Ako budovať pocit spolupatričnosti k svojej rodine?

  Foto: Bigstock

Ako udržať rodinu pohromade? Ako dosiahnuť, aby deti skutočne chceli tráviť čas so svojou rodinou? Ako motivovať deti, aby svoje problémy zdieľali s rodičmi či súrodencami? Veľká časť odpovedí súvisí s rodinnou kultúrou, ktorú si vytvoríte.

 

Pocit rodinnej spolupatričnosti znamená byť hrdý na svoj pôvod a identitu. Je to istota, že ste milovaní a spojení so svojou rodinou po celý život. Spolupatričnosť vám dáva pocit bezpečia, pretože viete, že ste súčasťou niečoho, čo vás presahuje, a že nie ste na svete sami. Pocit rodinnej spolupatričnosti sa u detí začína rozvíjať v prvých rokoch života, doma s rodičmi a súrodencami. Rodina je prvou skupinou, do ktorej deti patria. V tomto zmysle sú členovia rodiny zodpovední za to, aby dieťa vedelo, že je milované, akceptované a natrvalo súčasťou svojej rodiny.

 

1. Vedome si vytvárajte rodinnú identitu

Nájdite niečo čo vás definuje ako rodinu. Je dôležité, aby táto identita bola pozitívna a nie obmedzujúca. Väčšina rodín má niekoľko identít: napríklad sú cestovatelia, milovníci kníh alebo spolu radi varia exotické jedlá či sa venujú nejakému športu. Čo majú spoločné vaši členovia rodiny?

 

2. Jedzte spolu vždy, keď je to možné

Deti, ešte viac ako my ostatní, potrebujú každý deň niečo, na čo sa môžu spoľahnúť, hmatateľnú istotu spolupatričnosti a starostlivosti, ktorú predstavuje rituál zdieľania jedla s tými, ktorých milujeme. Rodiny, ktoré jedia spolu viac hovoria, čo im pomáha budovať si lepšie vzťahy.

 

3. Využite akúkoľvek zámienku na oslavu a spoločnú zábavu

Využite akúkoľvek príležitosť na oslavu a bavte sa spolu vždy keď je to možné. Improvizované spievanie v aute? Preteky o to, kto najrýchlejšie odloží potraviny? Prechádzka v teplom letnom dážď? Rodina, ktorá sa spolu zabáva, vytvára vzťahové puto, ktoré vydrží aj ťažké časy.

 

4. Nájdite spôsoby, ako si užiť jeden druhého

Výber hudby vašich detí vám môže znieť ako hluk a oni nemusia mať záujem o prechádzku v lese, ktorá zase robí šťastnými vás. Ale ak do toho vložíte trochu energie, nájdete spôsoby, ako si jeden druhého užiť.

 

5. Vážte si záujmy toho druhého

Zaujímajte sa navzájom o svoje koníčky. Posadnutosť vášho syna drakmi či dinosaurami sa vám môže zdať ako strata času, ale váš prejavený záujem je cesta k tomu, aby sa cítil pochopene, keď sa s vami rozpráva o tom, čo je pre neho dôležité.

 

6. Udržujte si vzájomný láskyplný tón

Každá domácnosť má nejaký emocionálny tón, ktorý sa mení. Milý, vtipný, láskavý, ale aj nervózny, netrpezlivý či nahnevaný. Ide o to, aby ste si všimli, čo vytvára nesúlad medzi členmi vašej rodiny, a naučili sa tomu spoločne vyhýbať. 

 

7. Rozvíjajte rodinné rituály

Rituály svojím opakovaním posilňujú konkrétne pocity a spoločné hodnoty rodiny. Sú tým najúčinnejším nástrojom pri vytváraní rodinnej kultúry. Deti budú celý život čerpať z vašich spoločných rodinných rituálov a mnohé si prenesú do svojich rodín, keď vyrastú.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku