Ako deťom uľahčiť online vzdelávanie

Zlepšiť sústredenie detí počas dištančného vyučovania možno aj zmenami v domácnosti.
Zlepšiť sústredenie detí počas dištančného vyučovania možno aj zmenami v domácnosti. / Foto: Bigstock

Dištančné vzdelávanie funguje už takmer rok a mnohí rodičia zápasia s tým, že deti sú nesústredené, bez motivácie učiť sa. Ako im môžeme zlepšiť podmienky na učenie, ktoré z domu trvá už pridlho?

 

Ako môžu rodičia pomôcť deťom sústrediť sa a čo najlepšie využiť to, čo im učitelia ponúkajú na diaľku? Je potrebné pochopiť, že aj pocity zvyšujú detskú motiváciu učiť sa: pocit bezpečia, spolupatričnosť či pocit pochopenia. Deti sú rôzne a potrebujú odlišné prístupy, ale existuje niekoľko základných usmernení, ktoré môžu pomôcť zlepšiť ich dištančné vzdelávanie.

 

Rozdeľte pracovné prostredie na zóny

Keďže školy rýchlo prešli na dištančnú formu, rodičia a deti pravdepodobne museli vytvoriť provizórny priestor pre vyučovanie. „Je však potrebné pomôcť deťom vytvoriť miesto, ktoré vedie k sústredenému a efektívnemu učeniu“, hovorí Megan O'Reilly Palevich, vedúca školy Laurel Springs School, ktorá poskytuje dištančné vzdelávanie takmer 30 rokov. Ako ďalej dodáva „keďže veľa rodičov pracuje formou home office a študenti sa učia online, domov sa súčasne mení z obytného priestoru na kanceláriu a učebňu“. Vytvorenie samostatných, tichých pracovných zón pre rodičov a ich deti môže pomôcť zmierniť rozptýlenie, stres a konflikty“ hovorí Julia McFadden, architektka spoločnosti Svigals + Partners, ktorá navrhuje vzdelávacie priestory. Ako ďalej vysvetľujevšeobecne by sa rodičia mali pokúsiť vytvoriť tri druhy oblastí, ktoré môžu byť navzájom blízko“. Ide o akademickú oblasť pre štúdium a doučovanie, ktorá môže byť formálnejšia so štandardným stolom (môže to byť aj kuchynský stôl) ďalej odporúča vytvoriť pohodlný kútik na čítanie a kreatívnu oblasť, kde sa deti môžu venovať napríklad kreatívnym školským projektom. „Cieľom je vytvoriť čo najideálnejšie prostredie pre zvýšenie sústredenosti detí, minimalizáciu stresu a inšpiratívne vzdelávanie,“ hovorí McFadden.

 

Použite antistresové pomôcky

Deti všetkých vekových skupín (a dokonca aj niektorí dospelí) môžu mať problém s tým, že musia sedieť na jednom mieste a byť online. Ak má vaše dieťa problém vydržať pred obrazovkou, môžete zvážiť použitie antistresovej lopty, ktorú môžu stláčať rukami alebo nohami pod stolom. Môže mu to pomôcť dostať zo seba časť energie a lepšie sa sústrediť na vyučovanie.

 

Využite každú príležitosť byť offline

Odborníci odporúčajú vymaniť sa z digitálnych médií, kedykoľvek je to možné. Využitie tlačených materiálov je dobrým riešením pre dieťa, ktoré sa ľahko rozptýli, alebo také ktoré musí zdieľať počítač alebo tablet so súrodencom. Vždy, keď si to povaha úloh dovoľuje, vytlačte stránky, aby si ich mohli deti čítať aj mimo obrazovky.

 

Stanovte pravidlá a ciele

Pre staršie deti by sa pravidlá mohli točiť okolo eliminácie „mediálneho multitaskingu“. Tínedžeri si často myslia, že si môžu na telefóne prezerať sociálne médiá pri počúvaní učiteľa, ale Michael Rich a jeho kolegovia z Bostonskej detskej nemocnice tvrdia, že trvá dlhšie, kým deti skončia, pri tom urobia viac chýb a zapamätajú si oveľa menej z vyučovania. Dohodnite sa preto so svojim tínedžerom, že jeho telefón zostane počas dištančného vzdelávania v inej miestnosti. Buďte dôslední v reakcii na porušené pravidlá a nesplnené ciele. Odborníci odporúčajú rodičom dať deťom príležitosť napraviť akékoľvek porušenia, a to pri zachovaní podpory a empatie.

 

Pomôžte im nájsť vlastnú motiváciu

Motivácia dieťaťa je jednou z oblastí, kde sú rodičia lepší, ako by mohol byť ktorýkoľvek učiteľ. Myšlienkou je pomôcť deťom „chcieť“ sa učiť bez toho, aby ich niekto trestal alebo aby bola všetka ich motivácia vonkajšia a nezávislá od skutočnej hodnoty získaných poznatkov. Takže sa rodičom neodporúča žiadne uplácanie ani vydieranie. Z krátkodobého hľadiska to môže fungovať, ale v skutočnosti to dieťaťu škodí. Je preto potrebné s deťmi pravidelne hovoriť o potrebe vzdelávania a prínose každej novej získanej vedomosti. Viesť deti k láske k učeniu od malička je tým najlepším spôsobom, ako prebudiť vnútornú motiváciu detí naučiť sa čo najviac z toho, čo mu učitelia ponúkajú.

 

Robte prestávky

Deti zvyčajne fungujú najlepšie v 30-minútových intervaloch a mladšie deti pravdepodobne musia každých 15 až 20 minút meniť aktivity, aby sa skutočne dokázali sústrediť. „Nie je možné nahradiť osem hodín v škole ôsmimi hodinami pred počítačom a pri tom očakávať, že sa deti budú po celú dobu plne sústrediť," hovorí Sarah Brown Wessling, držiteľka ocenenia učtieľka roka v štáte Iowa. Aby rodičia udržali deti motivované a sústredené, mali by podporovať to, čo Wessling nazýva „prestávky pre mozog“. Je to jednoduchá pauza, počas ktorého deti zhlboka dýchajú alebo si môžu niekoľkokrát vybehnúť po schodoch. Ak je to možné v ideálnom prípade to môže byť aj dlhšia prestávka uprostred dňa, keď sa spolu prejdete alebo sa vydáte do parku. „Pravidelný fyzický pohyb je dôležitou súčasťou školskej dochádzky, takže začlenenie denného pohybu na čerstvom vzduchu môže skutočne pomôcť stimulovať učenie“, hovorí Wessling.

Čítajte viac o téme: Dištančné vzdelávanie
Zdieľať na facebooku