Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa RYBY (19.2. - 19.3.)

  Foto: Bigstock

Ak máte pocit, že neviete ako na svoje malé tvrdohlavé batoľa alebo si vaša princezná celé dni vymýšľa príbehy o neexistujúcich kamarátoch a vy neviete ako zreagovať, možno vás nasmerujú alebo upokoja aj odporúčania Lindy Goodman z jej knihy Sluneční znamení.

 

DIEŤA RYBY (19.2. - 19.3.)

Dieťa Ryba k vám prišlo z rozprávkovej zeme. Ak sa pozorne pozriete, uvidíte v jeho zasnených očiach odraz škriatkov a víl, ktoré splnia každé želanie. Vaše krehké ružové bábätko s jamkami v líčkach stálo ako model pre maliarov barokových anjelikov. Ľahko si predstavíte, že jeho výchova  bude príjemná a jednoduchá. Nuž, pozor. Presadí si svoje, rovnako ako vrieskajúci Baran, náročné kráľovské Levíča či malý tvrdohlavý Býk. Na rozdiel od nich, má iný spôsob. Očarí vás k smrti a utopí v sladkých úsmevoch a roztomilom správaní.

Ak si prajete, aby vaše dieťatko nikdy nedospelo, želanie sa vám vyplní. Pribúdajúce roky nezanechajú na duši Ryby žiadne stopy. Vždy ju bude zahaľovať akýsi snový opar detstva, tajomna, predstierania a nereálnosti.

Od malička bude dávať malá Ryba prednosť svetu fantázie. Zapáčia sa jej všetky vybočenia z každodennej rutiny. Ak ju posadíte na vysokú stoličku a budete pri kŕmení predstierať, že ste kráľovná alebo šašo, bude jesť bez problémov. Je to jednoduché. Na hlavu si dajte tienidlo z lampy, na krk náhrdelníky alebo handru. Predstavivosť Ryby dotvorí zvyšok.

 

Tipy na výchovu

Aj tí najmúdrejší rodičia ťažko vytvoria malým Rybkám rozvrh, ktorý bude vyhovovať obom stranám. Stereotyp a rutina sú nepriateľmi tohto znamenia, a preto urobia čokoľvek, aby sa im vyhli. Chcú jesť, keď sú hladné, spať, keď sú unavené, hrať sa, keď sa im niečo zapáči a nezáleží na tom, koľko je hodín. Každý deň to môže byť v inom čase. Najistejšie je, prispôsobiť sa im. Toto dieťa vás naučí, že nemá zmysel nechať tie hlúpe hodiny, aby sa stali krutým, neomylným diktátorom vášho života. Je to predsa len obyčajný tikajúci kus kovu.

Dieťa Ryba vyžaduje množstvo pozornosti a ocenenia. Musíte si ho všímať a povzbudzovať, pretože si nie je isté svojimi schopnosťami. Venujte mu toľko času, koľko potrebuje. Na druhej strane, doprajte mu aj chvíľky súkromia. Keď sa stiahne do svojej mĺkvej nálady, nechajte ho. Jeho myšlienky sú na milión svetelných rokov ďaleko a nemôžete ich dobehnúť. Vráti sa k vám načas, aby stihlo teplú polievočku. Iba zmenilo dobu obeda na neskoré popoludnie. Ak vám povie, že bolo v lietajúcom tanieri s Marťanmi, verte mu. Možno to tak naozaj bolo.

Tieto deti sú citlivé a hrubosť ich ľahko zraní. Často plačú. Uprednostňujú svet dospelých pred hraním sa s inými deťmi. Dokonca i v útlom veku majú hlbokú múdrosť a pochopia situácie, ktorým by ešte nemali rozumieť.

Okolie ich často obviní z klamstiev, ale pre nich to nie sú výmysly. Nehľadajte za ich historkami žiadnu zbabelosť či zlomyseľnosť. Ich myseľ je ponorená do predstavivosti, ktorá im šepká tisíc tajomstiev a tie sú tak krásne a príjemné, že nemôžu odolať, aby sa ich nesnažili oživiť v reálnom, studenom svete. Fakt, že tieto nádherné sny okamžite umierajú v sterilnej vyschnutej pôde materialistického sveta, je pre nich krutý. Potrebujú vašu ľútosť, inak sa prepadnú do tichého zúfalstva.

Povzbudzujte vaše dieťa, aby všetky svoje predstavy pretavilo do básní, hier a obrazov. Naučí sa prispôsobiť normálnemu svetu plnému krutosti, sebectva a mamonu. Prečo by ste ho mali vy do neho bezohľadne vrhnúť?

 

Tipy do školy

Učitelia sú zmätení, kam tieto detičky zaradiť. Nehodia sa do žiadnej škatuľky. Očakávajte veľké spory ohľadne monotónnej školskej rutiny verzus unikátneho spôsobu učenia. Odmietnu sa prispôsobiť skostnatenému systému. Niet divu. Zaostáva za múdrosťou Rýb.

Tieto deti majú rady knihy a často je materinský jazyk ich obľúbeným predmetom. Sú dobrí rozprávači, milujú slová a poézia je pre nich čarovnou hudbou.

Sú nezodpovední, riadia sa vlastnými pravidlami. Ťažko sa prispôsobia spoločenským a vzdelávacím požiadavkám, ktoré dusia ich individualitu. Ale rodičia a učitelia sa od nich môžu naučiť hodnotám súcitu, pochopenia, krásy, tolerancie, predstavivosti a láskavosti. Všetko závisí od toho, aký diplom od života chcete.

 

Na slovíčko, rodičia

Nezoberte svojej malej Rybke kľúč od druhej strany zrkadla. Potrebuje tam občas vkĺznuť, za skutočnou múdrosťou prostých rozprávkových babičiek. Len tak sa dokáže ľahšie vyrovnať so skutočným svetom vojen, biedy, chorôb, pokryteckej morálky a nevďačnosti. Vaša Ryba potrebuje ochranný plášť proti mrazivému vetru. Upleťte jej ho zo žiarivej veselej a pevnej priadze. Skúste jej porozumieť. Veďte ju jemne a múdro a keď vyrastie, možno jedného dňa natiahne ruku a chytí jednu zo strieborných hviezd, aby vám ju prinieslo domov. Potom budete radi, že ste sa jej snom nesmiali.

 

(pokračovanie nabudúce)

 


Zdroj: Linda Goodman, Sluneční znamení
Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku