoducho prirodzene navyše.

Môžete skúsiť presne zistiť, ktorá z uvedených vecí je dôvodom smútku tínedžera a porozprávajte sa o tom. Nezabúdajte, že na úrodnú pôdu môžu padnúť iba rady, o ktoré dieťa stojí. Preto komunikujte citlivo a s rešptektom. Neviňte dieťa, že si za to môže samo, aj keď mohlo urobiť nejakú chybu, lebo niekedy sa vyčlenenie z kolektívu deje aj bez zjavnej príčiny. Nájdite spolu riešenie, napríklad ak plánuje ísť von s dvomi dievčatami a napokon sa tieto zväčša zabávajú spolu, mohla by zavolať ďalšej kamarátke, aby boli štyri. Po možnom rozdelení sa tak vytvoria dvojice a nikto nebude sám. Keď má dieťa problémy s kolektívom v škole, ukážte mu, že život sa deje aj za dverami triedy. Zapojte ho do krúžkov a aktivít, kde má možnosť byť v inom kolektíve a spriateliť sa s inými rovesníkmi. Ak má problém so vzťahmi, napríklad je príliš panovačé alebo sa upína na jedného človeka, môžete mu pomôcť, aby jeho správanie bolo akceptovateľnejšie. Je normálne, že z času na čas sa každý cíti sám a opustený, ale všetci ovládame svoje správanie a reakcie na okolie. Naučte dieťa základy neverbálnej komunikácie, čo znamená mať prekrížené ruky na prsiach, prísny pohľad a žiaden úsmev. Dieťa by malo vedieť, aké signály vysiela aj týmto spôsobom.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo, Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku